FOLLOW US: facebook twitter

Στον Πύργο κορυφαίοι ποινικολόγοι για την υπεράσπιση των Θιβετιανών ακτιβιστών

Ημερομηνία: 02-02-2022 | Συντάκτης:

Μάικλ Πόλακ, Αλέξης Αναγνωστάκης και ο Ηλείος Αντώνης Μπαχούρος οι δικηγόροι των αυτονομιστών που σήκωσαν πανό κατά της Κίνας στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας στην τελετή Αφής

– Αύριο η εκδίκαση της υπόθεσης που αναμένεται να πάρει μεγάλη δημοσιότητα


Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Με μια ισχυρή υπερασπιστική ομάδα από ποινικολόγους διεθνούς φήμης που έχουν χειριστεί και κερδίσει πολύκροτες υποθέσεις, θα εμφανιστούν το Τριμελές Πλημμελειοδικείο του Πύργου αύριο Πέμπτη, όπου πρόκειται να εκδικαστεί η υπόθεσή τους οι τρεις ακτιβιστές –αυτονομιστές που κατά την διάρκεια της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς του Πεκίνου στις 18 Οκτωβρίου 2021, σήκωσαν στον αρχαιολογικό χώρο πανό υπέρ της αυτονομίας του Θιβέτ.

Οι τρείς νέοι ακτιβιστές από την Αμερική, την Αγγλία και το Θιβέτ, κατά την διάρκεια της Τελετής της Αφής σήκωσαν στον αρχαιολογικό χώρο αυτονομιστικό πανό κατά της Κίνας που ανέγραφε «Όχι στους Αγώνες της Γενοκτονίας». Η αστυνομία προχώρησε τότε στην σύλληψή τους, οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο για να απολογηθούν. Στην συνέχεια με απόφαση του δικαστηρίου, αφέθηκαν ελεύθεροι και παραπέμφθηκαν σε τακτική δικάσιμο που ορίστηκε για τις 3 Φεβρουαρίου 2022.

Συνήγορος υπεράσπισής τους ήταν και εξακολουθεί να είναι ο Ηλείος δικηγόρος Αντώνης Μπαχούρος ανέφερε στην Πρωινή ότι οι τρείς ακτιβιστές αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται καθώς δεν προκάλεσαν καμία απολύτως φθορά. «Επρόκειτο για μια απολύτως ειρηνική διαμαρτυρία που έγινε στο πρανές του λόφου, με απόλυτο σεβασμό και στο Μνημείο και στο χώρο. Και μάλιστα κατά τρόπο που θεωρώ ότι είναι απολύτως σύμφωνος και συμβατός με τις αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων».

Η δίκη τους αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση στο χώρο της ελευθερίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς οι δικηγόροι τους σκοπεύουν να ανατρέψουν το κατηγορητήριο για φθορά και αλλοίωση μνημείου και αν αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους προκειμένου να επιτύχουν την αθώωση τους.

Έτσι, πέρα από τον Ηλείο δικηγόρο Αντώνη Μπαχούρο, τους τρεις ακτιβιστές θα υπερασπιστούν δύο κορυφαίοι ποινικολόγοι που έχουν ασχοληθεί με πολύκροτες όπως προαναφέραμε υποθέσεις που εκτός των άλλων έχουν να κάνουν με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόκειται για τον Βρετανό ποινικολόγο Μάικλ Πόλακ . διευθυντή της νομικής ομάδας του δικηγορικού γραφείου Justice Abroad και τον Έλληνα ποινικολόγο και μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Ποινικολόγων (Εuropean Criminal Bar Association) Αλέξη Αναγνωστάκη.

Μάικλ Πόλακ και Αλέξης Αναγνωστάκης

Ο Μάικλ Πόλακ είναι ο ποινικολόγος της νομικής ομάδας που κατάφερε να ανατρέψει την πρώτη δικαστική απόφαση για την γνωστή υπόθεση της 19χρονης Βρετανίδας που είχε καταγγείλει τον ομαδικό βιασμό της από μια παρέα 12 Ισραηλινών στην Αγία Νάπα της Κύπρου τον Ιούλιο του 2019. Τότε στη συνέχεια καταδικάστηκε για «δημόσια βλάβη» και «ψευδή καταγγελία» από το δικαστήριο, το οποίο της επέβαλε μάλιστα ποινή 4 μηνών με αναστολή τριών χρόνων. Το Ανώτατο της Κύπρου, με απόφαση του αθώωσε προχθές την 19χρονη Βρετανίδα, με τον Μάικλ Πόλακ να δηλώνει ότι «από την οπτική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και τη μεταχείριση όσων καταγγέλλουν σεξουαλικά αδικήματα, είναι η πιο σημαντική υπόθεση στην Κύπρο τα τελευταία δέκα χρόνια».

Ο ποινικολόγος Αλέξης Αναγνωστάκης γνωστός ως συνήγορος υπεράσπισης του αρχηγού της Μάντσεστερ Χ. Μαγκουάιρ.

Ο δε Έλληνας ποινικολόγος Αλέξης Αναγνωστάκης ήταν η επιλογή της εμβληματικής Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να υπερασπιστεί τον αρχηγό της Χάρι Μαγκουάιρ στα ελληνικά δικαστήρια μετά τη σύλληψή του στη Μύκονο όπου βρισκόταν για διακοπές. Παράλληλα έχει αισθητή παρουσία στη Μεγάλη Βρετανία αφού εχει υπερασπιστεί πολλούς Βρετανούς πολίτες στην Ελλάδα ενώ έχει συμμετάσχει και σε δίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, είναι ο συνήγορος υπεράσπισης των τριών Θιβετιανών που την ίδια ήμερα με την Ολυμπία ανάρτησαν αντίστοιχο πανό στην Ακρόπολη και που είχε δηλώσει ότι τους αξίζει έπαινος αντί σύλληψης και χειροπέδων.

Αυτή λοιπόν θα είναι η πρώτη φορά, όπου στις δικαστικές αίθουσες του Πύργου , πάρουν μέρος σε δίκη διεθνούς φήμης ποινικολόγοι και μάλιστα σε υπόθεση που έχει να κάνει με την ελευθερία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γι αυτό και αναμένεται να έχει όχι μόνο πανελλήνιο αλλά παγκόσμιο ενδιαφέρον κλέβοντας τα φώτα της δημοσιότητας μια μάλιστα μέρα πριν από την επίσημη Τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Κίνας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος