FOLLOW US: facebook twitter

Στο επίκεντρο το κόστος παραγωγής

Ημερομηνία: 13-02-2024 | Συντάκτης:

-Επιστήμονες, αγρότες και κτηνοτρόφοι μιλούν στην «Πρωινή» για την ανάγκη ελάφρυνσης στο ενεργειακό   

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Η φράση «κόστος παραγωγής» είναι πιθανότατα αυτή που ακούγεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τις τελευταίες ημέρες λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων όχι μόνο στην Ηλεία αλλά σε όλη την Ελλάδα.

Τι περιλαμβάνει όμως αυτός ο όρος και γιατί είναι στην κορυφή της λίστας των αιτημάτων που θέτουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι;

Όπως εξηγεί στην «Πρωινή» ο γεωπόνος Ξενοφώντας Γιαρμενίτης, η διατήρηση μιας γεωργικής ή κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης σε ικανοποιητικά επίπεδα παραγωγής απαιτεί σήμερα υψηλές δαπάνες και διαρκή επένδυση σε χρόνο και χρήμα.

«Όταν λέμε κόστος παραγωγής, εννοούμε κατά βάση το πετρέλαιο, το ρεύμα, τα αγροεφόδια, τα εργατικά χέρια για μεσαίες και μεγάλες καλλιέργειες, και το κόστος μεταφοράς των παραγόμενων προϊόντων. Οι τιμές σε όσα ανέφερα, τα τελευταία χρόνια έχουν διπλασιαστεί, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις όπως π.χ. τα λιπάσματα να υπάρχει μείωση 30-40% σε σχέση με πέρυσι. Μπορεί να έχουν ανέβει λόγω πληθωρισμού και οι τιμές σε κάποια αγροτικά προϊόντα, αλλά αυτή η αύξηση δεν είναι ανάλογη του αυξημένου κόστους παραγωγής, με αποτέλεσμα το αγροτικό εισόδημα να συμπιέζεται», τονίζει και προσθέτει τη νέα παράμετρο της κλιματικής αλλαγής.

«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν πλέον τις εποχές φύτευσης και κατά συνέπεια της συγκομιδής. Την τελευταία πενταετία έχει μεταφερθεί ο χειμώνας προς την άνοιξη και υπάρχει εν μέρει παρατεταμένο καλοκαίρι, κάτι που επηρεάζει παρά πολύ τα δέντρα. Η απουσία της άνοιξης αναγκάζει τους παραγωγούς να αυξήσουν κι άλλο το κόστος καλλιέργειας, διότι υπάρχει παραπάνω κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση κλπ. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να επιβάλλει “πράσινα” μέτρα στην αγροτική παραγωγή, όπως π.χ. η αγρανάπαυση μέρους της καλλιεργήσιμης γης –ασχέτως αν την ανέστειλαν και για φέτος-, τα οποία ανεβάζουν κι άλλο το κόστος. Νομίζω ότι είναι πολλά τα βάρη που φορτώνονται στον παραγωγό και για αυτό χρειάζονται κάποια μέτρα στηρίξης», επισήμανε.

Ο υπεύθυνος του ΓΑΙΑ Επιχειρείν, Άλκης Κωνσταντόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» πως η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής από την Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται με τρόπο που επιβαρύνει τους αγρότες και τους καθιστά αδύναμους στον ανταγωνισμό με τρίτες χώρες.

«Δεν μπορείς να ζητάς συνεχώς από τον Έλληνα και τον Ευρωπαίο αγρότη να καλλιεργεί με “πράσινες” μεθόδους, να του ζητάς αγρανάπαυση, να του μειώνεις τις επιδοτήσεις και ταυτόχρονα να εισάγεις προϊόντας από άλλα κράτη, τα οποία δεν τηρούν κανέναν κανόνα οικολογικής καλλιέργειας και έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Πώς θα μπορέσει ένας παραγωγός από την Ηλεία, που υποχρεώνεται σε περιβαλλοντική –άρα και ακριβότερη- καλλιέργεια, να ανταγωνιστεί έναν παραγωγό από χώρα εκτός Ευρώπης, που δεν λαμβάνει καμία μέριμνα για το περιβάλλον;» σημείωσε και τόνισε πως θα πρέπει να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα που θα εξασφαλίζουν δίκαιο ανταγωνισμό.

Οι τιμές δεν καλύπτουν επαρκώς τα έξοδα

Ο παραγωγός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), Θανάσης Βομπίρης εξήγησε στην «Πρωινή» τις δυσκολίες που προκαλεί το υψηλό κόστος ενέργειας, τονίζοντας ότι δεν είναι βιώσιμος ο πρωτογενής τομέας αν δεν αλλάξει κάτι.

«Για να μπορέσει ένας αγρότης να έχει μια παραγωγή βιώσιμη, πρέπει να πληρώνει πετρέλαιο, αγροτικό ρεύμα, λιπάσματα και φυτοφάρμακα, μηχανήματα και τα ανταλλακτικά τους, εισφορές στον ΕΛΓΑ, παράλληλα να πρέπει να αντιμετωπίσει κάθε αναποδιά από τον καιρό και να προσπαθεί να ζήσει αξιοπρεπώς. Όλα αυτά που σας είπα, έχουν υπερδιπλασιαστεί. Αν δεν δοθούν μέτρα που να μειώνουν την ενέργεια, δεν ξέρω πόσοι θα συνεχίσουν να καλλιεργούν. Όσον αφορά το περιβάλλον, δεν είναι οι αγρότες που το ρυπαίνουν αλλά άλλοι…», τόνισε

Ο κτηνοτρόφος Παναγιώτης Νικολούτσος δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η πλειονότητα των κτηνοτρόφων έχουν δυσβάσταχτο κόστος, που δεν καλύπτεται από την όποια άνοδο υπάρχει στην τιμή.

«Ακούει κόσμος ότι ανέβηκε η τιμή στο γάλα και νομίζει ότι βγάζουμε λεφτά. Το 1,50€ που έχει σήμερα, δεν καλύπτει τίποτα. Έπρεπε να είναι τουλάχιστον δύο ευρώ. Μπορεί να φαίνεται ανεβασμένος ο τζίρος, αλλά καθαρά κέρδη είναι τα ίδια όταν το πετρέλαιο το πληρώνω 1,70€, το ρεύμα πανάκριβο και τα λιπάσματα 40 ευρώ. Και μην ξεχνάτε ότι η δουλειά του κτηνοτρόφου δεν έχει ωράριο και είναι δύσκολη», υπογράμμισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia