Με ηρεμία και αποστάσεις ο εορτασμός του Πολυτεχνείου: Συγκέντρωση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στο Επαρχείο από ΕΛΜΕ, σωματεία, φορείς και ΚΚΕ
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”124368″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Τι δήλωσαν οι εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας για την 47η επέτειο
Με την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στον λόφο του Επαρχείου στον Πύργο και την απαρέγκλιτη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, τίμησαν χθες το απόγευμα την 47η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εκπρόσωποι σωματείων, συνδικαλιστικών φορέων και του ΚΚΕ, υπό τη διακριτική παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων της Ηλείας.
Αρχικά παρέστησαν στο μνημείο εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Ηλείας και της ΑΔΕΔΥ και στη συνέχεια κατέθεσαν άνθη ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας, Τρ. Αθανασόπουλος, ο η αντιπρόεδρος Ευρ. Παυλοπούλου, ο εκπαιδευτικός Β. Βασιλειάδης και ο εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της ΑΔΕΔΥ, Αλ. Αρβανιτίδης.
Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων, αγροτών, υγείας, εκπαίδευσης, αυτοδιοίκησης, που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν συγκέντρωση κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ, Γιάννη Τεφάνη, και σύντομη ομιλία από τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις & Υπηρεσίες Ν. Ηλείας και Μέλος του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Πύργου, Νίκος Γκότσης, ο οποίος στηλίτευσε τα όσα έγιναν στο κέντρο της Αθήνας.
«Είναι επίκαιρα τα διδάγματα του Πολυτεχνείου και πρέπει να το τιμάμε πάντα και να καταδικάσουμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και φέρθηκαν βάναυσα σε αγωνιστές και σε συνδικαλιστές που διεκδικούν κάθε μέρα λήψη μέτρων από τους εργοδότες στους χώρους δουλειάς», ανέφερε μεταξύ άλλων.[/vc_column_text][vc_single_image image=”124369″ img_size=”full”][vc_column_text]«Ψωμί Παιδεία Ελευθερία και Υγεία»
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας, Τρ. Αθανασόπουλος δήλωσε: Είναι μια συμβολική κίνηση στη μνήμη των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου και τον αγώνα που έκαναν τα νέα παιδιά τότε για να απελευθερωθεί η χώρα από τα δεσμά της Χούντας. καταγγειλαμε τα μέτρα της κυβέρνησης, που έχουν σαν στόχο να καταστείλουν τους λαϊκούς αγώνες σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη για τη χώρα. Όλοι μας τηρούμε τα μέτρα και τους υγειονομικούς κανόνες, σε καμία περίπτωση όμως δε θα δεχθούμε να παρέμβουν στη λειτουργία και δράση των σωματείων μας».[/vc_column_text][vc_single_image image=”124370″ img_size=”full”][vc_column_text]Η αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας, Ευρ. Παυλοπούλου, δήλωσε:
«Το τρίπτυχο ψωμί-παιδεία-ελευθερία, το οποίο ακούστηκε και για το αγωνίστηκαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του ’73, εκφράζει και σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Αυτοί που κουνάνε το δάχτυλο και μιλούν για ατομική ευθύνη, δεν έχουν αναλάβει τις δικές τους συλλογικές κοινωνικές ευθύνες, γιατί το ψωμί δεν εξασφαλίζεται για όλους με την ανεργία να ανεβαίνει ή με το 30% του πληθυσμού να βρίσκεται στο όριο κινδύνου φτώχειας ή και περιθωριοποίησης, με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την εθελοντική και απλήρωτη εργασία ή με την την εργασία που δεν εξασφαλίζεται για όλους. Επίσης το δημόσιο δωρεάν σύστημα καθολικής εκπαίδευσης θίγεται από παντού. Δεν γίνεται να μιλάμε για μέτρα υγιεινής αυτή τη στιγμή και απαγορεύσεις, όταν τα σχολεία από την αρχή λειτουργούν με τμήματα πολυπληθή, όταν στοιβάζονται οι μαθητές και δεν εισακούονται τα αιτήματα των εκπαιδευτικών για μικρότερα τμήματα μέχρι 15 μαθητές, περισσότερες αίθουσες και μέτρα υγιεινής στους χώρους των σχολείων. Όσον αφορά την ελευθερία, φαίνεται ότι δεν είναι καθόλου δεδομένη με όλα αυτά που συμβαίνουν και τους περιορισμούς σε θέματα δημοκρατικών δικαιωμάτων αλλά και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Για όλους αυτούς τους λόγους δεν μπορούμε παρά να κλείσουμε με τον στίχο του ποιητή ότι εάν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι, δεν μπορεί παρά να αγωνιζόμαστε μέχρι το τέλος».[/vc_column_text][vc_single_image image=”124371″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο εκπαιδευτικός Βασίλης Βασιλειάδης τόνισε:
«Για να ενοχλεί τόσο πολύ η μνήμη του Πολυτεχνείου τόσα χρόνια μετά, σημαίνει ότι έχουνε βάλει γερές παρακαταθήκες εξεγέρσεων που ακόμα και οι σημερινές αστικές κυβερνήσεις τις φοβούνται και κάνουν τα πάντα για να τις σταματήσουν. Ζήσαμε αυτή τη συνταγματική εκτροπή το τελευταίο τριήμερο με την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων και αυτές τις τέσσερις μέρες. Ακόμα και οι ασφαλίτες πίσω μας, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είναι πολύ περισσότεροι και χωρίς μέτρα προστασίας. Χτυπήθηκε η πορεία στην Αθήνα σήμερα χωρίς καμία προειδοποίηση και αιτία. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν τηρούσαν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, δείχνοντας ότι σημασία τελικά δεν έχει η υγεία αλλά να παταχθεί η διάθεση του λαού για αγώνα. Καθώς τα αιτήματα του Πολυτεχνείου ψωμί-παιδεία-ελευθερία πόσο μάλλον της υγείας που μπαίνει μπροστά τους τελευταίους μήνες παραμένουν αδικαίωτα, νομίζω ότι οι αγώνες θα συνεχιστούν δεν πρόκειται να μας πτοήσουν ούτε τέτοια μέτρα. Ο λαός πρέπει να αγωνιστεί για την παιδεία και την υγεία πρώτιστα αυτή την περίοδο. Είναι σαφές ότι όταν οι κυβερνήσεις παίρνουν αυταρχικά, κατασταλτικά μέτρα, σημαίνει ότι έχουνε ένα σωρό “μεταρρυθμίσεις”στο ασφαλιστικό, στην Παιδεία στην Υγεία κλπ. Τόσους μήνες δεν έχουν γίνει ουσιαστικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, οι ίδιοι λένε ότι έχουν φτάσει στα όριά τους οιΜΕΘ και τα νοσοκομεία, εντούτοις δεν παίρνεται κανένα μέτρο το παρά μόνο προσλήψεις αστυνομικών και αγορά καινούργιων αυτοκινήτων για την αστυνομία».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]