FOLLOW US: facebook twitter

Στον Μητροπολίτη Ηλείας για τις «ιερές εκτάσεις»

Ημερομηνία: 18-08-2023 | Συντάκτης:

-Συνάντηση με τον Αθανάσιο είχαν εκπρόσωποι των χωριών της ορεινής ζώνης Πύργου και Ήλιδας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Για το θέμα των «ιερών εκτάσεων» στην ορεινή ζώνη του δήμου Πύργου και του δήμου Ήλιδας επισκέφθηκαν χθες το μεσημέρι τον Μητροπολίτη Ηλείας, Αθανάσιο, εκπρόσωποι των θιγόμενων κοινοτήτων, προκειμένου να ζητήσουν τη μεσολάβησή του για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της συζήτησης, η έναρξη υποβολής αιτήσεων στο Εθνικό Κτηματολόγιο επιβεβαίωσε αυτό που όλοι φοβούνταν, ότι νόμιμος ιδιοκτήτης εμφανίζεται η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων, αφού οι αιτήσεις των κατοίκων απορρίφθηκαν. Θα ακολουθήσει η διαδικασία των ενστάσεων, ωστόσο τα υπάρχοντα δεδομένα οδηγούν προς την απώλεια αυτών των εκτάσεων από τους καλλιεργητές και την κατοχύρωσή της υπέρ του μοναστηριού.

Όπως τόνισε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της ΤΚ Κουτσοχέρας, Δημήτρης Μητρόπουλος, αν δεν αλλάξει κάτι, πολύ σύντομα οι καλλιεργητές θα είναι άκληροι και θα χάσουν ξαφνικά τη γη που καλλιεργούν επί δεκαετίες και την οποία κληρονόμησαν από τους προγόνους τους.

«Ζητήσαμε από τον Σεβασμιότατο να συμβάλει στην επίτευξη μιας λύσης, διότι κινδυνεύουμε να χάσουμε το βιός μας μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία του Κτηματολογίου. Θα μείνουμε χωρίς γη και χωρίς εισόδημα», τόνισε ο κ. Μητρόπουλος.

Ο Θοδωρής Μπαλλας, πρώην πρόεδρος της ΤΚ Κουτσοχέρας, τόνισε ότι το Κτηματολόγιο δεν εμφανίζει πουθενά τους αγρότες και πρόσθεσε πως είναι αναγκαία η εξεύρεση μιας λύσης προς όφελος των κατοίκων που ζουν από την καλλιέργεια αυτών των εκτάσεων.

«Κάναμε τις αιτήσεις και δυστυχώς απορρίφθηκαν. Θα κάνουμε και ένστασεις, αλλά ήρθαμε σήμερα στον Σεβασμιότατο να μας βοηθήσει στο να βρεθεί μια δίκαιη λύση, που να μη μας ζημιώνει και να μη μας πετά έξω από τη γη που καλλιεργούμε», δήλωσε.

Ο πρόεδρος της ΤΚ Χειμαδιού Χρήστος Μπουλούμπασης ανέφερε ότι αν δεν βρεθεί λύση, τα χωριά στα ορεινά θα ερημώσουν διότι όλοι θα αναζητήσουν αλλού δουλειά, ζητώντας από την Εκκλησία να μεσολαβήσει στην εξεύρεση μιας δίκαιης φόρμουλας επίλυσης.

«Ζητήσαμε από τον Σεβασμιότατο να μας βοηθήσει ώστε να καταλήξουμε σε μια δίκαιη λύση, διότι η Πολιτεία μέχρι τώρα είναι απούσα και δεν παρεμβαίνει για να λήξει με δίκαιο τρόπο το ζήτημα. Αν μας πάρουν την περιουσία που βρήκαμε από τους παππούδες μας και καλλιεργούμε επί δεκαετίες, πώς θα ξαναφτιάξουμε τη ζωή μας;» αναρωτήθηκε με νόημα. Παρόντες στη συζήτηση ήταν και οι νομικοί εκπρόσωποι των δύο πλευρών, Παναγιώτης Μπράμος (κάτοικοι) και κ. Φιλιππόπουλος (Μητρόπολη).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot