FOLLOW US: facebook twitter

Σφίγγει κι άλλο ο κλοιός για τα «πυροδάνεια» – Εξόφληση των κρατικών εγγυήσεων σε τρία χρόνια θέλουν οι εταίροι

Ημερομηνία: 27-01-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Επιδεινώνεται η ήδη ζοφερή κατάσταση σχετικά με την εξόφληση των δανείων που χορηγήθηκαν στους πυρόπληκτους της Ηλείας με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μετά τις πυρκαγιές του 2007, καθώς το κυβερνητικό σχέδιο για εξόφληση των εγγυήσεων σε επτά χρόνια απορρίπτεται από τους εταίρους.

Όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, οι διαπραγματεύσεις για την πέμπτη αξιολόγηση «σκοντάφτουν» στη διαχείριση της συγκεκριμένης κατηγορίας δανείων, διότι οι εταίροι ζητούν από την κυβέρνηση την εξόφληση των κρατικών εγγυήσεων μέσα σε τρία χρόνια αντί για επτά που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως έχει γράψει σε προηγούμενα ρεπορτάζ η «Πρωινή», το ύψος των δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου υπερβαίνει τα τρία δις ευρώ, δημιουργώντας δημοσιονομική «βόμβα» στον προϋπολογισμό.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας αναφέρθηκε εκτενώς στην προ ημερών συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας, καταγγέλλοντας μάλιστα συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα ότι «έχει κάνει“άθλημα” το συγκεκριμένο στιλ, αυτόν το συγκεκριμένο τρόπο δράσης, και οδηγεί σε κατάπτωση τις συγκεκριμένες εγγυήσεις και να βεβαιώνονται τα δάνεια».

«Τα δάνεια βεβαιώνονται στο Δημόσιο Ταμείο, το ελληνικό κράτος είναι “θεατής” και δεν αναγνωρίζει το ότι γι’ αυτές τις συγκεκριμένες περιπτώσεις έχει δώσει την προστασία του, ως κράτος δικαίου και πρόνοιας», τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως ο αρμόδιος υφυπουργός Θεόδ. Σκυλακάκης επιτάχυνε τις διαδικασίες κατάπτωσης της εγγύησης και βεβαίωσης των οφειλών των δανειοληπτών στις ΔΟΥ με τη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Εγγυήσεων και τον καθορισμό της ηλεκτρονικής διαδικασίας, μετατρέποντάς τους σε μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου.

Το παράδοξο, πάντως, είναι ότι σύμφωνα με σχέδιο «Ηρακλής», η κυβέρνηση εγγυήθηκε δάνεια ύψους 12 δις. ευρώ και την ίδια στιγμή αρνείται να θεσπίσει ειδική νομοθετική ρύθμιση για οφειλές δανείων πολύ μικρότερης αξίας, που δόθηκαν με προνοιακό χαρακτήρα για να ανακουφιστούν οι πυρόπληκτοι της Ηλείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος