FOLLOW US: facebook twitter

Στις «ράγες» η βελτίωση του δρόμου Πύργος-Καλό Νερό και «Ολυμπία θάλασσα»

Ημερομηνία: 05-07-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα
Θετικές εξελίξεις σε δύο έργα πνοής-Το πρώτο παίρνει το δρόμο για δημοπράτηση και το δεύτερο προχωρά στην ωρίμανσή του

Θετικές εξελίξεις είχαμε χθες για δύο πολύ σημαντικά έργα στο νομό Ηλείας. Το ένα αφορά επεμβάσεις βελτίωσης του δρόμου Πύργος- Καλό Νερό και το δεύτερο το εμβληματικό έργο «Ολυμπία- Θάλασσα».

Έτσι, ένα σημαντικό έργο βελτίωσης της οδικής ασφάλειας που αφορά επεμβάσεις στον οδικό άξονα Πύργος- Καλό Νερό μήκους 54 χιλιομέτρων, οδεύει πλέον προς την υλοποίησή του, καθώς εγκρίθηκαν από την Διαχειριστική Αρχή τα τεύχη δημοπράτησης του έργου και εστάλη από το Υπουργείο Υποδομών η διακήρυξη στην Εφημερίδα της Ε.Ε όπως ο νόμος ορίζει.

Αντικείμενο του έργου είναι η υλοποίηση βραχυπρόθεσμων επεμβάσεων για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο οδικό τμήμα της Εθνικής Οδού 9 (Ε.Ο. 9: Πάτρα – Νότια Μεσσηνία) “Πύργος – Καλό Νερό”, συνολικού μήκους 54 χλμ, στις Π.Ε Ηλείας και Μεσσηνίας.

Το έργο χρηματοδοτείται με 15. 967 741.94 EUR συν ΦΠΑ όπου το σύνολο της χρηματοδότησης θα φτάσει περίπου τα 20 εκ. ευρώ και η χρηματοδότησή του προέρχεται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, από τη ΣΑΕ 071.

Η  ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών η 18η Σεπτεμβρίου 2019 και η όλη διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά  μέσω της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).

Ποιες επεμβάσεις βελτίωσης θα γίνουν στο δρόμο

Οι εργασίες για την βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας που θα υλοποιηθούν στο υπόψη οδικό τμήμα διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

1. Σε επεμβάσεις που θα υλοποιηθούν σημειακά σε επιλεγμένες θέσεις που χαρακτηρίζονται ως θέσεις«Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας – ΜΟΑ» και αφορούν κυρίως σε αναβάθμιση και αντικατάσταση το υ εξοπλισμού της οδού, όπως επαναδιαγράμμιση, πινακίδες σήμανσης, ανακλαστήρες οδοστρώματος, γραμμική οριοσήμανση, στηθαία ασφαλείας, κ.λπ. Επίσης, προβλέπεται καθαρισμός – μόρφωση υφιστάμενης τριγωνικής τάφρου, καθαρισμός περιοχής για αύξηση ορατότητας κ.λπ, συμπλήρωση – ανακατασκευή της υποδομής, με κατασκευή αντιολισθητικό τάπητα σε όλο του το μήκος καθώς και εργασίες στη Γέφυρα Αλφειού και στην Γέφυρα της Νέδας.

Τέλος, προβλέπονται εργασίες ηλεκτροφωτισμού σε όλους τους κόμβους και εγκατάστασης στηθαίων ασφαλείας.

-Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας προβλέπονται επεμβάσεις σε 23 θέσεις ΜΟΑ και στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας προβλέπονται επεμβάσεις σε 7 θέσεις ΜΟΑ.

-Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου είναι 730 μέρες, ήτοι 2 χρόνια.

Ωριμάζει το έργο «Ολυμπία-θάλασσα»

Με ένα ακόμα βήμα, προχωρά η ωρίμανση ενός οραματικού έργου για την Αρχαία Ολυμπία που αφορά την τ «Οδική σύνδεση της Αρχαίας Ολυμπίας με τον οδικό άξονα Πύργος – Καλό Νερό, καθώς με απόφαση του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, εγκρίθηκε η ανάθεση παροχής υπηρεσιών σε Τεχνικό Σύμβουλο με σκοπό την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών στις διαδικασίες της πρώτης φάσης ωρίμανσης για την υλοποίηση του έργου. Ο οικονομικός φορέας «ΕΥΘ. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ & ΣΙΑ Ε.Ε., δ.τ. ΦΑΣΜΑ» κρίνεται ως ο πλέον κατάλληλος για την ανάληψη καθηκόντων εξειδικευμένου Τεχνικού Συμβούλου για το έργο του θέματος με συνολική αμοιβή 138.000,00 € χωρίς Φ.Π.Α.

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων ο υπουργός στην απόφασή του αναφέροντας τα οφέλη που θα έχει η Αρχαία Ολυμπία αν συνδεθεί με την θάλασσα « Για την υλοποίηση του έργου πρέπει να σχεδιαστεί νέα χάραξη οδού με χρήση και βελτίωση υφιστάμενων οδών, η οποία θα έχει ως αφετηρία την Αρχαία Ολυμπία και κατάληξη στην παραλία της περιοχής του Ανεμοχωρίου.  Το συνολικό μήκος της νέας οδού εκτιμάται ότι θα είναι περί τα 14 χλμ και θα περιλαμβάνει 4 ισόπεδους κόμβους με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο καθώς και άνω διάβαση της οδού στην περιοχή που διασταυρώνεται με την υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή. Στη διέλευση της οδού από την κοίτη του Αλφειού προβλέπεται τεχνικό μήκους περί τα 70μ. Λόγω των πολλών ιδιαιτεροτήτων της περιοχής ο σχεδιασμός και η ωρίμανση του έργου θα πρέπει να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις».

Τέλος ο κ. Σπίρτζης αναφέρει ότι « σύμφωνα με έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Ηλείας, το έργο της σύνδεσης της Αρχαίας Ολυμπίας με τη θάλασσα αποτελεί έργο υψηλής προτεραιότητας για την ευρύτερη περιοχή και ζητείται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να αναλάβει τις διαδικασίες για την υλοποίησή του.»

Ικανοποίηση Γεωργιόπουλου για τις θετικές εξελίξεις στα δύο μεγάλα έργα

Την ικανοποίησή του εξέφρασε για τις εξελίξεις στα δύο μεγάλα έργα ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος ο οποίος σε δηλώσεις του για το καθένα ξεχωριστά τόνισε τα εξής:

Για το «Πύργος Καλο Νερό»:

«Η δημοπράτηση του οδικού τμήματος από τον Πύργο ως το Καλό Νερό αποτελεί προσωπική δικαίωση καθώς πρόκειται για ένα έργο που το 2014 ήταν «νεκρό» δίχως μελέτες και δίχως πρόβλεψη χρηματοδότησης. Ύστερα από αμέτρητες συναντήσεις και συσκέψεις πετύχαμε την συνεργασία με την ΕΓΝΑΝΤΙΑ ΟΔΟ και εξασφαλίσαμε τις αναγκαίες μελέτες με την πολύτιμη συνεισφορά των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών και ωριμάσαμε το έργο. Παράλληλα εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 20 εκ. ευρώ για την ουσιαστική βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε έναν δρόμο πολλαπλής σημασίας καθώς ενώνει την Ηλεία με την Μεσσηνία, προσφέρει πρόσβαση στις παραλίες και συνδέεται με τα οδικά δίκτυα που οδηγούν στα αρχαιολογικά μνημεία της Ολυμπίας και του Επικούρειου Απόλλωνα. Είμαι ικανοποιημένος για την ισχυρή παρακαταθήκη που αφήνουμε στην επόμενη περιφερειακή αρχή.»

Για το έργο Ολυμπία-θάλασσα:

«Η ωρίμανση της μελέτης προχωρά βήμα- βήμα και με τις σωστές διαδικασίες. Το έργο έχει χαρακτηριστεί εθνικού επιπέδου, ειδικού και σημαντικού, γεγονός που μας διευκολύνει σημαντικά ως προς την αναζήτηση της χρηματοδότησής του, είτε από εθνικούς είτε από ευρωπαϊκους πόρους. Ήδη έχουμε σχεδιάσει τα επόμενα βήματα και από την ημέρα που θα αναλάβουμε επίσημα ως δημοτική αρχή στην Αρχαία Ολυμπίας θα προωθήσουμε έμπρακτα την υλοποίησή του ως πρώτη προτεραιότητα. Είναι έργο οραματικό και εμβληματικό που η περιοχή το περιμένει δεκαετίες.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος