Στον απόηχο της επίσκεψης Μπόλαρη στην Ηλεία
Του Νίκου Μιχαλόπουλου – Γεωπόνου
Στην προσπάθειά μου να κατανοήσω το νόημα της επίσκεψης του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κου Μπόλαρη στην Ηλεία, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αναμφισβήτητα η επίσκεψη ενός Υφυπουργού Γεωργίας σε έναν Νομό κατ’ εξοχήν αγροτικό όπως ο Νομός Ηλείας μπορεί να θεωρηθεί ως σημαντικό γεγονός.
Όμως θα μπορούσε κατά τη γνώμη μου η επίσκεψή του να ήταν πιο σημαντική και πολύ πιο αποτελεσματική αν:
- Δεν ήταν μυστική και η σύσκεψη δεν ήταν κλειστή
- Αν ήταν μια προγραμματισμένη συνάντηση με όλους τους θεσμικούς φορείς – εκπροσώπους των αγροτών και γενικότερα των εμπλεκομένων με τον Γεωργικό Τομέα
- Αν του έλεγε κάποιος ότι ο Νομός Ηλείας δεν έχει μόνο Βιομηχανική τομάτα, αλλά και άλλα προϊόντα εξίσου σημαντικά και με εξαγωγικό προσανατολισμό, που έχουν σοβαρά προβλήματα και κυρίως έχει και κτηνοτροφία με τους κτηνοτρόφους να οδηγούνται αργά αλλά σταθερά στον αφανισμό, ιδιαίτερα με την αναστάτωση στην αγορά γάλακτος αλλά και την απώλεια της προστασίας της ΦΕΤΑΣ κλπ και όχι μόνο.
- Αν οι παρευρισκόμενοι απαιτούσαν από τον Υφυπουργό συγκεκριμένες λύσεις για συγκεκριμένα προβλήματα και όχι να τον αντιμετωπίζουν ως Υπηρεσιακό παράγοντα που ήρθε για μια ακόμη καταγραφή των προβλημάτων του Αγροτικού Τομέα.
Για παράδειγμα θα μπορούσε ο Υφυπουργός αφού τέλος του μηνός θα καταθέσει τις προτάσεις του, το ΥΠΑΑΤ για την αναθεώρηση της ΚΑΠ να απαντήσει για την πιθανότητα ή τη βούληση του Υπουργείου να εντάξει την Κορινθιακή Σταφίδα στη συνδεδεμένη με τη ενίσχυση και με ποιο τρόπο αφού τα χρήματα της συνδεδεμένης είναι συγκεκριμένα και συνεπώς από κάποιο άλλο προϊόν πρέπει να τα πάρει.
Και βέβαια διαβάζοντας τον Τοπικό Τύπο προσπάθησα να καταλάβω ποιες είναι οι νέες πολιτικές για τη γεωργία που προανήγγειλε ο κος Μπόλαρης. Το ίδιο βιολί: ποιότητα – καινοτομία – εξωστρέφεια – πιστοποίηση – επωνυμία στο προϊόν – προστιθέμενη αξία στο τόπο. Δηλαδή δεν θα ΄πρεπε για παράδειγμα κάποιος να τον ρωτήσει:
Τη ΦΕΤΑ που είναι ΠΟΠ τη χάσαμε λόγω ποιότητας;
Για το ΠΟΠ λάδι δεν εισπράττουμε την υπεραξία λόγω ποιότητας; και αν ναι ποιες είναι οι συγκεκριμένες πολιτικές του ΥΠΑΑΤ για τη διόρθωση των προβλημάτων;
Βέβαια θα ήταν άδικο να χρεώσει κανείς στη τωρινή Κυβέρνηση την ευθύνη για τη μέχρι τώρα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον αγροτικό τομέα. Μπορεί όμως να της χρεώσει τη διάψευση των προσδοκιών, που έδωσε για μια άλλη Αγροτική Πολιτική.
Δυστυχώς και η σημερινή Αγροτική Πολιτική Ηγεσία κάνει το ίδιο λάθος με τις προηγούμενες να θεωρεί ότι το ΤΣΕΚ δηλ. η Νέα ΚΑΠ είναι Αγροτική Πολιτική.
Πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμο να ακούγαμε από τον κ. Υφυπουργό γιατί το νέο πακέτο 2014-2020, το ΕΣΠΑ, το ΠΑΑ κλπ. θα φέρει την πολυπόθητη Ανάπτυξη του Αγροτικού χώρου, αφού τόσα πακέτα που πέρασαν είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουμε τον αγροδιατροφικό τομέα της χώρας από κλάδο αυτάρκειας σε κλάδο ελλειμματικό και εξαρτημένο.
Με διάθεση αυτοκριτικής και χωρίς διάθεση υπόδειξης σε κανέναν, εκτιμώ ότι η επίσκεψη του Υφυπουργού (γιατί έχουμε ζήσει πολλές τέτοιες παρελάσεις κυβερνητικών κλιμακίων και στο παρελθόν και στην ίδια λογική του ήλθον, είδον και απήλθον ) πρέπει να μας προβληματίσει και ιδιαίτερα στο Νομό Ηλείας επιβάλλεται να αλλάξουμε τον τρόπο παρέμβασης και διεκδίκησης λύσεων που αφορούν τον αγροτικό τομέα και όχι μόνο.
Πρέπει επιτέλους να μάθουμε να συλλειτουργούμε και να διεκδικούμε συλλογικά και όχι αποσπασματικά. Μεμονωμένες συναντήσεις φορέων, εκπροσώπων, αλλά και ατομικές ενέργειες, οι απανωτές επερωτήσεις και κυρίως των κυβερνητικών βουλευτών που σχεδόν όλες τις φορές καταλήγουν σε μια ευχή, η απουσία τεκμηριωμένων προτάσεων και πολλές φορές η εξάντληση του ενδιαφέροντος μας σε ένα μέσο ενημέρωσης, δεν βοηθάνε στο να είμαστε πρακτικοί και αποτελεσματικοί.
Γενικότερα θα έλεγα ότι η Ηλεία έστω και τώρα έχει τις προϋποθέσεις για να μπει σε τροχιά Ανάπτυξης αρκεί να εγκαταλείψουμε την ατομική προσπάθεια και να υιοθετήσουμε τη συλλογική δράση.
Κύριε Μιχαλόπουλε, άνετα η κορινθιακή σταφίδα μπορεί να μπει στη συνδεδεμένη ενίσχυση χωρίς να χρειάζεται να πάρει χρήματα από κάποιο άλλο προϊόν όπως αναφέρετε, μάλλον λόγω της ελλιπούς σας πληροφόρησης. Από έγκυρες πηγές του υπουργείου υπάρχουν πληροφορίες ότι τα χρήματα που είχαν προϋπολογιστεί για κάποια προϊόντα που είναι ήδη ενταγμένα στη συνδεδεμένη ήταν υπέρ-αρκετά, με αποτέλεσμα να μείνουν αδιάθετοι οι πόροι. Γιατί λοιπόν αυτοί οι πόροι να μην κατευθυνθούν προς την κορινθιακή σταφίδα που αποδεδειγμένα τους έχει ανάγκη και τους αξίζει κιόλας; Περισσότερη προσοχή λοιπόν, γιατί δεν είναι καλό αφήνονται εντυπώσεις που μπορουν να δημιουργήσουν αντιπαλότητες μεταξύ προϊόντων και παραγωγών…