FOLLOW US: facebook twitter

Μικρές ιστορίες μαγειρικής: Παραδοσιακά αλλά “πειραγμένα”!

Ημερομηνία: 09-09-2022 | Συντάκτης:

Γράφει και επιμελείται η Ελένη Παπαδοπούλου


Ο καθημερινός βραχνάς της νοικοκυράς – του νοικοκύρη – μάγειρα γιατί όλο και περισσότεροι άνδρες μαγειρεύουνε σήμερα και όχι μόνο από χόμπι- είναι το μεσημεριανό φαγητό. Όσο και να λατρεύουν τη μαγειρική κάποιοι από εμάς, έρχονται στιγμές που νοιώθεις ότι το κεφάλι σου είναι άδειο ιδεών και ο ουρανίσκος επιθυμίων και γεύσεων, καταλήγοντας συχνά όλο στα ίδια και τα ίδια! Κι επειδή έχω το… ψαχτήρι μέσα μου, μου αρέσει να ανακαλύπτω νέα πράγματα, νέες συνταγές και φαγητά, απλά και παραδοσιακά κυρίως λίγο ‘πειραγμένα” για να νοιώθεις κάθε φορά οτι δημιουργείς από την αρχή!

Έχω λοιπόν να σας προτείνω ένα τέλειο Κυριακάτικο φαγητούλι, τα κλασικά μας γιουβαρλάκια λίγο… αλλιώς με συνταγή δανεική από την Μυτιλήνη που σίγουρα θα σας αρέσει, αλλά και μια κιμαδόπιτα πανεύκολη, με πατάτες και τυρία, ένα τέλειο γεύμα που θα αγαπήσει όλη η οικογένεια. Για όσους λατρεύουν τα ζυμαρικά, έχω να σας προτείνω σκιουφιχτά  μακαρόνια από την Κρήτη– τα βρίσκετε πλέον και στα σούπερ μάρκετ και τα είδη υγιεινής διατροφής αλλά μπορείτε να βρείτε και συνταγές να τα φτιάξετε μόνη σας αν θελήσετε να το επιχειρήσετε- και μάλιστα χωρίς κρέας, με σάλτσα χωριάτικη. Συνατγή κατάλληλη και για χορτοφάγους ή όσους νηστεύουν, που θέλει λίγα μονο λεπτά της ώρας για να ετοιμαστεί. Χορταστικό πιάτο με ιδιαίτερη γεύση!   

Όσο για το γλυκάκι μας, σας έχω μια υπέροχη συνταγή, παραλλαγή της  αγαπημένης καριόκας, λατρεμένο γλυκό με σοκολάτα που γεμίζει το στόμα και καρύδι που «σκάει» στον ουρανίσκο, μόνο που για ευκολία, μπαίνει στο ταψί. Εύκολη και γρήγορη διαδιασία με αποτέλεσμα μοναδικό!

Κιμαδόπιτα με πατάτες και τυρί

Υλικά

1 κρεμμύδι

400 γρ μοσχαρίσιο κιμά

Αλάτι-Πιπέρι

Ρίγανη-Θυμάρι

Πάπρικα

50 ml ελαιόλαδο

6-8 πατάτες

Ελαιόλαδο

Ρίγανη-Θυμάρι

Πάπρικα

Αλάτι

Κίτρινο τυρί

400 ml γάλα

1 αυγό

Εκτέλεση

Ξεκινάμε την συνταγή μας, πολτοποιώντας στο μπλέντερ το κρεμμύδι.

Στην συνέχεια παίρνουμε ένα μπολ και προσθέτουμε τον κιμά. Έπειτα, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι, πάπρικα, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα με τον κιμά.

Συνεχίζουμε καθαρίζοντας τις πατάτες, τις οποίες τις κόβουμε στο μαντολίνο.

Κατόπιν, απλώνουμε τις μισές πατάτες σε λαδωμένο ταψί 40×27 εκατοστά. Έπειτα, αρωματίζουμε με ελαιόλαδο, ρίγανη, θυμάρι, πάπρικα και αλάτι.

Στην συνέχεια, απλώνουμε τον κιμά και πασπαλίζουμε τριμμένο κίτρινο τυρί. Τέλος, βάζουμε τις υπόλοιπες πατάτες.

Αναμειγνύουμε το γάλα με το το αυγό και περιχύνουμε με το μείγμα το φαγητό μας.

Επιπλέον, απλώνουμε αρκετό κίτρινο τυρί και τέλος σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Όταν οι πατάτες μαλακώσουν αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.

Γιουβαρλάκια Φρικάσε Μυτιλήνης

Υλικά

750 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά από κιλότο ή από καπάκι

2 φλιτζανάκια του καφέ ρύζι μακρύκοκκο

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

2 κουταλιές της σούπας άνηθο

2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό

1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

1 αυγό

μία κουταλιά της σούπας λάδι

αλάτι πιπέρι

2-3 μαρούλια μεγάλα

1 καρότο τριμμένο

2 αυγά

1-2 λεμόνια

1 κ.γ κόρν φλάουερ

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια δηλαδή τον κιμά ,το κρεμμύδι, το ρύζι ,τον άνηθο ,το μαϊντανό ,το αυγό το κύμινο και το λάδι.Τα ζυμώνουμε καλά ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα μαρούλια στη συνέχεια τα ζεματάμε 2 με 3 λεπτά και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε στην κατσαρόλα 2 λίτρα νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε σιγά-σιγά τα γιουβαρλάκια μας ξαφρίζουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε ένα φλιτζανάκι του καφέ ακόμα ρύζι προσθέτουμε το καρότο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ζεματισμένα μαρούλια τα οποία έχουμε κόψει στα δύο.

Μισόσκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 3/4 της ώρας περίπου. Ρίχνουμε τα αυγά στο multi και το κουταλάκι το κορν φλάουρ χτυπάμε λίγο προσθέτουμε το χυμό από το λεμόνι και στη συνέχεια προσθέτουμε ζουμί από τα γιουβαρλάκια μας χτυπάμε ελαφρώς με το μούλτι και ρίχνουμε το μείγμα μας στην κατσαρόλα αφού την έχουμε αποσύρει από τη φωτιά.

Ανακατεύουμε λίγο και το φαγητό μας είναι έτοιμο.

Η συνταγή ειναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη ( από το Χρυσό ΣΚουφάκι)

Σκιουφιχτά με σάλτσα χωριάτικη

Υλικά

400 γρ. σκιουφιχτά, παραδοσιακά μακαρόνια

150 γρ. ελιές, σε ροδέλες

60 γρ. κάπαρη

1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες

700 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση

500 ml ζωμό λαχανικών 

3 κλωνάρια ρίγανη, μόνο τα φύλα, ψιλοκομμένα

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Για το σερβίρισμα: Φέτα τριμμένη

Εκτέλεση

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα γεμάτη νερό σε δυνατή φωτιά. Μόλις βράσει το νερό, προσθέτουμε αλάτι και τα σκιουφιχτά. Τα βράζουμε 2 λεπτά λιγότερο από ότι αναγράφεται στη συσκευασία, ώστε να γίνουν al dente.

2Τοποθετούμε μια άλλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.

3Προσθέτουμε την κάπαρη, τις ελιές, τα ντοματίνια και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.

4Προσθέτουμε τον ζωμό και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

5Αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε.

6Προσθέτουμε τα σκιουφιχτά, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φέτα.

Η συνταγή είναι του σεφ Γιώργου Τσούλη

Καριόκα στο ταψί

Υλικά

300 γρ, καρύδια χονδροκομμένα150 γρ. βούτυρο βιτάμ1 ζαχαρούχο γάλα (400gr.)5 κουταλιές της σούπας κακάο4 βανίλιες3 πακετα πτιμπερ3 κουταλιές της σούπας λικέρ της προτιμήσεως μας

Για το γλάσσο

500 γρ κουβερτούρα

1,5 κουταλιά της σούπας βιτάμ

Εκτέλεση:

Κάνουμε σκόνη τα μπισκότα στο μουλτι Χοντροκόβουμε επίσης στο μούλτι τα καρύδια και τα ρίχνουμε και αυτά σε ένα μπολ Προσθέτουμε το κακάο κοσκινισμένο και τις βανίλιες.Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι πολύ καλά όλα τα υλικά.Μόλις ανακατευθούν προσθέτουμε το λικέρ, το Βιτάμ λιωμένο, το γάλα και ζυμώνουμε ελαφρά ώστε να δέσουν όλα τα υλικά μεταξύ τους,Απλώνουμε σ’ ένα ταψάκι μεμβράνη και απλώνουμε ομοιόμορφα επάνω την ζύμη σκεπάζουμε και από πάνω με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για πέντε έξι ώρες Μόλις παγώσει, λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο και την βάζουμε σ’ ένα μπολ Ανακατεύουμε καλά τα 2 υλικά ώστε να γυαλίσει η κουβερτούρα και να μην ξεχωρίζει το βούτυρο.Βγάζουμε τη μεμβράνη απο το γλυκό και με ενα κουτάλι ρίχνουμε από πάνω Το ξαναβάζουμε στο ψυγείο να παγώσει η σοκολάτα το γυρνάμε από την άλλη και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος