FOLLOW US: facebook twitter

«Θα μείνουν αμπέλια ατρύγητα»

Ημερομηνία: 26-09-2022 | Συντάκτης:

-Τα αποθέματα από την πανδημία και η αύξηση της παραγωγής έχουν ρίξει την τιμή κάτω από 0,20€

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Στα… χνάρια της σταφίδας βαδίζει φέτος και το σταφύλι, αφού οι πρώτες ενδείξεις για την τιμή του είναι ανησυχητικές. Η τιμή δεν φτάνει τα 0,20 ευρώ το κιλό, από 0,30-0,35 ευρώ που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η αγορά αδυνατεί να απορροφήσει το προϊόν.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο παραγωγός Φώτης Γριβάκης από τα Μακρίσια του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, η πανδημία δημιούργησε αποθέματα στην αγορά, τα οποία δεν έχουν εξαντληθεί ακόμα, με συνέπεια η τιμή να έχει καταρρεύσει ουσιαστικά.

«Θα μείνουν αμπέλια άτρυγα, έτσι όπως πάμε. Η αγορά δεν τραβάει, διότι με τον κορονοϊό “έκατσε” και δεν έχει επανέλθει πλήρως. Τα οινοποιεία έχουν αποθέματα μέσα από τις προηγούμενες χρονιές, οπότε η τιμή πέφτει γιατί έχουν φρακάρει. Εγώ έχω 50-60 τόνους παραγωγή και τώρα έχω πρόβλημα σοβαρό», τόνισε και πρόσθεσε ότι φέτος έχει να διαχειριστεί την εκτόξευση του κόστους παραγωγής.

«Όλα είναι εις διπλούν φέτος. Πετρέλαια, λιπάσματα, εργατικά, όλα στα ύψης. Το κοστολόγιο έχει διπλασιαστεί και τα έξοδα συμπιέζουν το εισόδημά μας και μας δυσκολεύουν πολύ, ειδικά αν μείνει απούλητη η παραγωγή», πρόσθεσε.

O οινοποιός Γιάννης Χριστόπουλος, ο οποίος διατηρεί το Κτήμα Μαρκόγιαννη στη Σκιλλουντία του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, δήλωσε στην «Πρωινή» πως οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν έχουν εξαλειφθεί πλήρως παρά την αρχική αισιοδοξία.

«Η αγορά δεν έχει επανέλθει στα επίπεδα του 2019, τουλάχιστον στην Ηλεία, παρότι ο κλάδος της εστίασης έχει ανακάμψει. Αν όχι όλα, τα περισσότερα οινοποιεία κουβαλάνε αποθέματα από τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μειωθεί οι ανάγκες απορρόφησης και κατ’ επέκταση και οι παραλαβές. Αναπόφευκτα μειώνεται και η τιμή, διότι συν τοις άλλοις έχει αυξηθεί και η παραγωγή στην περιοχής μας. Φέτος είναι μια πολύ παραγωγική χρονιά σε σταφύλι και ενδεχομένως θα μείνουν αδιάθετες ποσότητες», εξήγησε και υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης από το κράτος στους αμπελουργούς.

«Τα οινοποιεία δεν έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν το προϊόν στα επίπεδα του 2019, τουλάχιστον όχι ακόμα. Μην ξεχνάτε πως το 2020 εμείς δεν μειώσαμε τις παραλαβές, γιατί εκτιμούσαμε την πανδημία ως κάτι παροδικό. Συνυπολογίστε το κόστος όλης αυτής της διαδικασίας και θα αντιληφθείτε πόσο συμπιέζεται και η δική μας ρευστότητα. Πιστεύω πως θα πρέπει το κράτος να λάβει μέτρα στήριξης των αμπελουργών, διότι υφίστανται συνέπειες της πανδημίας στο εισόδημά τους», τόνισε ο κ. Χριστόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος