«Αναμνήσεις από τον πατέρα μου τον Μίκη…»: Συγκίνηση και μελωδίες στο κατάμεστο «Απόλλων» με το αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”101064″ img_size=”full”][vc_column_text]
Γράφει η Κική Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr
Τον Μίκη Θεοδωράκη μέσα από τις διηγήσεις της κόρης του Μαργαρίτας για τις στιγμές που έζησε κοντά του, την πολυτάραχη ζωή του που ήταν γεμάτη εξορίες, αγώνες και μουσικές αλλά και για τις όμορφες προσωπικές στιγμές της δυνατής σχέσης τους, είχαμε τη χαρά και την τιμή να ζήσουμε το βράδυ της Τρίτης στο θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο.
Ένα μεγάλο και σπάνιο, διαφορετικό αφιέρωμα στο Μίκη, που διοργάνωσε ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού και ο Δήμος Πύργου για να τιμήσει το μεγάλο έλληνα μουσικοσυνθέτη που μέρος των εφηβικών του χρόνων, έζησε στην πόλη.
Χαιρετισμό καλωσορίσματος στη Μαργαρίτα Θεοδωράκη και το μουσικό σύνολο «Λιποτάκτες» αλλά και σε όλο τον κόσμο που κατέκλεισε τον Απόλλωνα, απεύθυνε ο Δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος, και μάλιστα ανανέωσε την πρόσκληση προς την κόρη του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, τονίζοντας ότι μόλις ολοκληρωθεί η ανάπλαση της πλατείας Νικάκη που θα πάρει το όνομα του Μίκη, θα είναι αυτή που θα κόψει την κορδέλα των εγκαινίων.
Ακολούθως ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ Χάρης Μικελόπουλος, μίλησε για το πέρασμα του Μίκη Θεοδωράκη από την πόλη, υποστηρίζοντας ότι μοιάζει τυχαίο γεγονός αλλά δεν ήταν, καθώς λίγα μέτρα από το σπίτι του, ζούσαν ο Σάκης Καράγιωργας, ο Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος, ο Παύλος Μάτεσις, ο Τάκης Σινόπουλος, ο Γιώργης Παυλόπουλος αλλά και ένα κορίτσι η Μαρία Δημητροπούλου, η μοναδική Μαίρη Λίντα, που γεννήθηκε το ’35 και μετά από πολλά χρόνια τραγούδησε τα τραγούδια του. «Η συνάντηση αυτών των ανθρώπων για μένα δεν ήταν τυχαίο γεγονός. Παραφράζω λοιπόν τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη «Μη παρακαλώ σας μη, λησμονάτε την πόλη μου». Αυτή πόλη έχει δώσει πάρα πολλά και θα δώσει ακόμα περισσότερα αν είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, στον τομέα του πολιτισμού αλλά και γενικότερα στην κοινωνική μας και πολιτική ζωή».
Το αφιέρωμα προλόγισε ο Γιώργος Λιάνης, πρώην Υφυπουργός μιλώντας για τη σχέση του με τον Μίκη Θεοδωράκη που ξεκίνησε απ’ όταν ο ίδιος ήταν μαθητευόμενος δημοσιογράφος, χαρακτηρίζοντας των εαυτό του και όλους όσους βρίσκονται κοντά του, τυχερούς και ευλογημένους που είναι δίπλα στον τελευταίο μεγάλο Έλληνα.
Ο τραγουδοποιός Γιάννης Κορίζης άνοιξε το μουσικό μέρος της εκδήλωσης με δυο τραγούδια και ακολούθως ο Παναγιώτης Πετράκης με τη στεντόρεια φωνή του, ερμήνευσε υπέροχα αγαπημένα τραγούδια του Θεοδωράκη μαζί με το μουσικό σύνολο «Λιποτάκτες».
Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, με την αφήγηση της στο πρώτο μέρος που είχε τίτλο «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού» ζωντάνεψε μνήμες από τη ζωή του μπαμπά της όπως τον αποκάλεσε και τις κοινές καθημερινές τους στιγμές.
Ο Απόλλωνας πλημμύρισε με τραγούδια από όλη τη μουσική διαδρομή του Μίκη δεμένα αρμονικά με τα κείμενα- αναμνήσεις της Μαργαρίτας ενώ προβάλλονταν βίντεο με φωτογραφίες ντοκουμέντα από την πολυτάραχη ζωή του. «Ποτέ δεν χωρίσαμε, είναι φοβερό. Είμαι 60 χρονών και νιώθω ακόμα σαν παιδάκι μαζί του και είμαι πολύ περήφανη που είμαι κοντά του.. Διηγούμαι ιστορίες που έγιναν πριν από 40 χρόνια και βάλε και νοιώθω σαν να ήταν χθες…».
Συγκινητική και η διήγησή της για τα χρόνια εξορίας αλλά και για τους τόπους που έζησαν στα πέτρινα χρόνια, κάθε τόσο άλλαζαν τόπο κατοικίας ακολουθώντας τον εξόριστο Μίκη όταν και εφόσον του το επέτρεπαν οι συνταγματάρχες. Πολύ μαζί και πολλά ταξίδια μετά το ‘70- 72. Νότια Αμερική, Αργεντινή, Χιλή, Μεξικό, Περού, Βενεζουέλα, Ισραήλ, Ευρώπη. Και για τα παιδιά, είναι φοβερά αυτά τα τόσα πολλά ταξίδια. «Δεν τον αποχωριστήκαμε δηλαδή ποτέ τον μπαμπά…».
Φόντο στην εκδήλωση ήταν η προσωπογραφία του σπουδαίο μουσικοσυνθέτη που φιλοτέχνησε ο εξαιρετικός ζωγράφος Χρίστο Χάσα και ο οποίος εντυπωσίασε την Μαργαρίτα Θεοδωράκη.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]