Στο τιμολόγιο ΓΑΙΑ οι αγρότες
Υποχρεωτική ένταξη των αγροτών για τουλάχιστον ένα τρίμηνο στο τιμολόγιο ΓΑΙΑ της ΔΕΗ ετοιμάζεται να επιβάλλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναγκαστική μετακίνηση θα προβλέπεται σε τροπολογία που ετοιμάζεται να καταθέσει το ΥΠΕΝ στη Βουλή.
Το τιμολόγιο ΓΑΙΑ είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση προκειμένου να δείξει ότι συνεχίζει να μεριμνά για τους 150.000 αγρότες και τους αγροτικούς φορείς (συνεταιρισμούς, ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ) μετά την κατάργηση των ειδικών αγροτικών τιμολογίων που ίσχυαν στο παρελθόν.
Ομως, παρά τις πανηγυρικές εξαγγελίες και τις υποσχέσεις ότι αυτό συνοδεύεται από άτοκη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, φαίνεται πως οι αγρότες δεν ανταποκρίθηκαν. Το εντυπωσιακό είναι ότι πέραν της ΔΕΗ δεν υπήρξε και κάποια άλλη εταιρεία προμήθειας που να έχει ανακοινώσει τιμολόγιο τύπου ΓΑΙΑ. Ετσι, η κυβέρνηση φέρνει την τροπολογία η οποία θα προβλέπει:
● Υποχρεωτική μετακίνηση από την 1η Αυγούστου 2024 στο τιμολόγιο ΓΑΙΑ όλων των κατόχων αγροτικών συνδέσεων. Εννοείται ότι η τροπολογία δεν λέει για μεταφορά στο συγκεκριμένο ΓΑΙΑ της ΔΕΗ αλλά, όπως προαναφέραμε, δεν έχει ανακοινωθεί τέτοιο τιμολόγιο από άλλη εταιρεία και μάλλον θα είναι δύσκολο να συμβεί αυτό έως την ερχόμενη Πέμπτη.
● Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024, η ΔΕΗ θα πρέπει να ενημερώνει τους καταναλωτές πόσο θα πλήρωναν εάν δεν είχαν μεταφερθεί στο τιμολόγιο ΓΑΙΑ.
● Εάν κάποιος αγρότης θέλει να παραμείνει στο τιμολόγιο ΓΑΙΑ, θα πρέπει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2024 να υποβάλει μια σειρά δικαιολογητικών για την εγγραφή του, αλλιώς επιστρέφει στο τιμολόγιο που είχε πριν. Επίσης, εάν δεν επιθυμεί την παραμονή του, μπορεί να δηλώσει επιθυμία υπαγωγής σε άλλο προϊόν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024. Η αποχώρηση θα γίνει χωρίς ποινή, αν και στο ΓΑΙΑ της ΔΕΗ προβλέπεται ρήτρα αποχώρησης 70 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και 700 ευρώ για νομικά πρόσωπα.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι εντάσσονται σε τιμολόγιο ΓΑΙΑ δικαιούνται να αποπληρώσουν σε βάθος δεκαετίας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές χωρίς να επιβαρύνονται με τόκους. Υπολογίζεται ότι σε σύνολο 150.000 αγροτών-φυσικών προσώπων, οι 36.000 έχουν συσσωρευμένες οφειλές που ξεπερνούν τα 74 εκατομμύρια. Ακόμη υψηλότερες, περίπου 86 εκατομμύρια ευρώ, είναι οι συσσωρευμένες οφειλές των 4.000 φορέων εγγείων βελτιώσεων (ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ). Μάλιστα, το κόστος των τόκων που αναλαμβάνει το Δημόσιο είναι πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ αλλά οι αγρότες φαίνεται πως δεν έχουν πειστεί για τα οφέλη των ρυθμίσεων.