FOLLOW US: facebook twitter

Στο «θερμοθάλαμο» σήμερα και αύριο η Ηλεία

Ημερομηνία: 30-06-2021 | Συντάκτης:
Ο πρώιμος καύσωνας ήρθε για να μείνει

Στον θερμοθάλαμο παραμένει η χώρα για όγδοη ημέρα σήμερα, αντιμέτωπη με ένα από τα πιο παρατεταμένα περιστατικά ισχυρής ζέστης και καύσωνα. Ο φετινός «πρώιμος καύσωνας» τσουρουφλίζει τους πολίτες και σύμφωνα με τις προβλέψεις παίρνει παράταση για μερικές ημέρες ακόμα.

Χθες, το νοτιοδυτικό ρεύμα που επικράτησε, σύμφωνα με τον Ηλείο προγνώστη Θοδωρή Κονδύλη, ανέβασε το δείκτη δυσφορίας (αίσθηση ζέστης) σε πολύ υψηλά επίπεδα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην εκτίμηση του, στο ileiakairos.gr «Υπό αυτές τις συνθήκες οι υψηλότερες θερμοκρασίες εντοπίζονται κατά βάση στα ηπειρωτικά με 38 βαθμούς Κελσίου. Άνοδος της θερμοκρασίας την Τετάρτη και την Πέμπτη σε επίπεδα των 40 -41 βαθμών Κελσίου. Η αίσθηση των θερμοκρασιών θα είναι σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα λόγω του δυτικού ρεύματος το οποίο μεταφέρει ποσά υγρασίας στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από την Παρασκευή περιμένουμε αποκλιμάκωση των πολυήμερων συνθηκών καύσωνα, από το Σάββατο η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Η κατάρρευση της θερμής ράχης θα συνοδευτεί από ενισχυμένους βορειοδυτικούς ανέμους, το Σάββατο έως ισχυροί 6, συνθήκες άκρως επικίνδυνες όσον αφορά τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών».

Αναλυτικά: Σήμερα Τετάρτη, περιμένουμε καύσωνα. Άνεμοι δυτικοί έως μέτριοι. Η θερμοκρασία σε άνοδο.

Την Πέμπτη 1η Ιουλίου, καύσωνας. Άνεμοι σχεδόν μέτριοι. Η θερμοκρασία χωρίς μεταβολή.

Την Παρασκευή και το Σάββατο, περιμένουμε αίθριο καιρό. Άνεμοι βορειοδυτικοί θα ενισχυθούν, το Σάββατο έως ισχυροί 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση.

«Πρώιμοι καύσωνες»

«Οι καύσωνες δεν είναι ασυνήθιστοι στη χώρα μας, όμως παραδοσιακά εμφανίζονται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Οι καύσωνες του Ιουνίου είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστοι –τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα– και μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε “πρώιμους’’ καύσωνες», σημειώνει σε πρόσφατο άρθρο της η δρ Δήμητρα Φουντά, διευθύντρια ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Αστεροσκοπείου. Όπως σημείωσε «από το 2007 μέχρι και σήμερα οι καύσωνες του Ιουνίου επαναλαμβάνονται συχνότερα, όπως το 2010 (ο πιο πρώιμος καύσωνας, 15-18/6), το 2016, το 2017 αλλά και ο εφετινός, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι “πρώιμοι’’ καύσωνες τείνουν πλέον να γίνουν “κανονικότητα’’».

Οδηγίες προφύλαξης

  • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
  • Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
  • Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
  • Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
  • Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
  • Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.
  • Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Aν έχετε νεογνά βρέφη

  • Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
  • Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
  • Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών όπως χαμομήλι, νερό κλπ.
  • Ειδικά για τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Aν έχετε ηλικιωμένους

  • Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.
  • Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
  • Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος