FOLLOW US: facebook twitter

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει!

Ημερομηνία: 02-02-2024 | Συντάκτης:

Υποδεχόμαστε λοιπόν τον τελευταίο μήνα του χειμώνα, με την ευχή να είναι καλοτάξιδος…

Ας γνωρίσουμε όμως λίγο καλύτερα τον Φλεβάρη ή κουτσοφλέβαρο…

Στα λατινικά η λέξη Φεβρουάριος (februarius) προέρχεται από το ουσιαστικό februum, που σημαίνει καθαρμός, κάθαρση, λόγω των θρησκευτικών εορτών εξαγνισμού και καθαρμού (Februa ή Februatio) που τελούνταν στη Ρώμη στη διάρκεια του μήνα.

Ο Φλεβάρης προέρχεται από τις «φλέβες», δηλαδή τα υπόγεια νερά που αναβλύζουν στη διάρκειά του από τις πολλές βροχές. Για τους αγρότες, ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που γίνεται το κλάδεμα των αμπελιών, γι’ αυτό λέγεται και Κλαδευτής.

Η παρανόηση του λαού ότι τα δίσεκτα έτη είναι «γρουσούζικα» («κι αν έρθουν χρόνια δίσεχτα και μήνες οργισμένοι» όπως λέει το δημοτικό τραγούδι) ίσως να προέρχεται από τη λανθασμένη αντίληψη της ετυμολογίας και της ορθογραφίας του πρώτου συνθετικού της λέξης «δίσεκτο». Δηλαδή αντί του σωστού «δις» (που σημαίνει δύο φορές) να εννοείται λανθασμένα το αχώριστο προθεματικό μόριο «δυς» που έχει την έννοια της δυστυχίας, «της δυσκολίας, της κακής καταστάσεως ή του απευκταίου αποτελέσματος».

Όπως αναφέρει η λαϊκή παράδοση, ο Φεβρουάριος μαζί με τα αδέρφια του, τον Ιανουάριο και το Μάρτιο σκέφτηκαν να ενώσουν το κρασί τους σε ένα βαρέλι αφού η παραγωγή του ήταν λιγοστή.

Ο πονηρός όμως Φεβρουάριος τρύπησε το βαρέλι από κάτω χωρίς να πάρει συγκατάθεση από τα αδέρφια του, με αποτέλεσμα να πιει όλο το κρασί και έτσι να μεθύσει!
Γι’ αυτό το λόγο αυτό τις περισσότερες φορές δεν ξέρει τι κάνει κι έχει άστατο καιρό.

Είναι ο μήνας ο Κουτσός, ο Κούντουρος και Κούτσουρος (δηλαδή με κομμένη ουρά, όπως τον λένε στον Πόντο)  και φυσικά ο Κουτσοφλέβαρος. O Φλεβάρης είναι και μήνας χορευταράς και ξένοιαστος, γιατί μέσα στο Φλεβάρη πέφτουν συνήθως οι Απόκριες: Το τριβδόμαδο γλέντι -με την Προφωνήσιμη, την Κρεατινή και την Τυρινή Εβδομάδα- μέχρι το επιστέγασμα της Καθαρής Δευτέρας. 

Χαρακτηριστικά αναφέρει η παροιμία:
«Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει!
Μα αν τύχει και θυμώσει μες στο χιόνι θα μας χώσει!»

Τα αδέρφια του για να τον τιμωρήσουν για αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά, του πήραν από μια μέρα ο καθένας. Έτσι ο Φλεβάρης έγινε Κουτσοφλέβαρος κι έχει μόνο 28 μέρες.

Παρ’ όλα αυτά ο Φεβρουάριος φορτωμένος με τις ανθισμένες αμυγδαλιές θεωρείται ο προπομπός της άνοιξης, αφού τυπικά είναι ο τελευταίος μήνας του χειμώνα, ενώ όταν το έτος είναι δίσεκτο έχει 29.

Καλό μήνα!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος