FOLLOW US: facebook twitter

Στις «Μνημειώδεις Περιπέτειες» της UNESCO Επικούριος και  Αρχαία Ολυμπία

Ημερομηνία: 02-02-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Δύο μνημεία της Ηλείας, ο Επικούριος Απόλλωνας και ο Αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας, ενταγμένα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Kληρονομιάς της UNESCO, συμπεριλαμβάνονται στο νέο πρωτότυπο  εκπαιδευτικό  εργαλείο του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Μνημειώδεις περιπέτειες στα ελληνικά μνημεία της UNESCO», το οποίο παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο αμφιθέατρο του Υπουργείου  παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Μέσα από αυτό, παρουσιάζονται τα ελληνικά μνημεία που είχαν εγγραφεί στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO έως το 2023. Το υλικό αφορά σε 18 εγγραφές που περιλαμβάνουν 21 συνολικά μνημεία, αρχαίους οικισμούς και ιερά, βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια, μεσαιωνικές πολιτείες, κάστρα και λιμάνια, ξεκινώντας από την πρώτη εγγραφή του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες το 1986 έως την εγγραφή των Φιλίππων το 2016. Ο Αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας έχει εγγραφεί στα μνημεία της UNESCO το 1989. Μέσα από την συγκεκριμένη δράση, προβάλλονται μεταξύ των άλλων μνημείων η ιστορία του Επικούριου Απόλλωνα και του Αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με εξαιρετικές αναφορές, ιστορικά στοιχεία και γεγονότα.

Και οι 21 εγγραφές αφορούν σημαντικά μνημεία που αντιπροσωπεύουν όλες τις περιόδους της ελληνικής δημιουργίας από την προϊστορία μέχρι τους νεότερους χρόνους, τα οποία παρουσιάζονται με τη σειρά ένταξής τους.

Τι είναι οι «Μνημειώδεις Περιπέτειες»

Οι «Μνημειώδεις περιπέτειες  είναι ένα πολυδιάστατο υλικό σε έντυπη και ψηφιακή μορφή (μέσω του ιστότοπου https://www.greekunescomonuments.gr/) για την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και για το ευρύ κοινό, που σχεδίασε το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Το υλικό αυτό απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδευτικής βαθμίδας, 10-15 ετών, αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί και από άλλες ηλικιακές ομάδες, ενώ η πρόσβαση στον ιστότοπο https://www.greekunescomonuments.gr/ είναι ελεύθερη στο κοινό, από Έλληνες και αλλοδαπούς. Η ψηφιακή διάθεση του εκπαιδευτικού υλικού στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα διευκολύνει την πρόσβαση σε όλους!

Όπως έγινε γνωστό στην παρουσίαση, έχουν παραχθεί 1.500 εκπαιδευτικοί φάκελοι οι οποίοι προσεγγίζουν ανά μνημείο και εγγραφή,  την ιστορική πληροφορία με ελκυστικό τρόπο, νέα επικοινωνιακά μέσα, δράσεις και παιχνίδια, θεματικούς περιπάτους και δραστηριότητες που προωθούν τη βιωματική συμμετοχή των μαθητών και αναπτύσσουν την εικαστική έκφραση και δημιουργία. Η έντυπη μορφή περιλαμβάνει καλαίσθητες κασετίνες φακέλους και 18 έντυπα, ισάριθμα με τις εγγραφές των μνημείων UNESCO, έναν παιδαγωγικό οδηγό για τον εκπαιδευτικό, 22 εκπαιδευτικές κάρτες, αφίσα του έργου και μια πάνινη τσάντα για τη μεταφορά τους. Τα έντυπα είναι οργανωμένα σε 10 θεματικές ενότητες κοινές για όλα τα μνημεία. Μέσα από αυτές τα παιδιά ανακαλύπτουν τα ελληνικά μνημεία UNESCO, εντοπίζοντας βασικά χαρακτηριστικά και σταθμούς της ιστορίας τους, ιστορικά πρόσωπα που συνδέθηκαν με αυτά, τα κριτήρια ένταξής τους, το ιστορικό της ανακάλυψης και ανάδειξής τους, τη μέριμνα του κράτους γι’ αυτά, τις ιδιαίτερες αξίες τους, τα φυσικά τοπία που τα πλαισιώνουν, αλλά και την απήχησή τους στη σημερινή εποχή και τα μηνύματα που μας μεταφέρουν. Μάλιστα σε κάποιες από τις σελίδες τους, η παρουσίαση γίνεται και σε εικονογραφημένη μορφή τύπου κομικς.

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Ελλάδα και UNESCO: Παραγωγή παιδαγωγικών εργαλείων για την ανάδειξη χώρων και μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς στην ελληνική επικράτεια», η οποία εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020», ΕΣΠΑ 2014-2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ, μέσω της πρόσκλησης Ο Πολιτισμός στο «Νέο Σχολείο» και είχε συνολικά προϋπολογισμό 409.206 ευρώ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia