FOLLOW US: facebook twitter

Ενεργειακές κοινότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Ημερομηνία: 29-07-2024 | Συντάκτης:

Λ. Μπλέτσας: Απαράδεκτη κωλυσιεργία για τη λήψη των όρων σύνδεσης

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Λίνος Μπλέτσας, ήταν η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που ανέλαβε πρωτοβουλία για την μείωση του ενεργειακού κόστους  των ΟΤΑ οριζόντια, μέσω του σχεδίου ανάπτυξης φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή «Polder» στο Μεσολόγγι και της αξιοποίησής του, μέσω του “virtual net-metering”, βασιζόμενη στο υφιστάμενο τότε νομικό πλαίσιο που ρύθμιζε την ενέργεια και τις ΑΠΕ.

Η πρωτοβουλία αυτή έτυχε της ευρείας αποδοχής των Ο.Τ.Α. και των ΟΕΒ της Περιφέρειας αλλά και της αναγνώρισης από διεθνείς οργανισμούς. Αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά και αδιαμφισβήτητα. Όπως επίσης είναι γνωστό, ότι εδώ και σχεδόν 2.5 χρόνια έχει κατατεθεί αρμοδίως πλήρης φάκελος για την λήψη όρων σύνδεσης του έργου, απαραίτητη προϋπόθεση για το επόμενο βήμα, δηλαδή την υλοποίηση του.

«Η διαδικασία αυτή, απαραδέκτως κατά την άποψή μου δεν έχει ολοκληρωθεί και αυτό είναι κάτι που ήδη ελέγχουμε ως προς τις ευθύνες των αδειοδοτουσών αρχών για κωλυσιεργία, από τη στιγμή μάλιστα που διαθέτει το έργο μας φάκελο πληρότητας. Ταυτόχρονα, μας εκπλήσσει δυσάρεστα η προτεραιοποίηση  από τις αρμόδιες αρχές όρων σύνδεσης ιδιωτών έναντι του δημοσίου, την στιγμή μάλιστα που το αρμόδιο Υπουργείο έχει “ρητά” παγώσει την διαδικασία virtual net metering» τονίζει ο κ. Μπλέτσας.

Σημειώνεται πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το σύνολο των μελών των Ενεργειακών Κοινοτήτων τις οποίες έχει συστήσει, θα συνέλθουν άμεσα σε Γενική Συνέλευση, όπου θα αποφασιστεί συλλογικά ο τρόπος λειτουργίας μας και οι ενέργειες που θα γίνουν από εδώ και πέρα.

Όπως προσθέτει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, «ένα είναι το σίγουρο και δηλώνεται προς πάσα κατεύθυνση:

Η πρωτοβουλία μας “γεννήθηκε” για την υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος και των 350.000 περίπου ωφελούμενων.

Θα είμαστε πρωτοπόροι σε κάθε λύση που θα ωφελήσει την κοινωνία της ΠΔΕ και τα μέλη των Ενεργειακών Κοινοτήτων μας.

Θα απέχουμε από κάθε διαδικασία πολιτικής ή επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του θέματος, που δεν είναι άλλο από την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους χιλιάδων ωφελούμενων.

Θα συνεχίζουμε να δουλεύουμε πάνω στην εξεύρεση και τελική επίτευξη οριστικής και βέλτιστης λύσης μέσα στα πλαίσια του Νόμου.

Θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο τρόπο την επένδυση μας σε” εργατοώρες” πάνω σε αυτό το σκοπό.

Καλούμε όλους να σταθούν με πείσμα αλλά και νηφαλιότητα δίπλα στο εγχείρημα μας έχοντας κατά νου ότι κάθε πρόβλημα έχει και τη λύση του.

Σε ένα πράγμα είμαστε απόλυτοι: Την προτεραιότητα σε κάθε δράση που έχει σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους, οφείλει να την έχει το Δημόσιο. Γιατί το κόστος της λειτουργίας του Δημοσίου, το επιβαρύνεται ο πολίτης».

Το μεγαλύτερο έργο εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού με φωτοβολταϊκό πάρκο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Περιφερειακή Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εμπνευσμένη από “Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο των Δημάρχων”, θέλησε με τη συμβολή της να ενισχύσει το εγχείρημα δημιουργώντας ένα δίκτυο συνεργασίας των Δήμων και ΤΟΕΒ της Περιφέρειας (τις Ενεργειακές Κοινότητες) και μέσω αυτού να υλοποιηθούν οι στόχοι της ανωτέρω συμφωνίας. Βασικός στρατηγικός στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μέσα από την ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων είναι η διασφάλιση ενός υγιούς και βιώσιμου μέλλοντος

– απαλλαγμένου από τα χρέη του παρελθόντος για τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων.

– χωρίς τα δυσβάστακτα ενεργειακά κόστη για τους Δήμους, τις ΔΕΥΑ και τα ΝΠΔΔ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

– με μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των Φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το συγκεκριμένο δίκτυο συνεργασίας στοχεύει:

-στην επιτάχυνση της απεξάρτησης μας από τις πηγές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

-στην παροχή πρόσβασης σε ασφαλή, βιώσιμη και οικονομικά προσιτή ενέργεια για τους πολίτες τους (παροχή δωρεάν πράσινης ενέργειας σε ευάλωτα νοικοκυριά, ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για θέματα ενεργειακής αειφορίας).

Το έργο αφορά και επηρεάζει περισσότερους από 306.000 κατοίκους από 11 Δήμους, 139.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες και τις οικογένειές τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot