FOLLOW US: facebook twitter

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου Παύλου Κάγιου στο «Επαρχείον»

Ημερομηνία: 08-12-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Παύλος Κάγιος μιλά στην «Πρωινή» για το νέο του βιβλίο «Απάλλαξέ μου»  που θα παρουσιάσει το Σάββατο στο Επαρχείον

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Ο δημοσιογράφος –με πολύχρονη θητεία στο πολιτιστικό ρεπορτάζ των «Νέων»–,  συγγραφέας έξι ακόμη μυθιστορημάτων Παύλος Κάγιος επ’ ευκαιρία της επίσκεψής του στον Πύργο για το 26ο  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, θα παρουσιάσει  στο ΕΠΑΡΧΕΙΟΝ το νέο του βιβλίο «Απάλλαξέ με». Την βιβλιοπαρουσίαση διοργανώνουν οι εκδόσεις  24 γράμματα, ενώ για το μυθιστόρημα θα μιλήσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Παύλος Μεθενίτης ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η δημοσιογράφος Έφη Παπαζαχαρίου. O συγγραφέας με το νέο του αυτό βιβλίο, μας μεταφέρει στην Ελλάδα του ’60, στις γειτονιές του Μεταξουργείου και στις αλλόκοτες ζωές της μαύρης ρεμπέτισσας Αλέκας, του Δημοσθένη και του Μιχάλη.

Ο Παύλος Κάγιος μιλώντας στην «Πρωινή» για το νέο του βιβλίο με μια εξομολογητική διάθεση, εκφράζει τη χαρά του που βρίσκεται στον Πύργο και στο ζηλευτό – όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος- Φεστιβάλ Ολυμπίας παρουσιάζοντας το 7ο μυθιστόρημά του, αιτιολογώντας μάλιστα τον τίτλο του: 

 “To μυθιστόρημά μου αυτό το ονόμασα «Απάλλαξέ με» νιώθοντας ότι έφτασε η στιγμή να απαλλαγώ από πολλά βαρίδια που ασχημαίνουν τη ζωή. Αυτόν τον αγώνα δίνουν και οι τρεις ήρωές του.  Ο Δημοσθένης και ο Μιχάλης που από τα μικρά τους χρόνια  -εκεί στη δεκαετία του ’60-  δέχονται άγριο εκφοβισμό – μπούλινγκ που είχα υποστεί κι εγώ στα παιδικά και εφηβικά μου  χρόνια και, δυστυχώς στις μέρες  μας είναι σε έξαρση και πάλι καθώς φαίνεται να κατοικεί μονίμως στη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης .

Σανίδα σωτηρίας για τον Δημοσθένη, στέκεται η μαύρη ρεμπέτισσα Χήρα Αλέκα -πρόσωπο -κλειδί της ιστορίας που στο μουσικό στέκι της στο Μεταξουργείο «Ραντεβού στη Μεσόγειο» του εμφυσά  θάρρος προσπαθώντας να τον μάθει να αποδεχτεί και να αγαπήσει την διαφορετικότητά του. Όσο για την  Ελένη -την τρίτη ηρωίδα του βιβλίου- που έχει περάσει τα δικά της σκοτάδια με  απωθημένο ερωτισμό  για τον πατριό της, προσπαθεί με τον έρωτά της  στον Δημοσθένη να ξεφύγει από αυτή την εμμονή της και να βγάλει κι αυτόν  από την δική του απομόνωση χαρίζοντάς του ένα αγόρι. Και  μένει ο αλμπίνο Μιχάλης, ο καταπιεσμένος  πόθος του Δημοσθένη που ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος, τολμούν να  ομολογήσουν τον έρωτά τους…»

«Στο βιβλίο αυτό υπάρχουν όλες οι ανάσες της ζωής μου»

 Όπως υπογραμμίζει ο συγγραφέας, μέσα σε αυτό το τελευταίο του μυθιστόρημα υπάρχουν όλες οι ανάσες της ζωής του, όλες οι αγωνίες και τα καρδιοχτύπια. Όλα τα ερωτήματα.  

«Και οι απαντήσεις; Σήμερα,  αναρωτιέμαι στο κατά πόσο υπάρχουν απαντήσεις στα ερωτήματα της ζωής… Ο καθένας μας, το πιο πιθανόν, ψάχνει τη δική του απάντηση στο γρίφο της ζωής. Είναι μια ωραία ανηφόρα η ζωή και την ευχαριστώ που είμαι υγιής και την ανεβαίνω αξιώνοντάς με να κάνω αυτά που  αγαπάω . Αυτή δε η αγάπη του γραψίματος, είναι η σταθερά της καθημερινότητάς μου από τα 15μου χρόνια μέχρι σήμερα.  Μια ζωή διαβάζω λογοτεχνία  και βλέπω κινηματογράφο. Από δε το 1991 όπου στην κυριολεξία «πήγα κι ήρθα»  σ’ ένα τροχαίο δυστύχημα που κόστισε τη ζωή στον καλύτερό μου φίλο  Λευτέρη Κυπραίο, στον άνθρωπο που έχω αφιερώσει  τα τρία πρώτα βιβλία μου,  γράφω ασταμάτητα.  Ήμουν, επίσης, τυχερός, τότε, γιατί είχα δίπλα μου τα αδέλφια μου και τους φίλους μου. Στους φίλους μου έχω αφιερώσει και το τωρινό βιβλίο μου.

Η ιστορία του  «Απάλλαξέ με» συνοδεύεται από ένα τραγούδι που λέει η ρεμπέτισσα  χήρα Αλέκα  στον ήρωα. Ο Γιάννης Λεονταρίτης έχει  γράψει τη μουσική,  η Μάρθα- Σπυριδούλα  Κατσαρού τους στίχους και το ερμηνεύει η Μαριλένα Ευστρατίου .Το τραγούδι είναι ανεβασμένο στο youtube με τον τίτλο «Απάλλαξέ με» και θα το ακούσουμε στο τέλος της εκδήλωσής μας .

Τελειώνοντας, θέλω να πω πως γράφω, σημαίνει για μένα: Δίνω νόημα στην ύπαρξή μου! Ζω για να γράφω. Και γράφω για να ζω. Και δεν έχει καμιά σημασία  αν συνέχεια  θα τυπώνονται βιβλία μου. Σημασία έχει να αγαπώ. Και να γράφω…»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος