FOLLOW US: facebook twitter

Στα ίδια μέρη… Στον βράχο

Ημερομηνία: 13-05-2016 | Συντάκτης:

egrapsan-akropoli

H Ένωση Φίλων Ακροπόλεως (E.Φ.A.) είναι ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο, το οποίο μεταξύ άλλων έχει να επιδείξει την έκδοση ενός πολύ ενδιαφέροντος βιβλίου. Το βιβλίο έχει τίτλο “…ΈΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ 1850-1950’’ και περιλαμβάνει κείμενα επιφανών προσωπικοτήτων της παγκόσμιας διανόησης για το μεγαλείο των μνημείων της Ακρόπολης και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού όπως των: Albert Camus, Jean Cocteau, Sigmund Freud, Le Corbusier, Γ. Θεοτοκά, Γ. Σεφέρη και πολλών άλλων.Άπαντες αναφέρονται στην επίσκεψή τους στον ιερό βράχο, καταγράφοντας ο καθένας με τον τρόπο του την εντύπωση ή καλύτερα τα αισθήματα που του γέννησε.

Αυτή η τόσο ιδιαίτερη συλλογή στηρίχτηκε ακριβώς στη συγκίνηση που προκαλεί το μνημείο. Είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί κανείς εκεί πάνω χωρίς να τον αγγίξει η αύρα του χώρου. Καθώς ανεβαίνεις τα σκαλοπάτια, σχεδόν ακούς τον απόηχο των αιώνων, την ώρα που ο Παρθενώνας θαρρείς ότι κρέμεται από τον ουρανό και το φως αντανακλάται άπλετο πάνω στα μάρμαρα, φεύγοντας προς όλες τις κατευθύνσεις του ορίζοντα.

Αυτό το φως είχαν την ευκαιρία να αντικρύσουν γα πρώτη φορά στη ζωή τους, μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, περίπου εκατό πρόσφυγες, με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης. Στην πλειοψηφία τους νέοι, γονείς και παιδιά από τους χώρους φιλοξενίας του Ελαιώνα και του Σχιστού, περιηγήθηκαν στο μνημείο με τη συνοδεία του ίδιου του υπουργού, ο οποίος στη συνέχεια τους υποδέχθηκε στο μουσείο.

Είναι μία από τις λίγες φορές που η Ελληνική Πολιτεία παραδίδει μαθήματα πολιτισμού και μάλιστα σε μία συγκυρία όπου η Ευρώπη μοιάζει περισσότερο με αγέλη νεοφιλελεύθερων λύκων παρά με μία πολιτισμένη «οικογένεια» δυτικών κρατών. Το βίωσαν άλλωστε οι ίδιοι οι πρόσφυγες από πρώτο χέρι, οι οποίοι έχουν έρθει πολλές φορές αντιμέτωποι με την βαρβαρότητα της Δύσης, από τους «ξενόφερτους» πολέμους και τις θηριωδίες του Ισλαμικού κράτους μέχρι την στυγνή εκμετάλλευση των δουλεμπόρων και τα κλειστά σύνορα.

Η Ακρόπολη αντιπροσωπεύει τον δυτικό κόσμο όπως ήταν κάποτε. Σήμερα βλέπουμε τ’ απομεινάρια του.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος