Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Αρχαίας Ολυμπίας ενόψει αντιπυρικής περιόδου
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”134826″ img_size=”full”][vc_column_text]Συνεδρίασε, μέσω τηλεδιάσκεψης, την Μεγάλη Τρίτη το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο) του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου.
Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας και πρόεδρος του Σ.Τ.Ο. κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, τόνισε ότι ο Δήμος βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα με τις δυνάμεις που διαθέτει, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους κινδύνους πυρκαγιάς. Αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας από πλευράς επικινδυνότητας για πυρκαγιές, τονίζοντας ότι η πυκνότητα της βλάστησης στα δάση της περιοχής καθιστά τον Δήμο ως τον πλέον εύφλεκτο στην Ηλεία. Την ιδιαιτερότητα αυτή, ο κ. Γεωργιόπουλος την έχει γνωστοποιήσει τόσο ο ίδιος, όσο επίσης η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με αντίστοιχα υπομνήματα στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά, με τον οποίο είχε πραγματοποιήσει και συνάντηση για το ζήτημα αυτό.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στην επώδυνη εμπειρία του 2007 όπου οι φλόγες άγγιξαν τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και απείλησαν τα μουσεία, τονίζοντας ότι με την αναβλάστηση η επικινδυνότητα παραμένει μεγάλη. Υπογράμμισε ακόμη ότι με τις δυνατότητες που δίνει ο νέος νόμος στην Πολιτική Προστασία είναι εφικτό να εκπονηθεί άμεσα μελέτη και να υλοποιηθεί έργο αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Τέλος, σημείωσε ότι οι πιστώσεις για την πυροπροστασία δεν έχουν φτάσει στους Δήμους, οι οποίοι δεν διαθέτουν και το απαραίτητο προσωπικό, ενώ εκθείασε την πολύτιμη συμβολή των εθελοντών της ομάδας «Δίας» του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.
Ακολούθως, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Αρβανίτης, ενημέρωσε τα μέλη του Σ.Τ.Ο. για τα τέσσερα σχέδια έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονήσει ο Δήμος για την αντιμετώπιση όλου του φάσματος πιθανών καταστροφών (πυρκαγιών, πλημμυρών, σεισμών, χιονοπτώσεων). Μίλησε ακόμη για την έγκαιρη προετοιμασία του Δήμου, την ετοιμότητα των μηχανημάτων, την επικείμενη αγορά δύο μεγάλων υδατοδεξαμενών και την εγκατάστασή τους σε Λασιώνα και Κρυονέρι, καθώς και την άριστη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Πυροσβεστική, Δασαρχείο, ΔΕΥΑ, Αστυνομία). Αναφέρθηκε ακόμη στην επικαιροποίηση του μνημονίου συνεργασίας με ιδιοκτήτες μηχανημάτων υδροφόρων κλπ. και ζήτησε από το Δασαρχείο την ελαστικότητά του στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη καθαρισμού των οικοπέδων, καθώς αποτελούν εστίες κινδύνου.
Ιδιαίτερα αναλυτική παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης επικινδυνότητας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας έκανε ο μετεωρολόγος κ. Θεόδωρος Κονδύλης, ο οποίος παρουσίασε διαγράμματα, χάρτες και στατιστικά στοιχεία για τους κινδύνους πυρκαγιάς στον Δήμο. Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι οι ελάχιστες βροχοπτώσεις του χειμώνα επιτείνουν την ξηρότητα στα δάση, αποτελώντας έναν σημαντικό παράγοντα επικινδυνότητας για την περιοχή.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]