FOLLOW US: facebook twitter

Στους δρόμους για την Υγεία κατά της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ

Ημερομηνία: 23-02-2024 | Συντάκτης:

Στην παν-υγειονομική κινητοποίηση στην Αθήνα ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου

Γράφει η Κική Κολοβέρου


Στην μεγάλη χθεσινή πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με την συμμετοχή υγειονομικών απ’ όλη την χώρα συμμετείχαν μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πύργου. Γιατροί κι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας συγκεντρώθηκαν το πρωί στην Πλατεία Μαβίλη και στη συνέχεια ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το αρμόδιο υπουργείο Υγείας ενάντια στην πολιτική που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί το ΕΣΥ. «Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα, ανήκει στον λαό», τόνισαν.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία απαίτησαν σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση, να πάψουν να λειτουργούν οι δημόσιες μονάδες με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ξεχωρίζουν ακόμα στα αιτήματά τους, τις μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, τη μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων, μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, ένταξη στα ΒΑΕ, επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους κλάδους, χρηματοδότηση και αναβάθμιση εξοπλισμού.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου Γιάννης Γεωργίου, συμμετείχαν στην κινητοποίηση διεκδικώντας πέρα από τα βασικά κοινά αιτήματα των υγειονομικών της χώρας,  την κάλυψη όλων των κενών ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΓΝ Ηλείας ώστε να μπει ένα τέλος στις διαρκείς μετακινήσεις -κυρίως- ιατρών για την λειτουργία βασικών τμημάτων της Νοσηλευτικής Μονάδας. «Το Νοσοκομείο Πύργου βρίσκεται σε λειτουργικό αδιέξοδο εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού την ίδια στιγμή που σε όλη τη χώρα παρατηρείται ένα κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ εξαιτίας της εργασιακής ανασφάλειας, των δυσμενών συνθηκών εργασίας και των χαμηλών μισθών. Παράλληλα ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την λήξη των συμβάσεων 6.000 συμβασιούχων ΣΟΧ στην καθαριότητα, τη φύλαξη, την εστίαση στο τέλος Ιουνίου 2024. Οι συνάδελφοι εργάζονται από το έτος 2015 στην πρώτη γραμμή και μετά από 8-9 χρόνια εργασίας με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων απολύονται. Ζητάμε να ανανεωθούν οι συμβάσεις των ΣΟΧ, να δοθεί η νομοθετική δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες ΣΟΧ και να σταματήσουν οι διαγωνισμοί» ανέφερε μεταξύ άλλων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot