FOLLOW US: facebook twitter

Συνάντηση Αυγερινοπούλου – Λυκουρέντζου για τα αγροτικά θέματα της Ηλείας

Ημερομηνία: 09-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτική
-Συζητήθηκαν θέματα εκκρεμών αποζημιώσεων και η αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ

Με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο είχε συνάντηση η βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, για καίριας σημασίας προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος του νομού. Η κα Αυγερινοπούλου συνοδευόταν από εκπροσώπους του αγροτικού χώρου, ενώ είχε πραγματοποιήσει πρότερη επικοινωνία με εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών και μεμονωμένους αγρότες της περιοχής.

Η βουλευτής έθεσε στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ  θέματα αποζημιώσεων που μεταξύ άλλων αφορούν την  καθυστέρηση στην απόδοση των αποζημιώσεων του 2013-14 για το φυτικό κεφάλαιο από τις πλημμύρες του ποταμού Αλφειού στα χωριά Καλυβάκια και Μακρίσια, των ΠΣΕΑ του 2016 για την καταστροφή της κορινθιακής σταφίδας από τις βροχοπτώσεις του 2016, των αποζημιώσεων για τις ζημιές στην παραγωγή βιομηχανικής τομάτας του 2019 και των αποζημιώσεων από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου 2019 που έπληξαν τα καρπούζια. Επανέφερε, δε, στο προσκήνιο τις απλήρωτες αποζημιώσεις του 2013 μετά την σχεδόν ολοκληρωτική ζημιά που είχαν υποστεί εκείνη τη περίοδο οι ελαιοπαραγωγοί χωρίς όμως ποτέ να μπορέσουν να πάρουν αποζημιώσεις. Παράλληλα η κ. Αυγερινοπούλου επισήμανε την ανάγκη για αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και δημιουργία νέου ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να δίνονται πιο δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις και να μην επιβαρύνονται δυσανάλογα οι αγρότες. Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν, ακόμη, η αναδιάρθρωση της κορινθιακής σταφίδας, οι ενστάσεις των αγροτών για τα πορίσματα του ΕΛΓΑ αναφορικά με τις ζημιές στην καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτας του 2019, η λήψη έγκαιρων μέτρων για το γλοιοσπόριο και το δάκο που πλήττει την ελαιοπαραγωγή, αλλά και τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα των αγροτών.

Ο κ. Λυκουρέντζος ενημέρωσε ότι είναι υπό επεξεργασία η αναβάθμιση του γεωργοασφαλιστικού πλαισίου της χώρας, εντάσσοντας τη κλιματική αλλαγή, κάτι που θα επιφέρει αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.  Επισήμανε ακόμα ότι η  αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ με την ένταξη πρόσθετων ασφαλιστικών κινδύνων  θα συνοδευτεί από την εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εκτρέπουν τον υπάρχοντα προϋπολογισμό.

Αυγερινοπούλου: Υπό εξέταση οι αιτήσεις θεραπείας για αποζημιώσεις ΚΟΕ

Η Ηλεία Βουλευτής συναντήθηκε, δε, με αγρότες του Νομού στο πολιτικό της γραφείο την περίοδο των εορτών, όπου της έθεσαν το ζήτημα της μη καταβολής των αποζημιώσεων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ – πρώην ΠΣΕΑ) για το 2013 – 2014, καθώς οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν μόνο μικρό αριθμό αγροτών. Η κα Αυγερινοπούλου πραγματοποίησε εκ νέου επικοινωνία με το Γραφείο του Προέδρου του ΕΛΓΑ, σε συνέχεια της συνάντησής της με τον κ. Λυκουρέντζο, για τις περιπτώσεις εκείνων που δεν αποζημιώθηκαν για το φυτικό κεφάλαιο των δένδρων από τις πλημμύρες του ποταμού Αλφειού το 2013-14, ενώ το δικαιούνταν, και ενημερώνει ότι βρίσκονται υπό εξέταση οι αιτήσεις θεραπείας. Ο ΕΛΓΑ δεσμεύτηκε, δε, πως θα ελεγχθούν οι ενστάσεις των παραγωγών που δεν κοινοποιηθεί τα αποτελέσματα έως και σήμερα και θα έχουν απάντηση άμεσα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος