FOLLOW US: facebook twitter

Στόχος εμπρηστών ο Κάμπος!

Ημερομηνία: 26-08-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον
-Συνελήφθη 43χρονος για τρεις πυρκαγιές κοντά στο νεκροταφείο Νέας Μανολάδας

Στο στόχαστρο των εμπρηστών φαίνεται ότι έχει μπει ο ηλειακός κάμπος το φετινό καλοκαίρι, καθώς εκδηλώθηκαν νέες πυρκαγιές στην περιοχή της Βάρδας και της Μανολάδας το περασμένο τριήμερο. Ωστόσο, οι πυροσβέστες του ανακριτικού της ΠΥ Λεχαινών και οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ηλείας, συνεργασία με τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και με τη συνδρομή υπαλλήλων του Κλιμακίου Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Κ.Α.Ε.Ε.) τις τελευταίες ημέρες είχαν κάνει μεθοδική δουλειά και είχαν συλλέξει στοιχεία και πληροφορίες, καταφέρνοντας να συλλάβουν προχθές στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας έναν 43χρονο Έλληνα ως υπαίτιο πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση κατ’ εξακολούθηση.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, ο συλληφθείς εμπλέκεται στις δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε αγροτικές εκτάσεις κοντά στο νεκροταφείο της Νέας Μανολάδας προχθές -η πρώτη στις 14:53 και η δεύτερη στις 15:50- καθώς και για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18 Αυγούστου του 2019 και ώρα 15:17 στο ίδιο σημείο. Ο 43χρονος κρατείται και χθες αναμενόταν να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας.

Η πρώτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην περιοχή της Νέας Μανολάδας, στη θέση «Μάρμαρα», με συνέπεια να διακοπεί για λίγα λεπτά η κυκλοφορία στην παλαιά Εθνική Οδό Πύργου-Πατρών. Οι πυροσβέστες των ΠΥ Λεχαινών και Αμαλιάδας επενέβησαν άμεσα και απέτρεψαν την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Στο σημείο επιχείρησαν 15 οχήματα και 28 άνδρες, 1 πεζοπόρο με 10 άνδρες ενώ έγιναν και ρίψεις από δύο ελικόπτερα. Η πυρκαγιά έκαψε κυρίως γεωργικές εκτάσεις χαμηλής βλάστησης και προξένησε ζημιές σε θερμοκήπια, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκε φωτιά σε κοντινό σημείο, κινητοποιώντας άμεσα την Πυροσβεστική. Και οι δύο πυρκαγιές τέθηκαν λίγο αργότερα υπό έλεγχο.

Λίγο μετά τις 12 μεσημέρι του Σαββάτου σήμανε εκ νέου συναγερμός στην Πυροσβεστική, καθώς εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δύο μέτωπα σε γεωργική έκταση στην περιοχή της Βάρδας, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κατοίκους, διότι οι άνεμοι ήταν ισχυροί και ευνοούσαν την επέκτασή της. Προσωρινά απειλήθηκαν κατοικίες, ο καπνός περιόρισε την ορατότητα και διεκόπη για λίγη ώρα η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Πύργου-Πατρών, ενώ τρεις ηλικιωμένες γυναίκες διακομίστηκαν στο ΚΥ Βάρδας για την παροχή πρώτων βοηθειών, διότι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

Περίπου τρεις ώρες αργότερα η πυρκαγιά οριοθετήθηκε και τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. Στο σημείο επιχείρησαν 32 πυροσβέστες, 15 οχήματα, 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο Έricsson.

Στην περιοχή βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου & Ιονίου Υποστράτηγος Αχιλλέας Τζουβάρας,ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Δημήτρης Αντωνάκης, ο διοικητής της ΠΥ Λεχαινών Αργύρης Φαλίδας, καθώς και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Γ.Γεωργιόπουλος, και ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, ΝαμπίλΜοράντ.

Φωτογραφίες: Βαγγ. Δημητρόπουλος


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος