Στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας η ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Πύργου
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”53145″ img_size=”full”][vc_column_text]
Παρέμβαση 1,5 εκατ. ευρώ για να μειωθεί το υψηλό κόστος ετήσιας λειτουργίας
[/vc_column_text][vc_column_text]Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε χθες με απόφαση του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, η ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου, έργο ύψους, παρέμβαση με προϋπολογισμό 1,49 εκατ. ευρώ.
Το έργο προβλέπει στοχευμένες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αποδοτικότητας στο νοσοκομείο, οι οποίες θα μειώσουν το ιδιαίτερα υψηλό ενεργειακό κόστος, που σήμερα είναι στις 920.000 ευρώ ετησίως, κατά τουλάχιστον 215.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το υφιστάμενο Ενεργειακό Πιστοποιητικό, το κτίριο επί του οποίου στεγάζεται η δραστηριότητα του Νοσοκομείου κατατάσσεται τη δεδομένη στιγμή στην κατηγορία «Ενεργειακά μη αποδοτικό» και μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης θα αναβαθμιστεί η υφιστάμενη ενεργειακή κατάταξη κατά δύο κατηγορίες.
Η Πρόταση αφορά τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας του Νοσοκομείου. Στην κατεύθυνση αυτή, βασική ενεργειακή στρατηγική αποτελεί η προσπάθεια σημαντικής μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος του Φορέα, η εξοικονόμηση τελικής ενέργειας (ηλεκτρικής και θερμικής), η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του Νοσοκομείου και η περαιτέρω συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω χαμηλότερων εκπομπών και ενός εν γένει περισσότερου φιλικού προς το περιβάλλον κτιρίου.
Στο πλαίσιο αυτό, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου περιστρέφεται γύρω από δύο κύριους άξονες, την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους και συνοδές οικοδομικές εργασίες με την τοποθέτηση εξωτερικών σκιάστρων και την ενεργειακή αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανικών εγκαταστάσεων. Στην παρέμβαση περιλαμβάνονται η τοποθέτηση εξωτερικών σκιάστρων, συνολικής επιφάνειας 210m2, εργασίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος εισροής ομβρίων σε συγκεκριμένα σημεία, επισκευής φθορών στο σκυρόδεμα, στεγανοποίησης σεισμικών αρμών στα δώματα, στεγανοποίησης απολήξεων στεγανωτικής μεμβράνης στα στηθαία δωμάτων κλπ.
Επίσης θα γίνουν παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Ειδικότερα, προβλέπεται εγκατάσταση κεντρικού ηλιοθερμικού συστήματος, αντικατάσταση υδρόψυκτου ψύκτη με υδρόψυκτη Α-Θ inverter και εργασίες βελτίωσης της λειτουργικότητας του συστήματος κλιματισμού. Εγκατάσταση Κεντρικής κλιματιστικής Μονάδας με ανάκτηση θερμότητας στο ΤΕΠ. Αντικατάσταση καυστήρων των λεβητών και ατμογεννητριών με νέους διπλού καυσίμου. Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων φθορισμού με φωτιστικά σώματα LED. Κεντρικό Σύστημα Ελέγχου Εγκαταστάσεων (BMS). Eγκατάσταση Φ/Β συστήματος, ισχύος 19,80kwp. Σύστημα καταγραφής και επιτήρησης καταναλώσεων. Τοποθέτηση αισθητήρων απενεργοποίησης της λειτουργίας των FCU όταν τα παράθυρα είναι ανοικτά και ηλεκτρονικών θερμοστατών στα FCU. Πιεστικό Συγκρότημα Ύδρευσης. Εξοικονόμηση ενέργειας στο κέντρο παραγωγής πεπιεσμένου αέρα κ.ά.
Το έργο εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του Περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον» του Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]