FOLLOW US: facebook twitter

Το ξεχωριστό ελληνικό μέλι: Πως μπορούμε να το εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή

Ημερομηνία: 22-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Ζούμε σε μια χώρα με μια μοναδική βιοποικιλότητα και έχουμε πολλά και σημαντικά κίνητρα να εντάξουμε το θαυμάσιο ελληνικό μέλι στην καθημερινή μας διατροφή

Σύμφωνα με στοιχεία επιστημονικών ερευνών, στην Ελλάδα υπάρχουν 6.500 είδη φυτών, από τα οποία περίπου τα 1.400 είναι ενδημικά, δηλαδή δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Αυτός ο σπουδαίος βοτανικός πλούτος –σε συνδυασμό με τη γεωμορφολογία του εδάφους και το μικροκλίμα, που εμφανίζουν μεγάλες αντιθέσεις από περιοχή σε περιοχή– δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια υπέροχη ποικιλία από μέλια με πολύ ξεχωριστά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά το καθένα (χρώμα, άρωμα, γεύση, υφή).

Για παράδειγμα, τα θυμαρίσια μέλια της Χαλκιδικής, της Πελοποννήσου, της Κρήτης ή των Κυκλάδων διαφέρουν έντονα μεταξύ τους, απλώς γιατί διαφέρει ο συνδυασμός των βοτάνων και των φυτών που συνυπάρχουν με τα θυμάρια σε καθεμία από αυτές τις περιοχές. Και το μέλι όμως που παράγεται στην ίδια περιοχή ενδέχεται να διαφέρει από χρονιά σε χρονιά, γιατί οι διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες επηρεάζουν την ανθοφορία και το νέκταρ των φυτών, κατά συνέπεια και το παραγόμενο μέλι.

Επιπλέον, τα ελληνικά μέλια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, καθώς προέρχονται κυρίως από άγρια και παρθένα οικοσυστήματα και όχι από καλλιεργούμενα φυτά, και μάλιστα σε μια χώρα στην οποία δεν υπάρχουν γενετικά τροποποιημένα φυτά. Άρα, έχουμε πολλά και σημαντικά κίνητρα να ανακαλύψουμε τα διαφορετικά είδη μελιού της χώρας μας και να εντάξουμε το θαυμάσιο ελληνικό μέλι στην καθημερινή μας διατροφή. Ενδεικτικά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε:

-Πάνω σε φρεσκοψημένο βουτυρωμένο ψωμί για το πρωινό.

-Σε μια δροσερή φρουτοσαλάτα.

-Ως topping σε γιαούρτι, παγωτό, λουκουμάδες, τηγανίτες ή κρέπες.

-Ως σιρόπι για μπακλαβά και γλυκά ταψιού.

-Για να φτιάξουμε μπάρες με ξηρούς καρπούς, σύκα και νιφάδες δημητριακών.

-Ως συστατικό σε dressing για πράσινες σαλάτες.

-Ως συνοδευτικό σε μια πιατέλα με τυριά και αλλαντικά.

-Για το γλασάρισμα του χοιρινού και της γαλοπούλας.

-Για να φτιάξουμε νοστιμότατες μαρινάδες για κοτόπουλο, χοιρινό, σολομό.

-Για να γλυκάνουμε τον καφέ, το τσάι, τα αφεψήματα, τα smoothies.

Τα βασικότερα είδη μελιού που συναντάμε στην Ελλάδα είναι: Πεύκου, Ανθέων, Θυμαριού, Ερείκης, Δάσους, Ελάτου, Βελανιδιάς, Καστανιάς, Πορτοκαλιάς, Κουμαριάς, Φασκομηλιάς, Χαρουπιάς, Ελάτης Βανίλια Μαινάλου

Η θρεπτική αξία του μελιού

Η σύνθεση, η γεύση και το άρωμα του μελιού εξαρτώνται από τις πηγές των φυτών, το κλίμα και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Ο υδατάνθρακας είναι το κύριο συστατικό του μελιού, με τη φρουκτόζη να είναι το υψηλότερο συστατικό σε ποσοστό περίπου 32-38%, ακολουθούμενη από τη γλυκόζη καθώς και από άλλους ολιγοσακχαρίτες. Το μέλι περιέχει επίσης οργανικά οξέα, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, πολυάριθμες βιταμίνες, ένζυμα και πρωτεΐνες. Η αντιοξειδωτική του ικανότητα οφείλεται στα φλαβονοειδή, στα φαινολικά οξέα, στα αντιοξειδωτικά ένζυμα (π.χ., οξειδάση γλυκόζης και καταλάση), στο ασκορβικό οξύ και στα καροτενοειδή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος