FOLLOW US: facebook twitter

Αειφορία, Συμβολαιακή Γεωργία και Προγράμματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην βιομηχανική τομάτα

Ημερομηνία: 23-07-2016 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

mpolaris-tomata9

Ενημέρωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την επίσκεψη Μπόλαρη στην Ηλεία στα πρότυπα αγροκτήματα και τα δύο εργοστάσια

  • Συναντήσεις με τις τρείς Ομάδες Παραγωγών ντομάτας Ηλείας

Ενημερωτικό δελτίο τύπου για την επίσκεψη Μπόλαρη στην Ηλεία σε σχέση με την βιομηχανική τομάτα, τον στόχο και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την αυτοψία, κοινοποίησε χθες στον Τύπο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο ιδιαιτέρως αναφέρεται στις νέες μεθόδους καλλιέργειας του προϊόντος και στην επεξεργασία της από τα δύο εργοστάσια της περιοχής, όπου αναφέρονται τα εξής:.

mpolaris-tomata3

«Τα πρότυπα αγροκτήματα καλλιέργειας βιομηχανικής ντομάτας με προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης, αειφορικής καλλιέργειας  και συμβολαιακής γεωργίας  στην Ηλεία επισκέφτηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Μάρκος Μπόλαρης, κατά την έναρξη της συγκομιδής της βιομηχανικής ντομάτας.

Οι εκπρόσωποι των Ομάδων Παραγωγών και οι Υπεύθυνοι Γεωπόνοι των εργοστασίων ενημέρωσαν ότι σκοπός και αποτέλεσμα των πρακτικών αυτών είναι η εξοικονόμηση σημαντικής ποσότητας νερού στην άρδευση (-25%), με τη χρήση ειδικών εργαλείων, υγρασιομέτρων, καθώς ο παραγωγός ποτίζει όταν πρέπει και με την αναγκαία ποσότητα νερού. Είναι σημαντικό πολλοί αγροί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σκεπάζονται με βιοδιασπώμενο φιλμ, το οποίο μετά το πέρας της συγκομιδής ενσωματώνεται στο χωράφι, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα απορρίμματα και να διατηρείται η γονιμότητα των εδαφών.

Οι εγκατεστημένοι μετεωρολογικοί σταθμοί στους αγρούς της τομάτας καταγράφουν όλα τα μετεωρολογικά δεδομένα καθώς και τις εδαφικές συνθήκες και έτσι έχει αναπτυχθεί ένα μοντέλο πρόγνωσης των κυριότερων ασθενειών της τομάτας. Οι γεωργοί ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση για τα μέτρα ελέγχου που πρέπει να πάρουν ώστε να προστατεύσουν την καλλιέργειά τους και να αυξήσουν την παραγωγή και την ποιότητά τους. Ουσιαστικά δίνεται στην καλλιέργεια, αυτό που χρειάζεται την ώρα που πρέπει.

mpolaris-tomata8

Στο πλαίσιο της συνεχούς συνεργασίας με την ομάδα γεωπόνων των εργοστασίων, οι συνεργαζόμενοι γεωργοί εκπαιδεύονται σχετικά με τις βέλτιστες αειφόρες τεχνικές καλλιέργειας που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία των ιδίων, την εξοικονόμηση των φυσικών πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και την αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας της τομάτας.

Από το 2015, σε μια προσπάθεια να προστατευτεί το κλίμα και το περιβάλλον της περιοχής καλλιέργειας και σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, πραγματοποιείται ένα πρόγραμμα για την προστασία της βιοποικιλότητας της περιοχής με κύριους στόχους την ενίσχυση διαφόρων ειδών πτηνών της περιοχής και την προστασία ωφέλιμων μικροοργανισμών που δρουν ευεργετικά στην καλλιέργεια τομάτας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ξεναγήθηκε στις παραγωγικές μονάδες των εργοστασίων PUMMARO και ΚΥΚΝΟΣ, παρουσία των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας Δημ. Μπαξεβανάκη και Έφης Σαλτάρη-Γεωργοπούλου του Γραμματέα Νομ. Επιτροπής Τάκη Γεωργόπουλου, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Αποστόλου Κατσιφάρα, των Αντιπεριφερειαρχών Παν. Μπράμου και Γεωργ. Γεωργιόπουλου και συζήτησε με τους εργαζόμενους στις μεταποποιητικές μονάδες, τους παραγωγούς και τους Προέδρους των Ομάδων Παραγωγών. Στη συνέχεια πήρε μέρος σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στον Πύργο όπου συζητήθηκαν ζητήματα που απαιτούν για την επίλυσή τους τις συνέργιες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας, όπως η αξιοποίηση των γαιών από τις αποξηραμένες λίμνες της Ηλείας, η αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας, τα προβλήματα των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και η νέα Προγραμματική Περίοδος. Συμφωνήθηκε η στοχευμένη αντιμετώπιση των θεμάτων με τεκμηριωμένη προετοιμασία των φακέλων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