FOLLOW US: facebook twitter

Φθινόπωρο η πρώτη ασφαλτόστρωση στην Πατρών-Πύργου

Ημερομηνία: 18-08-2023 | Συντάκτης:

-Στο 30% η πρόοδος του έργου, αρχές του 2024 η μελέτη για το Πύργος-Τσακώνα

-«Η ολοκλήρωση του έργου θα ανοίξει νέα εποχή για την Ηλεία και η πλήρης δικαίωση θα έρθει όταν φτάσει στα όρια της Μεσσηνίας», δήλωσε στην «Πρωινή» ο περ/ρχης Δυτ. Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Με αμείωτο ρυθμό και σταθερά εντός χρονοδιαγράμματος προχωρούν οι εργασίες κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, καθώς το έργο βρίσκεται ήδη στο 30% της ολοκλήρωσής του.

Τα εργοτάξια έχουν αναπτυχθεί πλήρως σε τρεις ζώνες, κάτι που σημαίνει ότι εργάζονται περίπου 700-800 άτομα. Τα πρώτα δύο είναι στα Καμίνια, στο 8ο χλμ. του έργου) και στα Καραίικα, στο 21ο χλμ., και το τρίτο στο Γεράκι Αμαλιάδας.

Σύμφωνα με το πλάνο που έχει καταρτιστεί, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες ασφαλτοστρώσεις στο έργο, ενώ ως το τέλος του χρόνου θα επιταχυνθούν οι εργασίες.

Υπενθυμίζεται πως το τμήμα από Μιντιλόγλι έως Καραίικα (0-21ο χλμ.) Θα κατασκευαστεί από την εταιρεία ΑΒΑΞ, από Καραίικα έως Γαστούνη (22ο – 54ο χλμ.) θα κατασκευαστεί από την ΑΚΤΩΡ  και το τμήμα από Γαστούνη έως Πύργο (53ο – 74,8ο χλμ.) θα κατασκευαστεί από την ΤΕΡΝΑ.

Το έργο εκτιμάται ότι δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες. Δυσκολότερα θεωρούνται τα πρώτα 13 χιλιόμετρα του δρόμου, καθώς πρόκειται για διαπλάτυνση της υφιστάμενης εθνικής οδού με παράλληλη κυκλοφορία (όπως συνέβη στην κατασκευή του άξονα Κορίνθου – Πάτρας), για αυτό και αναμένεται να ξεκινήσει προς το τέλος η κατασκευή τους. Τα υπόλοιπα 61,8 χλμ. έχουν χαραχθεί εκτός της υφιστάμενης εθνικής οδού, σε περιοχές χωρίς ιδιαίτερα απαιτητικό ανάγλυφο.

Αρχές του 2024 η μελέτη για το Πύργος-Τσακώνα

Παράλληλα, είναι σε πλήρη εξέλιξη η ωρίμανση της μελέτης για την κατασκευή του οδικού τμήματος Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα, προκειμένου να διαπιστωθούν οι ρεαλιστικές εναλλακτικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, το άτυπο χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση της μελέτης προς το τέλος του 2023 με αρχές του 2024, ώστε στη συνέχεια να αναζητηθούν πόροι από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ζητηθεί από την κοινοπραξία να εξεταστεί στις επιλογές και η ανατολική χάραξη, δεδομένου ότι η παραλιακή χάραξη έχει αποκλειστεί λόγω της γνωστής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2010.

Ν.Φαρμάκης: «Θα ανοίξει νέα εποχή για την Ηλεία»

Όπως τόνισε στην «Πρωινή» ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, η ολοκλήρωση της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου θα ανοίξει μια νέα εποχή για την Ηλεία και συνολικά την Περιφέρεια.

«Γνωρίζοντας πλέον και στην Ελλάδα τη σημασία των σύγχρονων οδικών αξόνων για την ανάπτυξη των περιοχών που συνδέουν, ξέρουμε καλά ότι η ολοκλήρωση της νέας Πατρών – Πύργου δεν θα διασφαλίσει μόνο την ασφάλεια και την ταχύτητα των μεταφορών αλλά θα ανοίξει μία νέα εποχή για την Ηλεία. Η παραγωγική δύναμη στον πρωτογενή τομέα θα αναδειχθεί όσο ποτέ άλλοτε και θα δημιουργήσει επενδυτική ώθηση και στον δευτερογενή τομέα, ενώ παράλληλα η Ολυμπιακή Γη της ιστορίας και του πολιτισμού θα αποκτήσει δυνατότητες ισχυρής επισκεψιμότητας. Για τους λόγους αυτούς, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε υπέρ της ταχύτερης δυνατής λύσης για την κατασκευή του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, που έγινε πράξη μέσα από τη σύμβαση παραχώρησης και την ακύρωση της προηγούμενης διαδικασίας, η οποία είχε ήδη οδηγήσει το έργο σε τέλμα.


» Αισθανόμαστε ικανοποιημένοι βλέποντας πλέον τους ταχείς ρυθμούς προόδου των εργασιών, του οποίου την εξέλιξη παρακολουθούμε στενά, καθώς γνωρίζουμε ότι όλοι μαζί πρέπει να “τρέξουμε” για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος. Επιπλέον, όμως, έχουμε ακόμα έναν λόγο να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι καθώς παρατηρούμε ότι οι εργασίες αναβάθμισης που εισηγηθήκαμε και έγιναν δεκτές από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών στον υφιστάμενο οδικό άξονα, αποδίδουν καρπούς, μειώνοντας στο ελάχιστο τα σοβαρά τροχαία σε έναν από τους πιο επικίνδυνους δρόμους της χώρας. Τέλος, γνωρίζουμε ότι η πλήρης δικαίωση θα έρθει όταν ο οδικός άξονας φτάσει μέχρι τα όρια της Μεσσηνίας. Για τον λόγο αυτό θα είμαστε πάντοτε παρόντες, στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας, μέχρι και αυτό το σχέδιο να γίνει πράξη. Διεκδικούμε και προσπαθούμε για ένα καλύτερο μέλλον για όλους στον τόπο μας και αυτό μόνο μέσα από την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής μπορεί να υλοποιηθεί».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος