FOLLOW US: facebook twitter

Στο εδώλιο η «σκευωρία»

Ημερομηνία: 22-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”98784″ img_size=”full”][vc_column_text]Άδωνις Γεωργιάδης «…εταιρίες όπως η Novartis, μπορεί να δίνουν χρήματα σε γιατρούς, πολιτικούς και δεν ξέρω ποιους άλλους, αλλά την ίδια στιγμή σώζουν ζωές» 

Η αλήθεια είναι σαν την υγρασία: Θα «σκάσει», έτσι κι αλλιώς. Μπορεί, λοιπόν, η ΝΔ – και ως κυβέρνηση – να προσπαθεί με κάθε τρόπο να απαξιώσει, υποβαθμίσει, ακόμη και να το εμφανίσει ως… «μη γενόμενο» καν, το σκάνδαλο Novartis, αλλά είναι σαν προσπαθείς να αντιμετωπίσεις την πλημμύρα με σφουγγαρόπανο. Διότι, δεν πρόκειται για «κουτσομπολιό» σε καφενείο χωριού. Αλλά για «ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που γνώρισε ο κόσμος των φαρμακευτικών εταιρειών», όπως διαπιστώνει (και) το ντοκιμαντέρ του καναλιού RSI της ελβετικής τηλεόρασης, το οποίο προβλήθηκε την προηγούμενη  Πέμπτη.

Το ντοκιμαντερ παρουσιάζει βίντεο ντοκουμέντο του 2012 από τα άδυτα της Novartis Hellas και συνεντεύξεις με προστατευόμενους μάρτυρες, ξετυλίγοντας τις παράνομες πρακτικές της εταιρείας διεθνώς αλλά κυρίως στην Ελλάδα που είχε επιλεγεί ως χώρα αναφοράς για τις τιμές των φαρμάκων της παγκοσμίως, προστίθενται στη μακρά λίστα των στοιχείων που καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς περί σκευωρίας από τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στη χώρα μας.

«Η έρευνα του FBI στην Ελλάδα (…) έφερε στο φως μια εικόνα που προκαλεί σοκ. Η Novartis φέρεται να διέφθειρε δεκάδες χιλιάδες γιατρούς για να συνταγογραφήσουν τα προϊόντα της. Έτσι ασθενείς εντελώς υγιείς, υποβλήθηκαν σε άχρηστες θεραπείες», αναφέρεται στο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ, επισημαίνοντας παράλληλα την αναφορά της έρευνας του FBI, σε ονόματα υπουργών και  υψηλόβαθμων στελεχών.

Ακόμη, όμως και για τους πιο δύσπιστους, το ντοκιμαντέρ πηγαίνει κατευθείαν στην «πηγή», παρουσιάζοντας μια ομολογία, τόσο ξεκάθαρη και αποστομωτική, όσο και κυνική, μέσα στην ωμότητά της: «Η Novartis δεν είναι μόνο το καλύτερο μέρος για να εργαστεί κανείς, αλλά και ο καλύτερος συνεργάτης, είτε είσαι γιατρός, ασθενής ή μέλος της Κυβέρνησης», λέει προς στελέχη της εταιρείας οΆρνουτΠλος Βαν Αμστελ πρόεδρος της εταιρείας την περίοδο 2011 – 2012.

Ενώ, ο Κωνσταντίνος Φρουζής, επικεφαλης της Novartis στην Ελλάδα και εκ των πρωταγωνιστών του πολύκροτου σκανδάλου, έρχεται «απλώς» να συμπληρώσει: «Είμαστε οι πρώτοι που γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο υπουργείο Υγείας».

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αφηγήσεις των τριών μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος που συνεργάζονται με την Αμερικανική Δικαιοσύνη και το FBI για τα μέσα που χρησιμοποίησε η Novartis προκειμένου να γίνει η πρώτη σε πωλήσεις φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα.

«Project Harvard»

Όταν ξέσπασε η κρίση το 2010, διηγείται το ντοκιμαντέρ, η τρόικα απαγόρευσε την εισαγωγή νέων φαρμάκων στην ελληνική αγορά και η κυβέρνηση σταμάτησε να πληρώνει τα χρέη της προς τις φαρμακευτικές εταιρείες. Προς τη Novartis είχε χρέος 140 εκατομμύρια € ενώ 10 καινούργια φάρμακα περίμεναν έγκριση. Τότε η Novartis λάνσαρε το «Project Harvard», με αποτέλεσμα τα φάρμακα να εγκριθούν μέσα και σε λίγους μήνες ενώ πληρώθηκε και το χρέος προς την εταιρεία. «Ένα κομμάτι των χρημάτων της δωροδοκίας ερχόταν κατευθείαν από την Βασιλεία (την έδρα της εταιρείας στην Ελβετία)» λέει ένας μάρτυρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το υπόλοιπο ποσό αντλήθηκε από άλλες παράνομες πρακτικές μέσα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με έναν από τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, η εταιρεία επιστράτευσε για το «Project Harvard» τον Νίκο Μανιαδάκη, οποίος είχε διατελέσει σύμβουλος όλων των υπουργών Υγείας της εποχής και διαπραγματευόταν με την τρόικα, για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας. Στην πραγματικότητα, λέει ο μάρτυρας, η ελληνική κυβέρνηση δεν έπαιρνε μέρος στην διαπραγμάτευση για τη φαρμακευτική πολιτική της χώρας. «Οι διαπραγματεύσεις γίνονταν μεταξύ της τρόικα και της Novartis!»

«Δίνουν χρήματα, αλλά σώζουν ζωές»…

Το ενδιαφέρον είναι, πως το αφήγημα περί «σκευωρίας» καταρρίπτεται και μέσα από τον εν Ελλάδι βασικό «αφηγητή» του. Έτσι, ο Αδ. Γεωργιάδης εμφανίζεται να λέει στην κάμερα στους ερευνητές δημοσιογράφους: «Αυτοί οι πληροφοριοδότες είναι ψεύτες. Όταν επιστρέψουμε στην κυβέρνηση θα τους αφαιρέσουμε την προστασία και θα μάθουμε τελικά ποιος τους είπε να πουν όλα αυτά τα ψέματα. Πρόκειται απλώς για πολιτική σκευωρία».

Ο δημοσιογράφος συνεχίζει, αναφερόμενος στην επίμαχη επιστολή του Φρουζή. «Σε μια σειρά από μέιλ σας δίνει οδηγίες, σας λέει τι να κάνετε. Και αυτά τα μέιλ προέρχονται από τη Novartis, από τον κ. Φρουζή».

Και ο Άδ. Γεωργιάδης απαντά: «Ξέρω το μέιλ για το οποίο μιλάτε. Αν το διαβάσετε θα δείτε ότι εμείς κάναμε το αντίθετο από αυτό που ζητούσε ο Φρουζής».

Ο δημοσιογράφος επιμένει: «Οι πληροφοριοδότες λένε ότι εσείς βάλατε στην ελληνική αγορά δέκα φάρμακα ακριβά».

Κι εδώ έρχεται η «αποστομωτική» απάντηση του Άδ. Γεωργιάδη: «(…) Δεν ήταν λοιπόν μια απόφαση δωροδοκίας. Ήταν μία καλή απόφαση η οποία έσωσε ανθρώπινες ζωές. Και θα πρέπει να καταλάβετε, ότι εταιρίες όπως η Novartis, μπορεί να δίνουν χρήματα σε γιατρούς, πολιτικούς και δεν ξέρω ποιους άλλους, αλλά την ίδια στιγμή σώζουν ζωές».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot