FOLLOW US: facebook twitter

Στην τελική ευθεία των εκλογών της Κυριακής!

Ημερομηνία: 25-05-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτική

Αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες από το  τμήμα Εκλογών της ΠΕ Ηλείας – Πώς ψηφίζουμε, πώς και πότε θα βγουν τα αποτελέσματα- Τι ώρα θα ξέρουμε τους δημάρχους

-168.889 οι Ηλείοι ψηφοφόροι, λιγότεροι κατά  6.185 σε σχέση με το 2014 και 3.200 οι 17άρηδες που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά

Το Τμήμα εκλογών της ΠΕ Ηλείας και τα εκλογικά συνεργεία που έχουν συσταθεί, τις τελευταίες ημέρες εργάζεται σε πυρετώδεις ρυθμούς για να μπορέσει να φέρει εις πέρας την εκλογική διαδικασία με τον καλύτερο τρόπο. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η αποστολή των ψηφοδελτίων των Ευρωεκλογών σε όλα τα εκλογικά τμήματα του νομού για τα 37 από τα 39 κόμματα που έχουν ανακηρυχθεί, αναμένονταν χθες ψηφοδέλτια και από τα άλλα δύο μικρά κόμματα. Οι δήμοι του νομού έστειλαν φορτηγά και παρέλαβαν τα ψηφοδέλτια από το διοικητήριο, ενώ τα ψηφοδέλτια των δημοτικών εκλογών και περιφερειακών πήγαν κατευθείαν στους δήμους χωρίς την διαμεσολάβηση της ΠΕ Ηλείας. Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η παράδοση του εκλογικού υλικού – των σάκων- για τους δικαστικούς αντιπροσώπους που θα σταλεί από την ΠΕ στους δήμους. Επίσης θα εξοπλιστούν πλήρως με νέες κάλπες και παραβάν τα εκλογικά τμήματα, τα οποία σημειωτέον σε αυτές τις εκλογές είναι σχεδόν διπλάσια, αφού οι εκλογές είναι τετραπλές.

Όπως αναφέρει ο Δ/ντής Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών της ΠΕ Ηλείας κ. Βασίλης Αλεξόπουλος που έχει και όλη την ευθύνη για την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, αυτές οι εκλογές είναι πρωτόγνωρες και αρκετά δύσκολες στην διεκπεραίωσή τους επειδή θα υπάρχουν τέσσερις κάλπες. Εν τούτοις, το τμήμα εκλογών όπως μας διαβεβαιώνει ο κ. Αλεξόπουλος έχει κάνει μια άριστη προετοιμασία και για την οργάνωση της εκλογικής προετοιμασίας αλλά και για την μετάδοση των αποτελεσμάτων και άρα ελπίζει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

Ο αριθμός των εκλογέων σε αυτές τις εκλογές είναι 168.889, μειωμένος κατά 6.185 σε σχέση με το 2014. Σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και οι 17άρηδες,  οι νέοι εκλογείς που ανέρχονται σε 3.200, όπως και 229 ετεροδημότες και 215 κοινοτικοί υπάλληλοι.

Εκλογικά τμήματα και αριθμός εκλογέων

Στις τελευταίες εκλογές υπήρχαν 432 εκλογικά τμήματα, ενώ  τώρα τα 119 εκλογικά τμήματα εξ αυτών είναι ενιαία –  σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν όσα έχουν εγγεγραμμένους  έως 300 εκλογείς-  και σε αυτά θα τοποθετηθούν και οι 4 κάλπες μαζί. Τα υπόλοιπα 313 Ε.Τ θα χωρίζονται σε Α και Β και στο σύνολό τους είναι 626 Ε.Τ.  Γι αυτόν τον λόγο και χρειάστηκαν σχεδόν διπλάσιοι δικαστικοί αντιπρόσωποι και επειδή δεν υπήρχε ικανός αριθμός δικηγόρων να καλύψει τις θέσεις, χρέη δικαστικών αντιπροσώπων θα κάνουν και Δ/ντές και προϊστάμενοι Π.Ε που είναι κυρίως Δ/ντές δημοτικών σχολείων, λυκείων και γυμνασίων που επιστρατεύτηκαν όλοι για να καλύψουν τις θέσεις στην Ηλεία.

Όπως εξηγεί ο κ. Αλεξόπουλος, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εκλογέων και για να μην υπάρξει σύγχυση, τα εκλογικά τμήματα έχουν χωριστεί σε Α και Β. Στα Α Ε.Τ θα διενεργούνται οι Ευρωεκλογές και οι περιφερειακές, ενώ στα Β οι δημοτικές και οι εκλογές για την Τ.Κ του κάθε δήμου.

Πώς θα γίνει η καταμέτρηση και εξαγωγή των αποτελεσμάτων στην Ηλεία

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που έχει σταλεί στην ΠΕ Ηλείας, στόχος είναι να υπάρξει κατά με την καταμέτρηση ισοκατανομή στην πληροφόρηση. Έτσι, όπως αναφέρει ο κ. Αλεξόπουλος οι κάλπες στα εκλογικά τμήματα Α – Ευρωεκλογών και Περιφερειακών- και στα εκλογικά τμήματα Β- δημοτικών και κοινοτικών, θα ανοίγουν με βάση τον τελευταίο αριθμό των Ε.Τ., μονοί- ζυγοί αριθμοί.  Έτσι αλλού θα ανοίγουν πρώτα οι δημοτικές, αλλού οι περιφερειακές και οι ευρωεκλογές και αλλού οι κοινοτικές, έτσι ώστε να γίνεται ισοκατανομή στην ενημέρωση. Μόλις ολοκληρώνεται η καταμέτρηση σε κάθε κάλπη, θα υπάρχει ένας υπάλληλος του δήμου σε κάθε Ε.Τ ο οποίος αυτόματα θα ενημερώνει το τμήμα εκλογών της ΠΕ Ηλείας, όπου το στρατηγείο θα είναι στον 3ο όροφο, θα διαθέτει πληροφορικάριους και καταγραφείς , για το αποτέλεσμα και αυτό θα περνάει αμέσως στο ενιαίο online πληροφορικό  σύστημα και θα μπορεί ο κάθε πολίτης να το βλέπει σε ζωντανό χρόνο. Η καταμέτρηση των σταυρών για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές για τα πρόσωπα, θα γίνεται αφού ανακοινωθεί πρώτα το αποτέλεσμα των σταυρών στους συνδυασμούς και δεν θα περάσουν στο online σύστημα.

Νωρίτερα θα ξεκαθαρίσουν οι Ευρωεκλογές και 10-12 οι δημοτικές

Ωστόσο σε ότι αφορά τις Ευρωεκλογές η διαδικασία θα είναι λίγο διαφορετική αφού αμέσως μετά την καταμέτρηση των σταυρών στα κόμματα, θα γίνεται και η καταμέτρηση των σταυρών των υποψηφίων Ευρωβουλευτών μόνο των κομμάτων που εκλέγουν ευρωβουλευτές . Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών θα μεταδίδονται τηλεφωνικά από την ΠΕ Ηλείας στο υπουργείο Εσωτερικών για να είναι πιο σύντομη η διαδικασία.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Αλεξόπουλου, πιο γρήγορα θα υπάρχουν αποτελέσματα για τις Ευρωεκλογές και μεταξύ 10 και 12 το βράδυ, θα αρχίσει να διαμορφώνεται το αποτέλεσμα για τις δημοτικές και τις περιφερειακές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος