FOLLOW US: facebook twitter

Στους δρόμους μεθαύριο το πρωί οι αγρότες της Ηλείας – Διαμαρτυρία με τρακτέρ από την ΟΑΣΗ στον κόμβο Αγίου Γεωργίου

Ημερομηνία: 27-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Έκτακτο, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8705″ img_size=”full”][vc_column_text]Στους δρόμους κατεβαίνουν μεθαύριο το πρωί οι αγρότες της Ηλείας, για να διατρανώσουν την έντονη αντίθεσή τους στο φετινό ξεπούλημα του ελαιολάδου, στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ και της κοινωνικής ασφάλισης και σε άλλα σοβαρά ζητήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο.

Ύστερα από ευρεία σύσκεψη μεταξύ των αγροτικών συλλόγων που συμμετέχουν στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), αποφασίστηκε την περασμένη Πέμπτη να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας μεθαύριο στις 11 το πρωί στον κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί από την  Πανελλαδική Επιτροπή των  Μπλόκων.

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης τόνισε ότι κινδυνεύουν να χαθούν κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών και ότι το αγροτικό εισόδημα συμπιέζεται διαρκώς, οδηγώντας μεθοδευμένα τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς στην απόγνωση και στο ξεκλήρισμα.

«Φέτος οι αγρότες μαζεύουν λάδι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μαζί με όλη την οικογένεια και με τόσα έξοδα και τόσο αγώνα και η τιμή του καταλήγει να είναι το πολύ 2,10 ευρώ. Το πετρέλαιο είναι πανάκριβο στην Ελλάδα. Μια και μας μιλανε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το πετρέλαιο στην Ευρώπη έχει 0,65-0,70€ και εδώ στην Ελλάδα έχει 1,40. Εμείς ζητάμε να δώσουν πετρέλαιο στους αγρότες όπως το είχε τάξει στην Λάρισα και τώρα το αναιρεί. Το αγροτικό ρεύμα έχει πάρει τόσες αυξήσεις και οι εισπρακτικές εταιρίες παίρνουν τους αγρότες τηλέφωνο και τους ρωτούν με έντονο τρόπο “πόσα θα δώσεις αύριο”, εκβιάζοντας τον κόσμο. Πρέπει να δώσουν στους αγρότες φθηνό ρεύμα και φθηνό πετρέλαιο για να μπορέσουμε να σταθούμε,διαφορετικά είμαστε τελειωμένοι», τόνισε ο κ. Βομπίρης και στη συνέχεια στηλίτευσε την κυβερνητική πολιτική στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό.

«Παρά τη δήλωση του υπουργού πως “οι αγρότες θα πρέπει να είναι τρισευτυχισμένοι με το ασφαλιστικό το οποίο έφτιαξα καθώς θα έχουν δικαίωμα επιλογής”, διαπιστώνουμε πως η επιλογή είναι πάντα προς τα πάνω. O υπουργός είπε για τη φορολογία ότι όσοι έχουν έως 10.000€ θα έχουν χαμήλωμα του ΦΠΑ από 10 σε 9%, αλλά αυτό δεν αγγίζει τους μικρομεσαίους αγρότες, καθώς ήδη έχουμε κερδίσει με αγώνα το αφορολόγητο 8600€, συνεπώς δίνει ψίχουλα. Καλούμε τους αγρότες να έχουν μεγάλη συμμετοχή στον αγώνα για να μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα» επισήμανε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ.

Παρών και ο Αγροτικός Σύλλογος Καρδαμά

Στην κινητοποίηση θα συμμετέχει και ο Αγροτικός Σύλλογος Καρδαμά, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε, απαιτώντας τον τερματισμό της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής και την εφαρμογή σειράς μέτρων ανακούφισης των αγροτών.

«Ο ανεκδιήγητος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μοιράζει φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους φτωχούς αγρότες και χρήμα και φοροαπαλλαγές στις μεγάλες αγροτοβιομηχανικές επιχειρήσεις. Όλοι αυτοί κάνουν λόγο για εθιμοτυπικού χαρακτήρα και υποκινούμενες κινητοποιήσεις. Αγωνιζόμαστε να μείνουμε στο χωράφι, να θρέψουμε τις οικογένειές μας ενάντια στην αντιαγροτική  πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μας ξεκληρίζει. Απαιτούμε από την κυβέρνηση τώρα μείωση στο αγροτικό ρεύμα 50%, Αγροτικό πετρέλαιο (0,60 σε όλη την Ευρώπη) 1,50 ευρώ το λίτρο εμείς. Αφορολόγητο το παίρνουν εφοπλιστές, βιομήχανοι, μεγαλοκλινικάρχες, και μεγαλοξενοδόχοι, μέσω του φετινού προϋπολογισμού είχαν εξακόσια εκατομμύρια ευρώ επιστροφή. Μείωση στο πανάκριβο κόστος παραγωγής, για σπόρους, λιπάσματα και φάρμακα. Εδώ και τώρα κατώτατη εγγυημένη τιμή στο λάδι» αναφέρουν μεταξύ άλλων.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot