FOLLOW US: facebook twitter

Στον “αέρα” ασφαλισμένοι και κυρίως ανασφάλιστοι!

Ημερομηνία: 09-09-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα, Υγεία

Σε αποδόμηση το δημόσιο σύστημα υγείας- Χωρίς Παθολόγο και Μικροβιολογικό Εργαστήρι το Κέντρο Υγείας Πύργου (πρώην ΙΚΑ)

  • Χρ. Γιαννικούλης, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας: “Απαιτείται επειγόντως στελέχωση με ιατρούς Γενικούς/Οικογενειακούς, Μικροβιολόγους και άλλων ειδικοτήτων”

Γράφει η Κική Κολοβέρουkkoloverou@yahoo.gr


Σε πλήρη αποδόμηση έχει οδηγηθεί το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ηλεία καθώς μετά το Νοσοκομείο του Πύργου σοβαρότατα προβλήματα στελέχωσης αντιμετωπίζει και το Κέντρο Υγείας Πύργου (πρώην ΙΚΑ).

Ασφαλισμένοι αλλά κυρίως ανασφάλιστοι από τον Πύργο και την ευρύτερη περιοχή, υφίστανται μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία, καθώς το Κέντρο Υγείας Πύργου (πρώην ΙΚΑ) παραμένει χωρίς Παθολόγο ενώ και ο Γενικός γιατρός που τους εξυπηρετούσε παραιτήθηκε από το δημόσιο σύστημα υγείας. Την ίδια στιγμή, έκλεισε και το Μικροβιολογικό εργαστήριο με αποτέλεσμα οι ανασφάλιστοι να βρίσκονται στον αέρα καθώς γίνονται δεκτοί μόνο στις δομές του δημοσίου, δηλαδή Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Πλέον, μετακινείται μια Μικροβιολόγος κάθε δέκα μέρες από το Νοσοκομείο Πύργου πραγματοποιώντας μόλις δέκα αιμοληψίες την φορά και όπως γίνεται αντιληπτό οι ανάγκες που είναι πολλαπλάσιες παραμένουν ακάλυπτες.

Οι διαμαρτυρίες ασφαλισμένων και ανασφάλιστων είναι καθημερινές καθώς γίνονται στην κυριολεξία “μπαλάκι” μεταξύ Νοσοκομείου Πύργου και Κέντρου Υγείας στην προσπάθεια τους να συνταγογραφήσουν φάρμακα και εξετάσεις για παθολογικά, διαβητολογικά κ.α. περιστατικά. Και αυτό συμβαίνει διότιόπως είναι ήδη γνωστό, ούτε το Νοσοκομείο διαθέτει Παθολόγους και ο ένας και μοναδικός που υπάρχει αδυνατεί να ανταπεξέλθει στα δεκάδες περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κατατεθεί αιτήματα προς την 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας για την στελέχωση του Κέντρου Υγείας ωστόσο για την ώρα παραμένουν αναπάντητα…

Χρ. Γιαννικούλης: “Απατείται επειγόντως στελέχωση”

“Είναι γεγονός ότι μετά την πρόσφατη απαγόρευση συνταγογράφησης από ιδιώτες ιατρούς  φαρμάκων και εξετάσεων στους ανασφαλίστους,  η προσέλευση αυτής της κατηγορίας των συμπολιτών μας προς τις δημόσιες δομές υγείας -Περιφερειακά  Ιατρεία , Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία-  αναγκαστικά και αναμενόμενα έχει αυξηθεί κατά πολύ” επισήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας κ. Χρήστος Γιαννικούλης, μιλώντας στην “Πρωινή” τονίζοντας πως μια τέτοια δομή προφανώς είναι και το Κέντρο Υγείας Πύργου. “Το  οποίο όμως με την έλλειψη επαρκούς αριθμού ιατρών ειδικότητας Γενικής/Οικογενειακής  Ιατρικής που το χαρακτηρίζει,η οποία πρόσφατα επιδεινώθηκε με την παραίτηση ενός ακόμη συναδέλφου, αδυνατεί ακόμη περισσότερο απ΄ όσο  στο παρελθόν να καλύψει τις ανάγκες του ανασφάλιστου πληθυσμού. Επιπλέον δεν πρέπει να παραβλέψουμε και τις χρόνιες ελλείψεις του ιδίου Κέντρου Υγείας σε άλλες ιατρικές ειδικότητες όπως του Μικροβιολόγου. Η απουσία μόνιμου Μικροβιολόγου  δεν επιτρέπει την συνεχή καθημερινή εξυπηρέτηση των ανασφαλίστων ούτε στο επίπεδο των παρακλινικών εξετάσεων.Συνεπώς απαιτείται  επειγόντως στελέχωση με τον απαιτούμενο αριθμό ιατρών Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και  Μικροβιολόγων ή και ιατρών άλλων ειδικοτήτων όπως Ακτινοδιαγνωστών εφόσον βέβαια εξασφαλιστεί  και ο κατάλληλος εξοπλισμός. Προς τούτο απαιτείται η άμεση προκήρυξη των αναγκαίων θέσεων, εν ανάγκη και με παροχή αυξημένων κινήτρων, με μέριμνα της 6ης Υ.ΠΕ.  στην οποία υπάγεται απευθείας το Κ.Υ.” ανέφερε και πρόσθεσε πως “σε δεύτερο επίπεδο έχουμε προτείνει, ως Ιατρικός Σύλλογος, την εξέλιξη του Κέντρου Υγείας σε πλήρες Κ.Υ. Αστικού Τύπου με δυνατότητα 24ωρης εφημέρευσης και αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών, στόχος  για τον  οποίο βέβαια απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη στελέχωση και εξοπλισμός”. 

Σημειώνεται ότι στο Κέντρο Υγείας Πύργου τη δεδομένη στιγμή προσφέρουν τις  υπηρεσίες τους επτά ιατροί και συγκεκριμένα ένας Πνευμονολόγος, ένας Καρδιολόγος, ένας Γυναικολόγος, ένας Δερματολόγος, δυο ΩΡΛ και ένας Ψυχίατρος με τις βασικές ειδικότητες του Παθολόγου και του Γενικού Ιατρού να απουσιάζουν αφήνοντας ανασφάλιστους και ηλικιωμένους χωρίς συνταγογράφηση και παραπεμπτικά για εξετάσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος