FOLLOW US: facebook twitter

Ιδού ο μεγάλος θύτης: Αλλαγή χρήσης γης καμένων εκτάσεων

Ημερομηνία: 05-08-2021 | Συντάκτης:
Καμένες περιοχές στην Ηλεία

Αλλαγή χρήσης γης μέσα σε πρώην δασικές περιοχές που κάηκαν αποκαλύπτεται με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των δορυφορικών συστημάτων, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Aratos Group. Η μελέτη διαπιστώνει φύτευση ελαιόδεντρων από ιδιώτες σε πρώην καμένες περιοχές και σε παρυφές δασικών εκτάσεων προκειμένου να εκμεταλλευτούν στη συνέχεια τα ελαιόδεντρα αυτά, εν αντιθέσει με τις διατάξεις που απαιτούν την ανασύσταση και διατήρηση του προϋπάρχοντος δασικού χαρακτήρα σε καμένη περιοχή.

Το φαινόμενο είναι συχνό και εντοπίζεται εδώ και δεκαετίες. Καθώς δεν είναι εύκολη πάντοτε η πρόσβαση στα συγκεκριμένα σημεία για έλεγχο των αρχών είτε υπάρχουν φαινόμενα αμέλειας, δεν κατέστη ποτέ εφικτός ένας αντίστοιχος έλεγχος. Με τη χρήση διαστημικής τεχνολογίας και δορυφορικών δεδομένων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εντατική παρακολούθηση περιοχών (δασικών, προστατευόμενων κ.ά.) προκειμένου να καταδείξουν τυχόν αλλαγές χρήσης γης με ταυτόχρονες πράξεις καταπάτησης κ.λπ. ειδικά ύστερα από συμβάντα πυρκαγιών, ο έλεγχος πια είναι και εφικτός και επιβεβλημένος.

Τα δορυφορικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών, όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος της εταιρείας δρ Νίκος Μπογονικολός. Το πιστοποιούν οι σοκαριστικές δορυφορικές φωτογραφίες.

Συχνά, τέτοιες αλλαγές χρήσης γης παρατηρούνται και σε άλλες περιοχές εκτός των αμιγώς δασικών περιοχών, όπως για παράδειγμα δίπλα στην ΠΑΘΕ στο ύψος της Ροδίτσας αλλά και στην Αρχαία Ολυμπία με σύγκριση μεταξύ των ετών 2006 και 2018.

Καμένες περιοχές στην Ηλεία

Η μελέτη ακόμη καταλήγει πως η περαιτέρω επόπτευση των καμένων δασικών περιοχών ή άλλων περιοχών ύποπτων προς οικοπεδοποιήσεις και κάθε είδους καταπατήσεις είναι και δυνατή και εύκολη και οικονομική, ενώ κρίνεται εντελώς απαραίτητη για τους συναρμόδιους φορείς ώστε να αποτρέπει καταπατήσεις ή να βοηθά ακόμα και στην τιμωρία των επίδοξων καταπατητών. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει δημιουργηθεί και μια δωρεάν εφαρμογή σε ό,τι αφορά την πρόληψη των πυρκαγιών, η FIRESOS, με την οποία οι πολίτες μπορούν να βγάζουν φωτογραφία τη φωτιά και να τη στέλνουν εύκολα στην εφαρμογή και με τις συντεταγμένες του σημείου η εφαρμογή ενημερώνει τους εμπλεκομένους πριν η φωτιά πάρει διαστάσεις.

Πηγή: efsyn.gr


Σχόλιο για "Ιδού ο μεγάλος θύτης: Αλλαγή χρήσης γης καμένων εκτάσεων"

  1. Ο/Η Νίκος Κυρίτσης λέει:

    Ε, δεν είμαστε και στον Αμαζόνιο για να είναι τόσο “δύσκολη η πρόσβαση” σε περιοχές που χρειάζονται διερεύνηση. Αυτοί που επωφελούνται από την χρήση τους με διάφορους τρόπους, πώς καταφέρνουν και έχουν πρόσβαση ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος