FOLLOW US: facebook twitter

«Δεν υπάρχει εργοστάσιο που να παράγει αίμα» – Στο «κόκκινο» οι ανάγκες του Σταθμού Αιμοδοσίας του ΓΝ Πύργου

Ημερομηνία: 07-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Υγεία
-Nέα έκκληση από τη δ/ντρια Κων/να Πανέτα

Σε οριακή κατάσταση είναι για μία ακόμα φορά ο Σταθμός Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου, καθώς τα αποθέματα αίματος έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα και οι ανάγκες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Η διευθύντρια του Σταθμού, Κωνσταντίνα Πανέτα, τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αυξηθούν οι εθελοντές αιμοδότες, για να μπορέσει το νοσοκομείο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασθενών.

«Χρειαζόμαστε περίπου 5.000 μονάδες αίματο ετησίως. Από τις εθελοντικές αιμοδοσίες που υλοποιούμε, καταφέρνουμε να συγκεντρώσουμε περίπου 2.500, εν άλλες 1.500 τις δανειζόμαστε από άλλα νοσοκομεία. Τώρα που έχουν έλλειψη όλα τα νοσοκομεία της χώρας, η κατάσταση έχει δυσκολέψει πάρα πολύ. Καθημερινά ασθενείς κινδυνεύουν από έλλειψη αίματος. Άτομα με μεσογειακή αναιμία υπομεταγγίζονται, χειρουργεία αναβάλλονται, καρκινοπαθείς ταλαιπωρούνται απίστευτα, ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα, αιμορραγίες πεπτικού, βρίσκονται σε κίνδυνο. Το προσωπικό των αιμοδοσιών είναι στα όριά του, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει. Διαρκώς καλούν τους ίδιους και τους ίδιους αιμοδότες», υπογράμμισε η κα Πανέτα και πρόσθεσε πως θα πρέπει να ξεκινήσει δυναμική «εκστρατεία» ευαισθητοποίησης των πολιτών για την αναγκαιότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας.

«Δυστυχώς δεν ασχολείται κανένας με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, με το να κινητοποιήσει τη νεολαία και τη μέση ηλικία να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, λες και υπάρχει εργοστάσιο αίματος και το παράγουν. Ας ακούσει κάποιος επιτέλους από το υπουργείο Υγείας, από τα ΜΜΕ, από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και ας ενισχύσει με προσωπικό τις αιμοδοσίες και με παρακίνηση στον υγιή πληθυσμό να γίνουν αιμοδότες. Δεν μπορούν οι αιμοδοσίες να λειτουργούν μόνο με προσευχές και οι γιατροί των αιμοδοσιών να κάνουν διαλογή ασθενών ποιος θα μεταγγιστεί και ποιος όχι», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος