FOLLOW US: facebook twitter

Στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας η Ανδραβίδα: Με την παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη μπήκε στο τελικό στάδιο χθες ο «Ηνίοχος 2021»

Ημερομηνία: 21-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”134254″ img_size=”full”][vc_column_text]

«Είναι ευκαιρία να χτίσουμε σταθερότητα», δήλωσε αποκλειστικά στην Πρωινή ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ
-Ο ΥΦΕΘΑ, Αλκ. Στεφανής, ανέλυσε με δήλωσή του στην Πρωινή τα πλεονεκτήματα της Ανδραβίδας
-«Θα τα πούμε εν καιρώ, όλα θα πάνε καλά», δήλωσε ο πρωθυπουργός για την Πατρών-Πύργου

[/vc_column_text][vc_single_image image=”134263″ img_size=”full”][vc_column_text]Το υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας και τα πλεονεκτήματα του αερολιμένα Ανδραβίδας είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ιδίοις όμμασιν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρέθηκε στην 117 Πτέρυγα Μάχης για να παρακολουθήσει μέρος της διεθνούς αεροπορικής άσκησης «Ηνίοχος 2021», η οποία εκτελείται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) και της 117 ΠΜ στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.[/vc_column_text][vc_single_image image=”134256″ img_size=”full”][vc_column_text]Συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κων/νο Φλώρο, και τον αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΕΑΤ από τον διοικητή της 117 ΠΜ, Σμήναρχο Ν. Κοκκώνη, και συνομίλησε τόσο με Έλληνες πιλότους όσο και με πιλότους κρατών που συμμετέχουν στην άσκηση.[/vc_column_text][vc_single_image image=”134257″ img_size=”full”][vc_column_text]Στο πλαίσιο της παρουσίασης της άσκησης από τη στρατιωτική ηγεσία, ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του εξέφρασε την ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και για τη συμμετοχή οκτώ κρατών με αεροσκάφη και τεσσάρων ακόμα ως παρατηρητών.[/vc_column_text][vc_single_image image=”134258″ img_size=”full”][vc_column_text]«Με μεγάλη υπερηφάνεια βρέθηκα σήμερα στην τελική φάση της άσκησης “ΗΝΙΟΧΟΣ”. Όχι μόνο γιατί η επιτυχία της ανέδειξε τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Αλλά και γιατί σε αυτήν συμμετείχαν πολλές συμμαχικές χώρες, που συνεργάστηκαν σε όλη την έκταση του ελληνικού FIR. Κάτι που δηλώνει ότι η πατρίδα μας μπορεί, σήμερα, τα πάντα μόνη, αλλά και ποτέ δεν είναι μόνη. Ο “ΗΝΙΟΧΟΣ” έχει εξελιχθεί στην πιο ανταγωνιστική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο. Και η παρουσία τόσων δυνάμεων, από τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι αναγνώριση ότι η Ελλάδα αποτελεί θεμέλιο σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Αποτελεί πρωταγωνιστή στις αναμετρήσεις, αλλά και στις συζητήσεις. Στην αμυντική αποτροπή, αλλά και στην ειρηνική καταλλαγή. Με το εθνικό συμφέρον και το Διεθνές Δίκαιο μόνιμες πυξίδες της. Πολλά συγχαρητήρια, λοιπόν, σε όλες και σε όλους, κυρίως στην Πολεμική μας Αεροπορία, για την άψογη οργάνωση αυτής της άσκησης. Πολλά συγχαρητήρια και στους ξένους συμμάχους, που πέταξαν μαζί μας στους ελληνικούς ουρανούς. Φεύγω από την Ανδραβίδα και την 117 Πτέρυγα Μάχης πιο χαρούμενος και πιο σίγουρος. Και αναμένω, κύριοι Αρχηγοί, στον “ΗΝΙΟΧΟ” του 2022 να καμαρώσουμε τους πιλότους μας και στα νέα Rafale, έχοντας δίπλα τους στην άσκηση ακόμη περισσότερους φίλους από φίλες χώρες», ανέφερε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”134260″ img_size=”full”][vc_column_text]«Κορυφαία περιοχή για εκπαίδευση η Ανδραβίδα»

