FOLLOW US: facebook twitter

Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης»: H Μάχη του Λάλα «ζωντανεύει» σε ταινία – ντοκιμαντέρ

Ημερομηνία: 06-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Μια πολύ δημιουργική και φιλόδοξη προσπάθεια πραγματοποίησε τον προηγούμενο μήνα ο νεοσυσταθείς Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» της Ηλείας.

Η προσπάθεια αυτή αφορά την πραγματοποίηση μια ταινίας – ντοκιμαντέρ με κύριο θέμα την ιστορική Πολιορκία και την Άλωση του Λάλα που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 29 Μαΐου έως 13 Ιουνίου 1821 στην ομώνυμη περιοχή με την συμμετοχή του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» του Πολιτιστικού Συλλόγου Λάλα «Ο Άγιος Κωνσταντίνος», του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πατρών, του Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Ελληνομνήμονες» Καλαμάτας και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αγία Τριάδα» Καλαμάτας.

Τα γυρίσματα διήρκησαν έναν ολόκληρο μήνα και πραγματοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Λάλα, όπως στην Νεράϊδα, στο Πούσι, στο Δούκα, στο Λάλα και στο δρυοδάσος της Φολόης.

Απλοί άνθρωποι και κάτοικοι της περιοχής αγκάλιασαν την όλη προσπάθεια με την συμμετοχή τους τόσο στο ντοκιμαντέρ όσο και με την διάθεση χώρων όπως παραδοσιακών αρχοντικών για τις ανάγκες των γυρισμάτων.

Αρωγοί σε αυτή τη δημιουργική προσπάθεια που ξεκίνησε ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» ήταν από την αρχή η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό που «αγκάλιασε» τον Σύλλογο από την πρώτη μέρα δημιουργίας του και τον συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Ι.Μ. για το 1821, αλλά  και ο Δήμος Πύργου με τον Δήμαρχο Τάκη Αντωνακόπουλο που έθεσε ως βασικό στόχο από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του την ανάδειξη του Πολιτισμού και της Ιστορίας του τόπου μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ταινία – ντοκιμαντέρ σκηνοθέτησε ο Δημιουργός του καναλιού Messiniaview στο youtube – φωτογράφος και κινηματογραφιστής Ιωάννης Μουτσούλας από την Καλαμάτα που εξέφρασε την ικανοποίησή του για το τελικό αποτέλεσμα. Συμμετείχαν δεκάδες φίλοι και φίλες, με παραδοσιακές φορεσιές και όπλα εποχής, πολλά από τα οποία ανήκουν σε σπάνιες συλλογές του 1821.

Πηγή: skalistiri.news


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος