Στις καλένδες η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους – Δήμαρχος με κάτω από 42%
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”18961″ img_size=”full”][vc_column_text]Η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ είχε προκαλέσει αντιδράσεις όταν την εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2018
Για το απώτερο έως απώτατο μέλλον αναβάλλεται η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ ως εσόδου για τους δήμους την οποία είχε εξαγγείλει προεκλογικά η κυβέρνηση.
Αντιθέτως, προετοιμάζεται νόμος που δεν θα καταργεί μόνο την απλή αναλογική αλλά θα επιτρέπει την εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή και με ποσοστό ίσως κάτω από το 42% που είχε εφαρμοσθεί το 2006.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, το μέτρο της μεταφοράς του ΕΝΦΙΑ για είσπραξη από τους δήμους δεν μπορεί να θεσπιστεί καθώς δεν το επιτρέπει ο εισπρακτικός μηχανισμός τους ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκύψουν σοβαρές απώλειες ειδικά για όσους έχουν χαμηλές αντικειμενικές αξίες.
Η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ είχε προκαλέσει ετερόκλητες αντιδράσεις όταν την εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2018. Πολλοί δήμαρχοι από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας έσπευσαν να την υιοθετήσουν σημειώνοντας ότι αυτό δεν θα οδηγούσε σε κατάργηση των άλλων κρατικών επιδοτήσεων. Το μέτρο χαρακτηρίσθηκε μεταρρυθμιστικό ενώ ανάμεσα στους πιο ένθερμους υποστηρικτές του ήταν ο τότε Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης που μιλούσε σχετικά από πριν το 2018.
Άλλοι δήμαρχοι όπως και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας παραδέχονταν ότι θα προκαλούσε ανισότητες καθώς άλλοι δήμοι (π.χ. Φιλοθέη-Ψυχικό) θα είχαν σημαντική αύξηση εσόδων και άλλοι ορεινοί ή σε γειτονιές λαϊκές θα έπρεπε να υποστούν τεράστιες απώλειες. Για τον λόγο αυτό πρότειναν μηχανισμούς αναπλήρωσης και διατήρηση της κρατικής χρηματοδότησης.
Μετά την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες εκλογές, ο πρωθυπουργός μίλησε στη Βουλή για εφαρμογή του μέτρου από το 2021 χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Αργότερα ο καθ ύλην αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκοςαναφέρθηκε σε μεταφορά του φόρου μέσα στην τετραετία. Φαίνεται όμως πως οι γνώμες άλλαξαν μετά την καταγραφή της πραγματικότητας εκ των έσω.
Αντιθέτως, η κυβέρνηση θα επιμείνει στην κατάργηση της απλήςαναλογικής στην Αυτοδιοίκηση, κάτι για το οποίο δεν απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 εδρών στη Βουλή. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου προς την υπερενισχυμένη αναλογική θα περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που καταρτίζεται και θα κατατεθεί στις ερχόμενες εβδομάδες. Στόχος είναι να εκλέγονται περισσότεροι δήμαρχοι από τον πρώτο γύρο χωρίς το 50% συν ένα. Δεν έχει όμως ακόμη αποφασισθεί το ποσοστό που θα επιτρέπει την εκλογή αλλά μπορεί να είναι και κάτω από το 42%, βάσει του οποίου πολλοί δήμαρχοι εξασφάλισαν το 60% των δημοτικών συμβούλων το 2006.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]