Τα ισχυρά πλεονεκτήματα της Ελλάδας αλλά και συγκεκριμένα της Ανδραβίδας για την εκπαίδευση των πιλότων ανέλυσε με δηλώσεις του στην «Πρωινή» ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, επισημαίνοντας ότι η πολυπληθής διεθνής παρουσία είναι η πλέον έμπρακτη απόδειξη.[/vc_column_text][vc_single_image image=”134259″ img_size=”full”][vc_column_text]«Τα πλεονεκτήματα τα οποία προσφέρει η Ελλάδα στον τομέα της εκπαίδευσης σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο είναι ασυγκρίτως πολλά και για αυτό κιόλας βλέπουμε τόση αυξημένη παρουσία εδώ. Η εναλλαγή θάλασσας, ξηράς μέσα στη θάλασσα και αναφέρομαι στα νησιά μας, πεδιάδων, βουνών, και αυτό το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας το οποίο κάνει τον πιλότο μέσα σε δευτερόλεπτα να πρέπει να αποφασίσει πού είναι ο ουρανός και πού είναι η θάλασσα με ασύλληπτες ταχύτητες, είναι που κάνει πολύ ελκυστική την εκπαίδευση εδώ. Παράλληλα, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό, είναι η υψηλή επιχειρησιακή εκπαίδευση των δικών μας πιλότων και βεβαίως αυτών που σχεδιάζουν την άσκηση. Αυτό είναι πραγματικά πολύ προκλητικό και ανταγωνιστικό σε σχέση με τους ξένους, διότι έρχονται εδώ να εκπαιδευτούν με τους καλυτέρους και το θέλουν όλοι αυτό. Η Ανδραβίδα είναι από τις κορυφαίες περιοχές για τέτοιου είδους εκπαίδευση. Στα δε επιχειρησιακά χαρακτηριστικά είναι όντως στην κορυφή», σημείωσε και πρόσθεσε ότι γεωπολιτικά η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει τον χώρο της και τη θέση της.[/vc_column_text][vc_single_image image=”134261″ img_size=”full”][vc_column_text]«Αυτό την κάνει να είναι εξαιρετικά ελκυστική σε άλλους να έρθουν να εκπαιδευτούν μαζί μας, αλλά και επιχειρησιακά και τακτικά. Αυτό βλέπουμε εδώ τώρα. Αυτό δε θα γινόταν αν οι πιλότοι μας, το προσωπικό μας σε κάθε κλάδο δεν είχε αυτό το υψηλό ηθικό, το οποίο το κάνει να υπερνικά τα καθημερινά προβλήματα και να δίνει τον καλύτερό του εαυτό. Γιατί και τον καλύτερο πιλότο να έχεις, τον καλύτερο χειριστή να έχεις, αν δεν έχει ηθικό να σου δώσει το παραπάνω, δεν πρόκειται ποτέ αυτό να γίνει. Είναι χρέος της πολιτικής ηγεσίας να έχει όλες αυτές τις συνθήκες που πρέπει, έτσι ώστε το προσωπικό με πολύ ηθικό να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθένα», υπογράμμισε ο κ. Στεφανής.[/vc_column_text][vc_single_image image=”134270″ img_size=”full”][vc_column_text]Τζ. Πάιατ: «Περήφανοι για τη συμμετοχή μας στον Ηνίοχο»

Την ικανοποίησή του για το επίπεδο της άσκησης εξέφρασε με αποκλειστική δήλωσή του στην «Πρωινή» ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος.[/vc_column_text][vc_single_image image=”134262″ img_size=”full”][vc_column_text]«Ο Ηνίοχος είναι μία από τις πιο σημαντικές αεροπορικές ασκήσεις στη Μεσόγειο. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που συμμετέχουμε με τόσο ισχυρές δυνάμεις και είμαι ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος που βλέπω ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει να μας διευρύνει. Είναι ευκαιρία να χτίσουμε σταθερότητα και ικανότητα μεταξύ όλων των  δυνάμεων», ανέφερε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”134264″ img_size=”full”][vc_column_text]Αυξημένες οι διεθνείς συμμετοχές στη φετινή άσκηση

Ο φετινός «Ηνίοχος» στέφθηκε με τεράστια επιτυχία, καθώς συμμετείχαν για πρώτη φορά 12 κράτη, εκ των οποίων τα επτά με δικά τους αεροσκάφη και τα πέντε ως παρατηρητές.[/vc_column_text][vc_single_image image=”134266″ img_size=”full”][vc_column_text]Ενεργό συμμετοχή στην άσκηση έχουν φέτος η Γαλλία με αεροσκάφη Rafale και Μ-2000D, οι ΗΠΑ με αεροσκάφη F-16, MQ-9 και KC-135, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αεροσκάφη F-16, η Ισπανία με αεροσκάφη F/A-18 Hornet, το Ισραήλ με αεροσκάφη F-15 και F-16 και η Κύπρος με ελικόπτερο AW139 και ο Καναδάς Air Weapon Managers – GCI. Ως παρατηρητές συμμετέχουν η Σλοβενία, η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Ρουμανία. H άσκηση χωρίζεται σε τρεις φάσεις.[/vc_column_text][vc_single_image image=”134267″ img_size=”full”][vc_column_text]Όπως ανέφερε ο διοικητής της 117 ΠΜ, κ. Κοκκώνης, κατά την παρουσίαση των βασικών παραμέτρων της άσκησης, δεδομένου του υψηλού επιπέδου του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και της ικανότητάς του να διεξάγει ασκήσεις που συμπεριλαμβάνουν πληθώρα οπλικών συστημάτων στο πλαίσιο μιας από τις μεγαλύτερες περιοχές ασκήσεων στην Ευρώπη, αποτελεί συνεχή επιδίωξη η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» να καταστεί και να διατηρηθεί ως η πιο ανταγωνιστική άσκηση στην Ευρώπη και στον Μεσογειακό χώρο και να παρέχει στους συμμετέχοντες ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης καθώς επίσης και μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετοχής.[/vc_column_text][vc_single_image image=”134265″ img_size=”full”][vc_column_text]Αποστολές της άσκησης

Προκειμένου να επιτευχθεί ο Αντικειμενικός Σκοπός της Άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) του Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), επιβλέπει τις αποστολές, από τον σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι τον απολογισμό και επιβεβαιώνει ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την Πολεμική Αεροπορία, όπως:

  1. Επιθετικές Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης – Offencive Counter Air Operations (OCA).
  2. Αμυντικές Επιχειρήσεις – Air Defence Operations (ADO).
  3. Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης Επιφανείας με τη συνδρομή της Αεροπορικής Δύναμης σε Χερσαίες και Θαλάσσιες Επιχειρήσεις – Counter Surface Force Operations (CSFO) including Air Power Contribution to Land Ops (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Ops (APCMO).
  4. Αποστολές Αναγνώρισης (RECCE).
  5. Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search And Rescue).
  6. Αποστολές εναντίον Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων (Time Sensitive Target).
  7. Επιχειρήσεις Άμεσης Καταστολής Στόχων – Υποστήριξης (Dynamic Targeting)
  8. Επιχειρήσεις Επιθετικής Σάρωσης (High Value Airborne Asset).
  9. Επιχειρήσεις Υποστήριξης (Slow Mover)

[/vc_column_text][vc_single_image image=”134268″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot