Ανάστατοι οι κάτοικοι σε Κουτσοχέρα και Χειμαδιό:«Στο τέλος θα μας πουν να φύγουμε από τα σπίτια μας…»
-Ζητούν από την πολιτεία να ρυθμίσει το ζήτημα αποδίδοντας τη γη στους αγρότες άνευ ανταλλάγματος
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Έντονη ανησυχία επικρατεί στους κατοίκους και τους αγρότες του Χειμαδιού και της Κουτσοχέρας, μετά το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Πρωινής» για τα χίλια στρέμματα αγροτικής και δασικής γης που δήλωσε ως δική της ιδιοκτησία στο Εθνικό Κτηματολόγιο η Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας.
Πρόκειται για το δεύτερο «χτύπημα» στον τοπικό πληθυσμό, μετά από αυτό με τις εκτάσεις που διεκδικεί η Μονή Καλαβρύτων σε όμορη περιοχή, στη ζώνη Μουζάκι-Κουτσοχέρα-Χειμαδιό, εξέλιξη που δημιουργεί προβληματισμό για το μέλλον του αγροτικού κόσμου στη ορεινή ζώνη του δήμου Πύργου.
Σύμφωνα με έγγραφα που αναζήτησε και βρήκε η Πρωινή, το συγκεκριμένο γεωτεμάχιο ΑΒΚ 253 Πύργου ήταν τσιφλίκι που παραχωρήθηκε από τον τότε ιδιοκτήτη του στο Ελληνικό Δημόσιο για να απαλλαχθεί από την υποχρέωση καταβολής φόρου κληρονομιάς. Σε αυτή την έκταση, όμως, καλλιεργούσαν αγρότες τις εκτάσεις αποδίδοντας ποσοστό της παραγωγής στον ιδιοκτήτη, επεκτείνοντας ταυτόχρονα την καλλιεργήσιμη έκταση.
Όλα αυτά τα χρόνια, το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπήκε στη διαδικασία να ασκήσει τα δικαιώματα που επικαλείται και να προβεί σε εκμισθώσεις ή παραχωρήσεις, με συνέπεια να έχει δημιουργηθεί σύγχυση, διότι το ίδιο το Κτηματολόγιο αρνήθηκε να παραχωρήσει ενιαίο ΚΑΕΚ στην Κτηματική Υπηρεσία, αναγνωρίζοντας ότι εκεί προκύπτουν δικαιώματα από ιδιώτες, που προφανώς τα έχουν ήδη δηλώσει στο Κτηματολόγιο.
Οι περιοχές στις οποίες βρίσκονται οι επίδικες εκτάσεις, είναι: Άγιος Ιωάννης, Βαρελάδες, Βαγένεια, Βλαχούλα, Βιδιά, Βαμβακιά, Βίγλα, Βρωμοβρύσι, Βασούρα, Γάβρος, Γουρνοσκούλουρος, Γιδόμανδρα, Γούβα, Γουλίσματα, Δέντρο, Κρύα Βρύση, Παληοκαλύβα, Ραγάζι, Ρετσινόγουβα, Ρενάζι, Σκλήθρα, Σπαρτουλιά, Λίμνα, Μπερμπάτη, Μπουντρούμι, Μερίδες, Μασούρα, Μπουντρούμι, Μασούρα, Ταβέρνα, Φτελίτσα, Χειλιομοδού, Χειμωνιάτικο, κ.ά.
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χειμαδιού, Δημήτρης Μητρόπουλος, εξέφρασε με δήλωσή του στην Πρωινή τον προβληματισμό του για τις μελλοντικές εξελίξεις, αφού μετά τις «ιερές» εκτάσεις, έρχεται τώρα και το Δημόσιο να πάρει τη γη από τους αγρότες.
«Πρώτα ήρθε η Εκκλησία, τώρα έρχεται το Δημόσιο, μόνο οι Τούρκοι δεν έχουν έρθει ακόμα να μας πάρουν ό,τι έχει απομείνει. Έτσι όπως πάει η κατάσταση, θα μας πουν ότι πρέπει να σηκωθούμε να φύγουμε από τα σπίτια μας και από τη γη μας, που την καλλιεργούμε με κόπο και προσπάθεια επί δεκαετίες. Δεν ξέρω τι θα γίνει, υπάρχει κόσμος που ζει από το αγροτικό εισόδημα εδώ πάνω και τώρα θα μας ζητήσουν να διπλοπληρώσουμε αυτά που μας ανήκουν, αλλιώς θα μας πετάξουν από τη γη μας», τόνισε.
Ο σταφιδοπαραγωγός από το Χειμαδιό, Θανάσης Βομπίρης, δήλωσε στην Πρωινή ότι η εποχή των τσιφλικάδων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και δεν πρέπει να την επαναφέρει «διά της πλαγίας οδού» ούτε το κράτος στην προκειμένη περίπτωση ούτε η Μονή Καλαβρύτων στην ήδη γνωστή περίπτωση.
«Ό,τι αφήνει το μοναστήρι, μας το παίρνει το Δημόσιο. Η εποχή του τσιφλικιού έχει τελειώσει, δεν γίνεται να επιστρέψουμε σε αυτή όσο κι αν κάποιοι επιχειρούν να μας ξαναγυρίσουν σε αυτήν. Η γη ανήκει σε αυτούς που την καλλιεργούν και τη φροντίζουν με τεράστιο μόχθο και υψηλό κόστος επί δεκαετίες. Η κυβέρνηση να λύσει το θέμα άμεσα και πολύ γρήγορα αποδίδοντας καθαρή τη γη στους αγρότες, χωρίς να πληρώσουν τίποτα. Δεν δεχομαστε ότι η γη μας ανήκει στο μοναστήρι ή στο κράτος, αλλά μόνο σε αυτούς που την καλλιεργούν εδώ και έναν αιώνα», επισήμανε.
Ο παραγωγός Αυγερινός Ξουλεής από το Χειμαδιό, εξέφρασε με δήλωσή του στην «Πρωινή» τη δυραρέσκειά του, υπογραμμίζοντας ότι στο τέλος δε θα μείνει τίποτα στους ντόπιους κατοίκους.
«Το μόνο που μας έχει μείνει είναι να ετοιμαστούμε και να φύγουμε από τα σπίτια μας, αφού δεν μας ανήκει τίποτα πια, με βάση αυτά που μας λέει είτε το μοναστήρι είτε το κράτος. Όλα αυτά τα χρόνια που οι αγρότες στο χωριό έκαναν τη γη γόνιμη και παραγωγική, κανένας δεν μας βοήθησε. Με δικό μας κόπο και μόχθο καλλιεργούμε όλα αυτά τα χρόνια, και τώρα έρχονται να μας πουν ότι η γη δεν είναι δικιά μας», σχολίασε.