FOLLOW US: facebook twitter

Στον πάγο οι πλειστηριασμοί για ένα χρόνο

Ημερομηνία: 21-10-2022 | Συντάκτης:

Κατηγορηματικό «όχι» Σταϊκούρα σε τροπολογία για πλειστηριασμούς, αυστηρή κριτική για τις καθυστερήσεις στη ρύθμιση δανείων

Στον πάγο η τροπολογία που νομιμοποιούσε τους servicers να προχωρούν σε πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds. Για κίνδυνο ενεργοποίησης της κρατικής εγγύησης για τις τιτλοποιήσεις και βόμβα στα θεμέλια του δημόσιου χρέους κάνουν λόγο οι τράπεζες.

Πολεμικό κλίμα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους χρηματοδοτικούς φορείς, τράπεζες και εταιρείες εξυπηρέτησης δανείων (servicers) δημιουργεί η σοβαρή εμπλοκή που έχει προκληθεί από απόφαση του Αρείου Πάγου, που δεν επιτρέπει στους servicers να βγάζουν στο σφυρί ακίνητα δανειοληπτών με τιτλοποιημένα δάνεια. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας είπε ανοικτά «όχι» στην πρόταση των χρηματοδοτικών φορέων για ρύθμιση του θέματος με τροπολογία, ενώ τους άσκησε σκληρή κριτική για την απροθυμία τους να ρυθμίσουν κόκκινα δάνεια.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το ιδιωτικό χρέος και τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, ο Χρ. Σταϊκούρας έδωσε με κατηγορηματικότητα, αν όχι και με επιθετικότητα προς όσους διακινούν τις τελευταίες ημέρες σχετικές πληροφορίες, την απάντηση του υπ. Οικονομικών στο αίτημα των χρηματοδοτικών φορέων να γίνει… bypass με τροπολογία στην ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου, με αριθμό 822/2022, όπου κρίθηκε ότι οι εταιρείες διαχείρισης δανείων δεν νομιμοποιούνται να επισπεύδουν πλειστηριασμούς για δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί με τον σχετικό νόμο του 2003.

Μια απόφαση, που έχει προκαλέσει «έμφραγμα» στις ανακτήσεις τιτλοποιημένων δανείων, με τράπεζες και servicers να προειδοποιούν ότι ενδέχεται να καταρρεύσει το οικοδόμημα του σχεδίου «Ηρακλής» και να καταπέσουν εις βάρος του Δημοσίου εγγυήσεις δισεκατομμυρίων που έχουν δοθεί για τιτλοποιήσεις δανείων.

Όμως, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αποδεκτές αυτές οι προτάσεις από το υπουργείο, τονίζοντας τα εξής:

  • Διαβάζω, από χθες, αναφορές σχετικά με ένα ζήτημα που έχει προκύψει με τον Άρειο Πάγο. Αναφορές με τίτλους όπως: «Η Κυβέρνηση παίρνει πίσω την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς», «υπαναχωρεί η Κυβέρνηση στην τροπολογία», «υπαναχωρεί το Υπουργείο Οικονομικών από την αρχική του πρόθεση να επιλύσει το θέμα νομοθετικά».
  • Ξεκάθαρες απαντήσεις: 1ον. Για να πάρει πίσω η Κυβέρνηση μία τροπολογία, αυτή θα πρέπει να έχει κατατεθεί. Τέτοια τροπολογία ουδέποτε κατατέθηκε. 2ον. Πράγματι προτάθηκε  προς το Υπουργείο Οικονομικών, από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων, η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας.
  • Η οδός αυτή δεν γίνεται αποδεκτή από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι χρηματοδοτικοί φορείς ζητούσαν από την κυβέρνηση να παρέμβει νομοθετικά για να παρακαμφθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, όμως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα και πολιτικά, υπό το πρίσμα των επερχόμενων εκλογών. Προς το παρόν η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια επίλυσης του θέματος ενώπιον της Δικαιοσύνης. Εύλογα, επικρατεί η αντίληψη ότι μια ρύθμιση που θα απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς για τιτλοποιημένα δάνεια λίγους μήνες πριν τις εκλογές μπορεί να έχει απρόβλεπτες πολιτικές παρενέργειες, ιδιαίτερα αν αρχίσουν εξώσεις οφειλετών από τις κατοικίες τους.

Ο αριθμός των πλειστηριασμών για οφειλές από τιτλοποιημένα δάνεια που θέλουν να επισπεύσουν οι εταιρείες διαχείρισης παραμένει άγνωστος, είναι όμως βέβαιο ότι πρόκειται για μεγάλο πλήθος υποθέσεων που θα έχουν αυτή την κατάληξη. Μόνο οι τιτλοποιήσεις που θα γίνουν συνολικά με τις κρατικές εγγυήσεις του σχεδίου «Ηρακλής» αφορούν δάνεια ύψους περίπου 70 δισ. ευρώ, ενώ μικρότερα τα ποσά από τιτλοποιήσεις των τραπεζών χωρίς εγγυήσεις, με συνέπεια σχεδόν το σύνολο των δανείων που διαχειρίζονται σήμερα οι εταιρείες να προέρχονται από τιτλοποιήσεις.

Οι εντάσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους χρηματοδοτικούς φορείς δεν εστιάζονται μόνο στο ζήτημα των πλειστηριασμών, αλλά και στο -επίσης πολιτικά ευαίσθητο- ζήτημα της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, καθώς η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι τα κόκκινα δάνεια, εντός και εκτός τραπεζικού συστήματος, φθάνουν τα 102 δισ. ευρώ και δεν υπάρχει προθυμία από τις τράπεζες και τους servicers να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις, κυρίως μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.

Όπως τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας, αποκαλύπτοντας ότι δάνεια 1 δισ. περιμένουν έγκριση από τους χρηματοδοτικούς φορείς για να ρυθμισθούν με τον Εξωδικαστικό, «δεδομένων και των νέων προκλήσεων που αναδύονται για όλους μας, όλοι οι χρηματοδοτικοί φορείς οφείλουν να ευθυγραμμιστούν με την πολιτεία, για την αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους. Μέχρι σήμερα, παρά την πρόοδο, οι χρηματοδοτικοί φορείς υστερούν, σημαντικά. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ούτε οι τράπεζες ούτε οι διαχειριστές απαιτήσεων, με ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις. Προσδοκούμε και πιέζουμε, τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης, να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων. Και έχουν ευθύνη γι’ αυτό, πρωτίστως απέναντι στην ελληνική κοινωνία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia