FOLLOW US: facebook twitter

Στο επίκεντρο η γρήγορη ανασυγκρότηση της Αρχ. Ολυμπίας

Ημερομηνία: 02-12-2022 | Συντάκτης:

«Καμπανάκι» από Γεωργιόπουλο για τη δημογραφική και οικονομική συρρίκνωση της πυρόπληκτης περιοχής

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Με στόχο τη γρήγορη ωρίμανση μελετών και έργων για την αποκατάσταση και την ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης Αρχαίας Ολυμπίας προχωρά στη συνεργασία με τεχνικό σύμβουλο η δημοτική Αρχή, μέσω χρηματοδότησης από σχετικό πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών.

Η κύρια αρμοδιότητά του θα είναι η υποβοήθηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών-Περιβάλλοντος & Πολεοδομίας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, στο πλέγμα δραστηριοτήτων της και κυρίως σε τεχνικά, νομικά θέματα που αφορούν μελέτες, έργα, συντηρήσεις, προληπτικές ενέργειες αποσόβησης επικείμενων κινδύνων και η προσαρμογή όλων των δραστηριοτήτων της στην άρτια και ταχεία εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος , λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες υποδομές, την τεχνογνωσία και τις αναγκαιότητες που υπάρχουν ή προκύπτουν.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο δήμαρχος Γιώργος Γεωργιόπουλος, η επόμενη ημέρα της αποκατάστασης και της ανασυγκρότησης από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021 έχει ήδη ξεκινήσει με την επιτυχή διεκδίκηση ενός Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Αρχαία Ολυμπία, με την αποδοχή μιας ΟΧΕ για την Ολυμπία στο νέο ΠΕΠ 2021-207 και με εντάξεις και χρηματοδοτήσεις για έργα κρίσιμα και κομβικά ώστε να ανατάξουν την καταστροφή.

Υπενθυμίζοντας ότι η με βάση τις καταγραφές η πυρκαγιά έκαψε πάνω από 130.000 στρέμματα με τα περισσότερα εξ αυτών –υπολογίζονται σε περισσότερα από 80.000– να αποτελούν ιδιωτικές περιουσίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις και στέρησε από την τοπική οικονομία και κοινωνία περίπου 500.000 ελαιόδεντρα, περί τα 500 στρέμματα με αμπελοειδή και πολλές άλλες καλλιέργειες νωπών λαχανικών και φρούτων, ενώ 29 αγροικίες, 55 αποθήκες-στάβλοι, μία εκκλησία, μία επιχείρηση και ένα ξενοδοχείο καταστράφηκαν ολοσχερώς.

«Συνολικά 23 από τα 43 χωριά του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας επλήγησαν βάναυσα από την πύρινη λαίλαπα. Οι ακόλουθες πλημμύρες αποτελείωσαν πλείστες όσες υποδομές και παραγωγικές δομές. Οι εξελίξεις αυτές, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος για την κατάλληλη προσαρμογή του οικονομικού μοντέλου της περιοχής, έχουν επιφέρει δριμύτερες κοινωνικές επιπτώσεις. Ευθύνη της κυβέρνησης, σε άμεση συνεργασία με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, είναι η υλοποίηση ενός νέου προτύπου βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, κοστολογημένο και ειδικά αιτιολογημένο για ολόκληρο τον Δήμο, έτσι όπως αυτό ανακοινώθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη του Πρωθυπουργού στην σχετική ομιλία του στην Βουλή αλλά και κατά την κάθοδό του στην Αρχαία Ολυμπία τον Νοέμβριο του 2021. Ως δημοτική αρχή που έχασε από τον παραγωγικό της ιστό 550.000 ελαιόδεντρα και το 35% περίπου της καλλιεργήσιμης γης της, οφείλουμε να διαμορφώσουμε άμεσα την πρότασή μας, να ορίσουμε τους στόχους, τις κατευθύνσεις και τις προτάσεις, που θα στηρίξουν τη μετάβαση της περιοχής σε ένα νέο οικονομικό, παραγωγικό και περιβαλλοντικό μοντέλο με κοινωνικά δίκαιο τρόπο», επισήμανε ο κ. Γεωργιόπουλος.

«Η περιοχή συρρικνώνεται δημογραφικά και οικονομικά»

Παράλληλα τόνισε πως οι χαμένες ευκαιρίες της Αρχαίας Ολυμπίας ξεκινάνε από την απουσία ουσιαστικού και απτού ενδιαφέροντος από το κεντρικό κράτος και τους δημόσιους φορείς, οι οποίοι ποτέ δεν ενέσκηψαν πάνω από τον Ιερό Τόπο και να εφαρμόσουν εξειδικευμένα εργαλεία και δημόσιες αναπτυξιακές πολιτικές.

«Χρησιμοποιούν την Ολυμπία, μόνο ως ταυτότητα για την παγκόσμια πολιτισμική και ηθική ακτινοβολίας που εκπέμπει και την επισκέπτονται μόνο κατά την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, όπου σύσσωμος ο κόσμος παρακολουθεί με κατάνυξη το τελετουργικό μέσα από το Αρχαίο Στάδιο και κάτω από την Ιερά Άλτη. Όλο αυτό το διάστημα η περιοχή συρρικνώνεται οικονομικά και πληθυσμιακά. Οι πιέσεις στην τοπική οικονομία εντείνονται, καθώς  οι φονικές φωτιές του 2007 κατέστρεψαν τον παραγωγικό της ιστό, τις υποδομές και το ευρύτερο κοινωνικοοικονομικό της περιβάλλον. Τα πολυετή μνημόνια της τελευταίας δεκαετίας την αποσάθρωσαν δημογραφικά και οικονομικά, ενώ η πανδημική κρίση του και η απουσία της κρουαζιέρας Κατάκολο-Αρχαία Ολυμπία επέφερε την τελευταία μεγάλη πληγή, με τεράστια μείωση στην απασχόληση και το εισόδημα μιας περιοχής που δέχεται 1 εκατ. επισκέπτες το χρόνο και αποτελεί τον δεύτερο πιο επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο μετά την Ακρόπολη», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι για να επιτευχθεί αυτή η αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών αλλά και για να υπηρετηθεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα το μοντέλο της ανασυγκρότησης ολόκληρου του Δήμου, πρέπει η Τεχνική Υπηρεσία να υποστηριχτεί άμεσα με έναν τεχνικό σύμβουλο με επάρκεια και γνώση, ο οποίος θα υποβοηθήσει στη εκπόνηση και την ολοκλήρωση των αναγκαίων μελετών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot