FOLLOW US: facebook twitter

Στόχος εμπρηστών η Αρχαία Ολυμπία!

Ημερομηνία: 05-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Περιβάλλον
Επέστρεψε ο εφιάλτης του 2007! Καμένα σπίτια, ζώα και περιουσίες στα χωριά κυρίως σε Πλάτανο, Πελόπιο και Καυκανιά
-Οι πύρινες φλόγες κινούνταν για ώρες ανεξέλεγκτα καίγοντας τα πάντα στο πέρασμά τους
-Η απουσία εναέριων μέσων κατά την έναρξη των πυρκαγιών σε 7 μέτωπα συντέλεσε στην εξάπλωση της φωτιάς
-Ολονύχτια αγωνία για να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο και τον Κρόνιο λόφο
Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου-Κική Κολοβέρου

 

Την κόλαση της φωτιάς, την τραγωδία του 2007, ξαναζεί από χθες το μεσημέρι η Αρχαία Ολυμπία και τα χωριά του δήμου που βρίσκεται πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης! Τα πολλά μέτωπα της φωτιάς που άναβαν το ένα μετά το άλλο, ενισχύουν τις υποψίες ότι η Αρχαία Ολυμπία έχει γίνει στόχος εμπρηστών!  Η κατάσταση είναι δραματική και οι κάτοικοι απελπισμένοι, καθώς χθες όλο το απόγευμα καίγονταν σπίτια, ζώα σε στάβλους, αγροτική γη και χωράφια!  Εκκενώθηκαν χωριά αλλά και ξενοδοχεία στην Αρχαία Ολυμπία με την απομάκρυνση των τουριστών για λόγους ασφαλείας, ενώ η αγωνία όλων των εμπλεκομένων ήταν να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές και για το λόγο αυτό βάσει σχεδίου ζητήθηκε από εκατοντάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στις 7 το απόγευμα έφτασαν στην Αρχαία Ολυμπία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη – προκειμένου να ενεργοποιηθεί σχεδιασμός για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου- καθώς και ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας κ. Παπαγεωργίου που συμμετείχαν σε έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου στο δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, όπου το βασικό ζητούμενο της σύσκεψης ήταν να περιφρουρήσουν τον αρχαιολογικό χώρο και τον οικισμό της Ολυμπίας για να γλιτώσουν τη παγκόσμια κατακραυγή! Άλλωστε όπως καταγγέλλουν στην Αρχαία Ολυμπία, η απουσία ενισχυμένης δύναμης εναέριας πυρόσβεσης κατά την έναρξη των πυρκαγιών, ήταν αυτή που κυρίως ευθύνεται για την εξάπλωση της φωτιάς!  Μετά τις 9 το βράδυ όμως (παρότι νωρίτερα είχε ενισχυθεί η εναέρια πυρόσβεση με το ρωσικό το Beriev 200 όταν ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι και η φωτιά στην είσοδο της Ολυμπίας από την πλευρά του ΑΜΑΛΙΑ), άλλαξε η φορά του ανέμου και η πυρκαγιά κατευθυνόταν ξανά προς την Αρχαία Ολυμπία και τον Κρόνιο Λόφο που είχε καεί ξανά το 2007!

Φώτο: Βαγγέλης Δημητρόπουλος

Το χρονικό της φωτιάς

Οι πύρινες  φλόγες από χθες το απόγευμα άρχισαν να ζώνουν την Αρχαία Ολυμπία από παντού, έχοντας ήδη ολοκληρώσει το καταστροφικό τους έργο σε πολλές τοπικές κοινότητες όπου κάηκαν αρκετά σπίτια, όπως στον Πλάτανο,  στο Πελόπιο και στην Καυκανιά, ενώ εκκενώθηκαν προληπτικά και πολλά χωριά του δήμου όπως η  Ηράκλεια, Πουρνάρι, , Μάγειρα, Κοσκινά, Κλαδέος, Χελιδόνι, Μιράκα  ενώ υπήρξε και εντολή από την Πολιτική Προστασία εκκένωσης της πόλης της Ολυμπίας γύρω στις 6 το απόγευμα! Οι κάτοικοι όλων αυτών των περιοχών βρίσκονταν σε πανικό, καθώς η φωτιά κινούνταν ανεξέλεγκτα,  άλλοι αποχώρησαν και άλλοι αρνήθηκαν θέλοντας να παραμείνουν και να προστατέψουν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους, καταβρέχοντας τα με λάστιχα για ώρες!

Η μεγάλη φωτιά ξεκίνησε από το χωριό Λαντζόι του δήμου Πύργου προξενώντας μεγάλες ζημιές, ενώ  οι πύρινες φλόγες πέρασαν στα όρια του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκαν 7 πυρκαγιές , εκ των οποίων οι 4 στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Όπως ανέφερε στην απογευματινή του ενημέρωση για τις φωτιές ο κ. Χαρδαλιάς, στην Ηλεία η πρώτη φωτιά ξέσπασε τις 8.03, η δεύτερη 8.24, η 3η 11.35, η 4η 12.05, η 5η 1.03, η 6η 2.43 και η 7η 16.29.  Συνολικά στην επιχείρηση κατάσβεσης επιχειρούσαν  160 πυροσβέστες, 50 οχήματα, ομάδα drone του Πυροσβεστικού, το Beriev 200, ελικόπτερα και αεροσκάφη, ενώ επιστρατεύτηκαν από την Π.Ε Ηλείας και το δήμο Ολυμπίας μηχανήματα ιδιωτικά, υδροφόρες και όσα οχήματα μπορούσαν να βοηθήσουν καθώς και δεκάδες εθελοντές!

Τις απογευματινές ώρες τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούσαν σε απόσταση μόλις δύο χιλιόμετρων από την Αρχαία Ολυμπία και μαζί με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την πόλη. Από το απόγευμα, δημιουργήθηκε ζώνη ασφαλείας στην περιοχή του ξενοδοχείου AMALIA όπου εκεί περίμεναν τη φωτιά ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις  για να μην περάσει στην Αρχαία Ολυμπία.  Να σημειώσουμε ακόμα ότι  υπήρχαν εγκλωβισμένοι σε στάβλο στην περιοχή του Πελοπίου (ένας πατέρας με τον γιό του) όπως επίσης υπήρχαν εγκλωβισμένα άτομα στο Οινοποιείο Ολύμπια Γη στο Κοσκινά Αρχαίας Ολυμπίας από τη φωτιά αλλά χάρις τις γρήγορες προσπάθειες της πυροσβεστικής τώρα βρίσκονται ασφαλείς.

Ξεκάθαρα λόγο για εμπρησμό έκανε ο Νεκτάριος Φαρμάκης

Από την πρώτη στιγμή, στην Ηλεία βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο που συμμετείχαν στον συντονισμό της κατάσβεσης μαζί με όλη την ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Ηλεία.

Μιλώντας για τις δραματικές στιγμές που βιώνει για ακόμα μια φορά η Ηλεία, ο κ. Φαρμάκης, έκανε λόγο για εμπρησμό τονίζοντας ότι επαγωγικά αυτό φαίνεται πως έχει συμβεί καθώς εκδηλώθηκαν πέντε εστίες ταυτόχρονα σε μια ευθεία γραμμή. «Η προσπάθεια όλων είναι να προστατευθεί η Αρχαία Ολυμπία καθώς έχουν ξυπνήσει μνήμες του 2007. Γίνεται προσπάθεια δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης, περιμετρικά της Αρχαίας Ολυμπίας ώστε να μη φτάσει η φωτιά στον οικισμό ενώ ταυτόχρονα γίνονται προσπάθειες από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και στο υπόλοιπο μέτωπο καθώς ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγάλος με τον άνεμο να αλλάζει συνεχώς! Το μικροκλίμα που δημιουργεί η φωτιά και η πυκνή βλάστηση σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία καθιστά την επιχείρηση των επίγειων και των εναέριων δυνάμεων πολύ δύσκολη. Ήδη επιχειρεί το ρωσικό αεροπλάνο πυρόσβεσης ενώ στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν δεκάδες πυροσβέστες με οχήματα, υδροφόρες της Περιφέρειας και όλων των δήμων αλλά και δεκάδες μηχανήματα έργου. Έχει δοθεί εντολή εκκένωσης σε δέκα χωριά καθώς ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος. Ήδη στο Πελόπιο δυστυχώς έχουν καεί τρία σπίτια… Είναι ξεκάθαρο ότι πρώτο μέλημα μας είναι πως πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφάλεια ζωής των συμπολιτών μας και σε δεύτερη φάση η περιουσία όλων αλλά κυρίως της μεγαλύτερης περιουσίας που έχει η περιοχή και είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας».

Γ. Γεωργιόπουλος: «Αν είχαμε επίγειες δυνάμεις θα είχαμε αποτρέψει την καταστροφή!»

Μετα την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Ολυμπίας υπό τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο Δήμαρχος Γιώργος Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε στους τρεις στόχους που καθορίστηκαν. «Πρώτον η περιφρούρηση του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας που απειλείται. Έχουμε νέες εστίες οι οποίες από την ανατολική πλευρά έρχονται να απειλήσουν τον Κρόνιο Λόφο και τον Αρχαιολογικό χώρο. Ο δεύτερος στόχος είναι τα δυο χωριά Πλάτανος και Πελόπιο που έχουνε ενεργό μέτωπο και έχουν δυστυχώς καεί σπίτια. Επιχειρούν κυρίως επίγειες δυνάμεις και σποραδικά εναέριες. Θα έπρεπε να έχουμε μεγαλύτερη πυκνότητα των εναέριων μέσων σε αυτό το χώρο, το έχουμε ζητήσει. Δυστυχώς είναι λίγα τα εναέρια μέσα για την περίσταση. Επιχειρεί μόνο ένα ελικόπτερο και πιο πριν αυτά που επιχειρούσαν νωρίτερα ήταν λίγα για το μέγεθος αυτής της πυρκαγιάς και είναι λίγες και οι επίγειες δυνάμεις. Δυστυχώς είχαν διασπαρθεί στις φωτιές  που υπήρχαν στην Πελοπόννησο και έχουν αργήσει να έρθουν. Δε ξέρω αν συγκεντρώνονται… Αν είχαμε επίγειες δυνάμεις θα είχαμε αποτρέψει τουλάχιστον την καταστροφή των κατοικιών. Δυστυχώς δε το αποτρέψαμε αυτό, ούτε στην Καυκανιά που κάηκαν τέσσερες κατοικίες, ούτε στο Πελόπιο που έχουμε αρκετές ούτε στον Πλάτανο που έχουμε περισσότερες. Ελπίζουμε με την άφιξη των δυνάμεων να πάνε καλυτέρα τα πράγματα, να πέσει ο άνεμος και με το πρώτο φως να δούμε το μέτωπο που κατευθύνεται προς Αρχαία Πίσσα, Λάλα και προς τα βορειανατολικά. Ελπίζω να μην υπάρξει μέχρι τέλους τραυματισμός, αλλά έχουν καταστραφεί πάρα πολλές περιουσίες. Κάποιοι έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά…».

Με το πρώτο φως της ημέρας, ας ελπίσουμε η πύρινη λαίλαπα να έχει κοπάσει, γιατί περιμένουν δύσκολες ώρες τους πυρόπληκτους του δήμου Ολυμπίας, που θα αρχίσουν να μετρούν δυστυχώς τις πληγές τους…

Ακολουθούν μοναδικά στιγμιότυπα που κατέγραψε ο φακός του γιατρού Βαγγέλη Δημητρόπουλου:


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος