FOLLOW US: facebook twitter

Στόχος οι εκδηλώσεις για την επέτειο της μάχης της Αγουλινίτσας να γίνει θεσμός! (ΦΩΤΟΣ)

Ημερομηνία: 11-05-2022 | Συντάκτης:

Επιτυχημένες οι διήμερες επετειακές εκδηλώσεις στο Επιτάλιο από την Περιφέρεια και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Επι της Αλός»

Ο Αυστριακός πολιτικός και πρίγκιπας Φον Μέτερνιχ (1773-1859), είχε πει ότι «οι άνθρωποι που δημιουργούν ιστορία, δεν έχουν χρόνο να τη γράψουν». 201 χρόνια μετά τη νικηφόρα μάχη της Αγουλινίτσας (24 Απριλίου 1821, Κυριακή των Μυροφόρων) εναντίον των ΛαλαίωνΤουρκαλβανών, η ιστορία γράφτηκε, αναδείχτηκε και προβλήθηκε με τον καλύτερο τρόπο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (τον Περιφερειάρχη κ.Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού κ.Ν. Κοροβέση), και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Επιταλίου «Επί της Αλός» με τη βοήθεια της Τοπικής Κοινότητας Επιταλίου, του Συλλόγου Γυναικών Βώλακος, του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Επιταλίου και του Αθλητικού Ομίλου «ΑΛΦΕΙΟΣ» Επιταλίου.

Η συνδιοργάνωση των διήμερων επετειακών εκδηλώσεων το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Μαΐου, στο Επιτάλιο, τις οποίες αγκάλιασε θερμά η τοπική (και όχι μόνο) κοινωνία, μόνο ως απόλυτα επιτυχημένη μπορεί να θεωρηθεί. Η συμμετοχή δε για πρώτη φορά, δύο (2) αναβιωτικών Συλλόγων, του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΙΛΑΕΤΗΣ», του μοναδικού αναβιωτικού Συλλόγου της Ηλείας, και του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πατρών, με τριακονταετή παρουσία και προσφορά στη διατήρηση, προβολή και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιόδου της ελληνικής Επανάστασης, του Λύκειο των Ελληνίδων (παράρτημα Πύργου), του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «ΗΛΕΙΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ», καθώς και της Φιλαρμονικής Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ», προσέδωσαν ιδιαίτερη αίγλη στις εκδηλώσεις αυτές.

Το Σάββατο 7 Μαΐου, στην πλατεία του Επιταλίου, πραγματοποιήθηκε κάτι πρωτόγνωρο για τον τόπο μας από τον Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Όπλων Πατρών, μια μεγάλη και εντυπωσιακή έκθεση με αυθεντικά ιστορικά κειμήλια του 1821 (άρματα, φορεσιές, κα), τα οποία παρουσίασε με σαφήνεια και γλαφυρότητα ο Πρόεδρος του Ομίλου κ.Κων/νοςΒαγγελάκος, συνεπικουρούμενος από τον Γραμματέα κ.ΠαύλοΖαβέρδα.

Και, όταν η νύχτα άρχισε να απλώνει τα μαύρα πέπλα της, αναβιωτές, πεζοί και έφιπποι, μαζί με μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Επιταλίου, φώτισαν τα σκοτάδια της ιστορικής λήθης και άγνοιας, λαμβάνοντας μέρος σε μία εντυπωσιακή λαμπαδηφορία, κατευθυνόμενοι συμβολικά από την έδρα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Επί της αλός» (αρχοντικό Μαστροβασιλόπουλου) προς το μνημείο της μάχης, στην τοποθεσία «Αϊ-Γιάννης».

Στην επιστροφή, η χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων (παράρτημα Πύργου), καθώς και οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Επιταλίου, περίμεναν όλους τους συμμετέχοντες στη λαμπαδηφορία, όπως και τους θεατές, στην πλατεία του Επιταλίου, για να παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς του Μοριά. Στο τέλος, όλοι μαζί, γίναμε ένα σώμα και χορέψαμε τα γνήσια μουσικά αποστάγματα του επαναστατημένου προγόνου μας ραγιά.

Την Κυριακή 8 Μαΐου, τελέστηκε το Ιερό Μνημόσυνο, στη μνήμη των ηρωικώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων αγωνιστών στη μάχη της Αγουλινίτσας. Για να κινήσει στη συνέχεια η πομπή των πεζοπόρων αναβιωτών με παραδοσιακές ενδυμασίες, συγχρονίζοντας το βήμα τους στο ρυθμό που έδιναν οι προπορευόμενοι τυμπανιστές της Φιλαρμονικής Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ», από το κέντρο του Επιταλίου, στο μνημείο της μάχης, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον εφημέριο του Ι. Ν. Αγίου Χαραλάμπους π. Παναγιώτη Θανάσουλα.

Το αηδόνι της δημοτικής μας παράδοσης κα Ανέτα Γεωργουλοπούλου, με ένα τραγούδι της κλεφτουριάς, άνοιξε τις εκδηλώσεις, για να παραλάβει, στη συνέχεια, τη σκυτάλη ο τελετάρχης, καθηγητής φιλόλογος-ιστορικός κ. Γεώργιος Κουρκούτας, και να συντονίσει το υπόλοιπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους διοργανωτές και τους συλλόγους που συμμετείχαν και στη συνέχεια ο δάσκαλος και Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Λάλα «ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ» κ. Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος, με πλήρη ιστορική τεκμηρίωση, αναφέρθηκε στο ιστορικό της μάχη της Αγουλινίτσας, για να ακολουθήσει, στη συνέχεια, ο μαθητής της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Επιταλίου Γιώργος Μαγκλάρας, ο οποίος διάβασε εξαιρετικά το υπέροχο ποίημα του συμπατριώτη μας ποιητή Κώστα Επιταλιώτη με τίτλο «Η ΜΑΧΗ –24 Απρίλη 1821», ενώ η Ανέτα Γεωργουλοπούλου τραγούδησε μοναδικά το δημοτικό τραγούδι που αναφέρεται στη μάχη («Το μάθατε τι έγινε μες στην Αγουλινίτσα; Χίλιοι Λαλαίοι πλάκωσαν, χίλιοι καβαλαραίοι…»).

Αναμφίβολα όμως, η πιο συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή της εκδήλωσης ήταν, η επίδοση τιμητικής πλακέτας από τον δραστήριο και δυναμικό Πρόεδρο του Συλλόγου των εν Αθήναις Επιταλιωτών κ. Σταύρο Φωτόπουλο στην συνταξιούχο δασκάλα και απόγονο του οπλαρχηγού, Φιλικού και πολιτικού Αλέξη Μοσχούλα, κα Αικατερίνη Παναγιωτακοπούλου (το γένος Μοσχούλα), στο σεβάσμιο πρόσωπο της οποίας συμπυκνώνεται ένα λαμπρό κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας.
Επίσης, τιμητικές πλακέτες επιδόθηκαν στον Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Όπλων Πατρών, στον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας «ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΙΛΑΕΤΗΣ», στην Τοπική Κοινότητα Νέας Φιγαλείας και στον Σύλλογο Νεολαίας & Άθλησης Νέας Φιγαλείας «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΓΑΛΗ».

Με την τήρηση ενός λεπτού (1΄) σιγής στη μνήμη των ηρωικώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων αγωνιστών της μάχης και των ψαλμό από το σύνολο των παρευρισκόμενων στο μνημείο της μάχης του Εθνικού μας Ύμνου, οι φετινές επετειακές εκδηλώσεις, αισίως, έλαβαν τέλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος