FOLLOW US: facebook twitter

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη με Δ.Ε. ΕΒΕ Ηλείας για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Ημερομηνία: 26-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”112558″ img_size=”full”][vc_column_text]Προβληματισμοί και προκλήσεις

Οι «προκλήσεις»με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η τοπική οικονομία, μετά την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας της πλειοψηφίας των επαγγελματικών κλάδων, στο πλαίσιο του Σχεδίου σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου, με τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Ηλείας.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Γιαννόπουλου, συμμετείχαν ο πρόεδρος Κώστας Νικολούτσος, οι Α και Β΄ αντιπρόεδροι Κώστας Λεβέντης και Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο γεν. γραμματέας Βασίλης Τσαούσης και ο διευθυντής του Επιμελητηρίου Γιάννης Αντωνόπουλος, με τους οποίους αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος. Ήρθε ως συνέχεια των συναντήσεων που είχε το προηγούμενο διάστημα με εκπροσώπους των πληττόμενων κλάδων, όπως οι κομμωτές και οι επιχειρηματίες, από τον χώρο  της εστίασης και του τουρισμού, τόσο από το Κατάκολο όσο και από την Ολυμπία την οποία επισκέφθηκε, με αφορμή την σταδιακή επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητάς τους.

Έχοντας καταγράψει τα προβλήματα και τις ανάγκες – όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής λόγω του γενικευμένου «lockdown»που επιβλήθηκε για την προστασία από την πανδημία -τα αιτήματα και τις ανησυχίες τους για την επόμενη ημέρα, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας κ. Γιαννόπουλος, θέλησε να έχει μια συνολική εικόνα από το Επιμελητήριο, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της τοπικής οικονομίας. «Το “lockdown” απέτρεψε την ανεξέλεγκτη μετάδοση του κορωνοϊού, πλην όμως είχε τεράστιο οικονομικό κόστος για τη χώρα, καθώς ανέστειλε τη λειτουργία δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων – κυρίως στον χώρο της παροχής υπηρεσιών, “εξαφάνισε” πωλήσεις και τζίρους, διέκοψε την απασχόληση σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και μείωσε κάθετα τα έσοδα του Δημοσίου», σημείωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, συμπληρώνοντας πως «αυτό που προέχει είναι, να γίνει ένας πρώτος απολογισμός σχετικά με τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί για τους πληττόμενους κλάδους. Αν δηλαδή αυτά, ήταν στην κατεύθυνση της ουσιαστικής ενίσχυσης και δεν παρέμειναν σε θεωρητικό επίπεδο», είπε ο κ. Γιαννόπουλος. Αναφέρθηκε μάλισταστις περιπτώσεις των τουριστικών καταστημάτων στην Αρχαία Ολυμπία και στο Κατάκολο, καθώς οι αγορές τους είναι απόλυτα συνδεδεμένες με την κρουαζιέρα, η οποία έχει «ρίξει άγκυρα» μέχρι στιγμής. Όπως σημειώθηκε μάλιστα από τον κ. Νικολούτσο και τα μέλη της Δ.Ε, αυτές οι περιοχές θα πρέπει να υπαχθούν σε ειδικό πλαίσιο στήριξης από το Υπουργείο και να δρομολογηθεί η περαιτέρω ενίσχυσή τους. Σε ειδικές ρυθμίσεις στήριξης, εκτιμάται πως θα πρέπει να ενταχθούν το ΚΤΕΛ και ο κλάδος των Ταξί, που επίσης βρίσκονται στους πληττόμενους κλάδους. Για τους λόγους αυτούς, τονίστηκε πως, θα πρέπει η πολιτεία να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σύνολο των διαθέσιμων εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων, για τη στήριξη των επιχειρήσεων με ρευστότητα, κάτι που έχουν απόλυτη ανάγκη για τη λειτουργία τους. Παράλληλα δε, το πλαίσιο μέτρων που έχει ήδη εξαγγελθεί, θα πρέπει να συμβάλει στην στήριξη της εργασίας, των μισθών και του εισοδήματος των νοικοκυριών, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η ροή της κατανάλωσης και η ενίσχυση της οικονομίας.

Υποδειγματική συμμόρφωση

Στο επίπεδο αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, όπως τονίστηκε, πέραν των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα μέλη της προσκυνηματικής εκδρομής το πρώτο διάστημα, η συνέχεια ήταν υποδειγματική από άποψη συμμόρφωσης των Ηλείων πολιτών, όπως και τώρα, με την επαναλειτουργία επιχειρήσεων και καταστημάτων, με τη συνδρομή και της Π.Ε Ηλείας. «Από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κι εμείς ως Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας θέσαμε ως στόχο την ενημέρωση και καθοδήγηση επαγγελματιών και πολιτών για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Μετά από συνεχείς συσκέψεις με εκπροσώπους των πληττόμενων κλάδων, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων κυρίως από την Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε Ηλείας, τα κλιμάκια ελέγχου της υπηρεσίας μας βγήκαν στην αγορά για την παροχή πληροφοριών και οδηγιών, για την επίλυση αποριών, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κεντρικού κράτους. Κι αυτό θα συνεχιστεί και στην παρούσα φάση, με την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης. Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας “γέφυρας” ασφάλειας στη νέα καθημερινότητα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί», δήλωσε τέλος ο κ. Γιαννόπουλος.

“Πυροδάνεια” , πρωτογενής τομέας, έργα υποδομής

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν και μια σειρά άλλων ζητημάτων που ταλανίζουν την περιοχή και βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την αναπτυξιακή πορεία της Ηλείας. Ένα από αυτά ήταν η αγροτική παραγωγή, για την οποία ο απολογισμός είναι θετικός στην παρούσα φάση, όπως ειπώθηκε, αλλά τα προβλήματα και οι συνέπειες στην τοπική κοινωνία και οικονομία, αναμένεται να φανούν στην πλήρη διάστασή τους, τον προσεχή χειμώνα. Στο τραπέζι «έπεσε» και το ζήτημα των «πυροδανείων», η μη εξυπηρέτηση των οποίων είχε ως συνέπεια τον αποκλεισμό της πλειοψηφίας των επιχειρηματιών της Ηλείας από τη δυνατότητα λήψης δανείων, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος στήριξης που είχε εξαγγείλει του Υπουργείου Ανάπτυξης. Για το θέμα αυτό μάλιστα ο κ. Γιαννόπουλος, ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει με στόχο την άρση αυτής της εμπλοκής.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia