FOLLOW US: facebook twitter

Στο τραπέζι το μέλλον της βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία

Ημερομηνία: 26-09-2022 | Συντάκτης:

Γ. Σ τοματοπαραγωγών στις 5 Οκτωβρίου – Προσκλητήριο από την Ο.Π Αμαλιάδας στα μέλη των τριών ομάδων παραγωγών του νομού 

  • Ολοκληρώθηκε η φετινή σεζόν με αυξημένες ποσότητες αλλά μειωμένες αποδόσεις
  • Χρ. Βαλιανάτος: “ Να μην λείψει κανένας γιατί μόνο ενωμένοι θα πετύχουμε καλύτερα συμβόλαια και θα ξαναβάλουμε την βιομ. τομάτα στο χάρτη της Ηλείας

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Την επόμενη Τετάρτη 5 Οκτωβρίου η Ομάδα Παραγωγών  Αμαλιάδας προσανατολίζεται να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση των τοματοπαραγωγών της Ηλείας στην οποία θα συμμετέχουν τα μέλη των τριών Ο.Π βιομηχανικής τομάτας συμβολαιακής γεωργίας, με στόχο να συναποφασίσουν το νέο  πρόγραμμα δράσης τους και το διεκδικητικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθούν την επόμενη σεζόν πριν υπογράψουν τα νέα συμβόλαια του 2023. Με δεδομένο λοιπόν το ότι έκλεισαν για φέτος τα εργοστάσια μεταποίησης βιομηχανικής τομάτας, καθώς ολοκληρώθηκε η παράδοση του προϊόντος που είχε συμφωνηθεί και που είχε τα εξής χαρακτηριστικά, αυξημένες ποσότητες με μειωμένες αποδόσεις, ο απολογισμός δεν είναι άκρως θετικός, γιατί δεν καλύφθηκε απόλυτα το καλλιεργητικό κόστος. 

 Έτσι λοιπόν, παραδόθηκαν μεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση με πέρυσι, 95.000 τόνοι βιομηχανικής τομάτας έναντι 90.000 τόνωντο 2021  και από τις τρεις ομάδες παραγωγών, Αμαλιάδας, Γαστούνης και ΚΗΠΟΣ, ωστόσο με δεδομενο το ότι φυτεύτηκαν  περίπου  1000 επιπλέον στρέμματα ( αύξηση καλλιεργήσιμης γης κατά 10%) ,  το συμπέρασμα ήταν οτι υπήρξε  χαμηλή απορροφητικότητα παρά τις αυξημένες ποσότητες.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος, θα μπορούσαν να είχαν ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες με καλύτερες αποδόσεις γιατί ζημιές από τις καιρικές συνθήκες δεν υπήρξαν και το προϊόν ήταν απόλυτα ποιοτικό, αν δεν είχαν αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της φύτευσης προβλήματα με το νερό λόγω των γνωστών θεμάτων με τους ΤΟΕΒ.  “Είμαστε ωστόσο πολύ αισιόδοξοι, θεωρούμε ότι πήγαμε καλά, βέβαια το καλλιεργητικό κόστος για την βιομηχανική τομάτα είναι υπέρογκο και δεν καλύπτεται, όμως αισιοδοξούμε ότι είμαστε σε θέση να επανατοποθετήσουμε την βιομηχανική τομάτα στο χάρτη των κορυφαίων αγροτικών προϊόντων του νομού. Κάποτε η Ηλεία παρήγαγε 300.000 τόνους βιομηχανικής τομάτας, ωστόσο στην διάρκεια των χρόνων με τις ζημιές που προκαλούσαν οι καιρικές συνθήκες, την αύξηση των καλλιεργητικών εξόδων που φέτος θα σκαρφαλώσει ακόμα και στο 40%, μεγάλη μερίδα των παραγωγών εγκατέλειψε την καλλιέργεια.  Με 100 και 110 ευρώ το στρέμμα, δεν βγαίνουν τα έξοδα γιατί η βιομηχανική τομάτα έχει τεράστια καλλιεργητικά κόστη. Όμως η αγορά φαίνεται να αλλάζει και να διευρύνεται και οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι επειδή η Λάρισα φέτος είχε σοβαρά προβλήματα  στην βιομηχανική τομάτα λόγω καιρικών συνθηκών, η “τράπουλα” ανακατώνεται ξανά και νέες  μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις κατεβαίνουν προς την Ηλεία. Εμείς τονίζουμε για μια ακόμα φορά θα είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις.”

Τέλος όπως επισήμανε ο κ. Βαλιανάτος όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν στην ευρεία Γενική Συνέλευση τοματοπαραγωγών για το μέλλον της βιομηχανικής τομάτας. “Γι αυτό δεν πρέπει να λείψει κανείς από την γενικη συνέλευση, μόνο ενωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερες τιμές και να κερδίσουμε τη μάχη πριν υπογράψουμε τα συμβόλαια του 2023. Η τιμή που θα ζητήσουμε θα πρέπει να καλύπτει απόλυτα τα καλλιεργητικά κόστη γιατί τότε μόνο θα δημιουργηθεί για τους παραγωγούς ένα επιπλέον κίνητρο για να καλλιεργήσουμε και περισσότερα στρέμματα και να αυξήσουμε τις ποσότητες. Η καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας έχει μέλλον αλλά πρέπει να το παλέψουμε ενωμένοι.”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot