FOLLOW US: facebook twitter

Στο Υπουργείο η Ο.Π Αμαλιάδας για επίσπευση αποζημιώσεων

Ημερομηνία: 04-10-2023 | Συντάκτης:

Ολοκληρώθηκε «καλώς» η παράδοση της βιομηχανικής τομάτας- παραλαβή σταφίδας στις αποθήκες Χαβαρίου – μικρές οι ποσότητες

  • Και αίτημα για μείωση του πλαφόν των 150 κιλών στη σταφίδα για να μην χάσουν πολλοί παραγωγοί την στρεμματική ενίσχυση

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Με δύο από τα βασικά προϊόντα που διαχειρίζεται, κλείνει και ανοίγει νέους «λογαριασμούς» η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας , καθώς από την μια ολοκληρώθηκε η παράδοση της βιομηχανικής τομάτας των μελών της  στα δύο εργοστάσια της περιοχής μας, ΜΙΝΕΡΒΑ και ΚΥΚΝΟΣ τα οποία έκλεισαν ήδη, ενώ συνεχίζεται η παραλαβή σταφίδας στις αποθήκες του Χαβαρίου.  Παράλληλα την επόμενη εβδομάδα η διοίκηση της Ο.Π Αμαλιάδας έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη στο Υπουργείο, για να του μεταφέρουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Ηλείας και που έχουν σχέση κυρίως με τις αποζημιώσεις που περιμένουν για  τις φετινές ζημιές από τις καιρικές συνθήκες στην βιομηχανική τομάτα από τον καύσωνα αλλά και στην σταφίδα που αφανίστηκε από τον περονόσπορο, αλλά και πολλά άλλα θέματα όπως το πάγιο πρόβλημα με τους ΤΟΕΒ.

Διαπραγμάτευση για την σταφίδα

Σε ότι αφορά τη σταφίδα, ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος,  μιλώντας στην Πρωινή επισήμανε ότι από τις 25 Αυγούστου έχει ξεκινήσει με χαμηλή ωστόσο ροή και μικρότερες ποσότητες από πέρυσι,  η παραλαβή σταφίδας  από  τις αποθήκες  της Ομάδας στο Χάβαρι. Κάλεσε δε τους σταφιδοπαραγωγούς να επιλέξουν να παραδώσουν το προϊόν τους στην Ο.Π Αμαλιάδας καθώς και καλύτερη τιμή θα μπορέσουν να πάρουν, αφού πέρυσι παρέλαβαν σταφίδα πληρώνοντας 1,25, ενώ φέτος ο στόχος είναι να δώσουν 1,50 ευρώ, τιμή που θα διαπραγματευτούν και θα προσπαθήσουν να επιτύχουν. Ωστόσο μέχρι στιγμής όπως αναφέρει ο ίδιος, έχουν παραλάβει μόλις 170- 180  τόνους σταφίδας ενώ πέρυσι μέχρι την λήξη της προθεσμίας είχαν  παραλάβει περίπου 750 τόνους.

«Βέβαια η προθεσμία παράδοσης του προϊόντος λήγει στις 3 Νοεμβρίου 2023 και ως τότε έχουμε ακόμα ένα μήνα μπροστά μας- επισημαίνει ο κ. Βαλιανάτος- ωστόσο τα μηνύματα που φτάνουν ως εμάς, είναι ότι φέτος τα πράγματα δεν είναι καλά, γιατί ο περονόσπορος προκάλεσε τεράστιες ζημιές στη σταφίδα και κάποιοι παραγωγοί δεν έχουν να παραδώσουν ούτε κιλό! Ακριβώς γι αυτόν τον λόγο, στη συνάντηση που θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, θα ζητήσουμε την μείωση του πλαφόν των 150 κιλών ανά στρέμμα για τον κάθε παραγωγό, έτσι ώστε να μη χάσουν την στρεμματική ενίσχυση. Γιατί όπως προανέφερα είναι πολλοί οι παραγωγοί που δεν μπορούν να φτάσουν ούτε το πλαφόν και θα μείνουν εκτός των ενισχύσεων που θέτει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Επίσης θα επιμείνουμε στην τιμή του 1,5 ευρώ, για να μπορέσουν να καλύψουν οι σταφιδοπαραγωγοί έστω τα βασικά τους έξοδα που είναι τεράστια. Η φετινή, ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές για τη σταφίδα στην Ηλεία και να δεν στηριχθεί το προϊόν, η καλλιέργεια οδεύει προς εγκατάλειψη».

 Κοντά στον στόχο η βιομηχανική τομάτα με καταγραφή όμως μεγάλων ζημιών στις καλλιέργειες

Τους αρχικούς της στόχους με βάση τα συμβόλαια που είχε υπογράψει με τα εργοστάσια που ήδη έχουν κλείσει, με αρκετές ωστόσο απώλειες ποσοτήτων λόγω των ζημιών από τις καιρικές συνθήκες, άγγιξε η Ο.Π Αμαλιάδας, καθώς ολοκληρώθηκε ο κύκλος παράδοσης της βιομηχανικής τομάτας, Έτσι, στην ΜΙΝΕΡΒΑ παραδόθηκαν 9.500 τόνοι από τους 10.000 που είχαν υπογράψει, ενώ στον ΚΥΚΝΟ υπήρχαν κάποιες απώλειες, αφού κατάφεραν να παραδώσουν 27.000 τόνους από την δέσμευση των 32.000 τόνων, γεγονός που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως επιτυχία με δεδομένες τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν πολλοί τοματοπαραγωγοί. Ωστόσο όπως επισημαίνει ο κ. Βαλιανάτος, παραμένει ανοιχτό το θέμα των αποζημιώσεων των τοματοπαραγωγών που πρέπει να επισπευτούν, καθώς έγιναν οι αυτοψίες και αρχικές καταγραφές από τον ΕΛΓΑ. «Εκτός από τον υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης, την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφτούμε και τον ΕΛΓΑ στην Πάτρα για να μάθουμε πως θα εξελιχθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων, Γιατί κατανοούμε ότι μπορεί να βρίσκονται σε προτεραιότητα οι πλημμυροπαθείς του Θεσσαλικού κάμπου ( και εδώ είχαν τεράστιες απώλειες στην βιομηχανική τομάτα που καλύπτει σχεδόν το 60% της συνολικής παραγωγής της χώρας)  και πρέπει άμεσα να αποζημιωθούν, αλλά δεν πρέπει να περάσουν σε δεύτερη μοίρα και οι Ηλείοι τοματοπαραγωγοί.  Γιατί και εδώ, κάποιοι υπέστησαν ολική καταστροφή και δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι τρία από τα βασικά προϊόντα του νομού, η σταφίδα, η βιομηχανική τομάτα και τώρα και η ελιά που παρουσιάζει μεγάλη ακαρπία και που αποτελούν τους στυλοβάτες της Ηλειακής αγροτικής παραγωγής, αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα με ότι αυτό συνεπάγεται για όλη την τοπική οικονομία.» 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot