FOLLOW US: facebook twitter

Στο Τop-6 της κρουαζιέρας το Κατάκολο

Ημερομηνία: 07-03-2024 | Συντάκτης:

-Κέρδισε μία θέση σε αφίξεις το λιμάνι για το 2023

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Στην έκτη θέση της κατάταξης των λιμανιών κρουαζιέρας βρέθηκε το 2023 το Κατάκολο, κερδίζοντας μία θέση σε σχέση με το 2022. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Ένωση Λιμένων Ελλάδος, το επίνειο του Πύργου κατέγραψε 206 αφίξεις πλοίων και 390.153 επιβατών για την περσινή χρονιά έναντι 198  και 250.793 αντίστοιχα την προπέρσινα, σημειώνοντας αύξηση 55,57% στους επιβάτες.

Αξίζει να επισημανθεί πως –εξαιρουμένου του Πειραιά- το Κατάκολο είναι το μοναδικό λιμάνι της ηπειρωτικής Ελλάδας στην πρώτη δεκάδα, αφού όλοι οι άλλοι προορισμοί είναι νησιά είτε του Αιγαίου είτε του Ιονίου.

Πρωτοπόρος σε σχέση με τον αριθμό των επιβατών κρουαζιέρας  αναδεικνύεται για μια ακόμη χρονιά ο Πειραιάς με 1,5 εκατ. περίπου επιβάτες και ακολουθούν η Σαντορίνη με 1.298.968, η Μύκονος με 1.192.822 και στη συνέχεια η Κέρκυρα, η Ρόδος, το Κατάκολο και το Ηράκλειο.

Αναφορικά με τις προσεγγίσεις πλοίων η Σαντορίνη παίρνει την πρώτη θέση με 800 προσεγγίσεις, ακολουθεί ο Πειραιάς με 760, η Μύκονος με 749 και στη συνέχεια η Ρόδος, η Κέρκυρα, το Ηράκλειο και η Πάτμος.

Η περασμένη χρονιά της κρουαζιέρας, παρά τη θετικότητά της δεν ευνόησε τη Φολέγανδρο (-61,68%), την Πάτρα (-41,02%), τον Βόλο (-28,36%), την Κω (-6,13%), τη Σάμο (-9,63%), τη Σύρο (-7,18%) και την Ηγουμενίτσα (-3,63%).«

«Όπως αποδεικνύεται και από τα προαναφερθέντα, η αγορά της κρουαζιέρας στη χώρα μας αποτελεί σημαντική παράμετρο ανάπτυξης τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για την εθνική οικονομία. Σε συνδυασμό με την περαιτέρω αύξηση του homeporting, αλλά και την εξέλιξη των υποδομών μπορεί να δώσει ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές για επιπλέον θέσεις εργασίας και ευκαιρίες στην αγορά. Ευοίωνες είναι οι προβλέψεις με βάση τα στοιχεία των προκρατήσεων των κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια για το 2024 με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται σε αύξηση γύρω στο 10% στις αφίξεις και γύρω στο 15% στον αριθμό των επιβατών που αναμένονται φέτος στα λιμάνια μας.Η Ένωση Λιμένων Ελλάδος ανταποκρινόμενη στο ρόλο της και σε συνεργασία με τα μέλη της, τους φορείς, το κράτος, τις αρχές και τις τοπικές κοινωνίες, στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσής και ανάπτυξης της αγοράς της κρουαζιέρας και της λιμενικής βιομηχανίας γενικότερα με σκοπό τη στήριξη των επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΕΛΙΜΕ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος