FOLLOW US: facebook twitter

Άκης Τσελέντης: «Πιθανότητα 80% για σεισμό έως 6 ρίχτερ»

Ημερομηνία: 25-05-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

Λαοθάλασσα χθες στην ενημέρωση Τσελέντη στην πλατεία Ανδραβίδας

«Ασφαλής πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης» τόνισε ο Καθηγητής σεισμολογίας

Την εκτίμησή του βάσει των επιστημονικών καταγραφών και των σεισμικών δεδομένων που υπάρχουν, ότι το φαινόμενο των συνεχών σεισμικών δονήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη τον  τελευταίο καιρό στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης , αποτελεί κατά 80% προσεισμική ακολουθία, εξέφρασε χθες ο καθηγητής Σεισμολογίας και Δ/ντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κατά την διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε στους κατοίκους της Ανδραβίδας, στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία της Αγίας Σοφίας.  Μάλιστα όπως τόνισε, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εντός 3-4 τεσσάρων εβδομάδων – που θεωρεί ότι είναι το κρίσιμο διάστημα για την εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου- να εκδηλωθεί μεγαλύτερος σεισμός της τάξης των 6 ρίχτερ, γεγονός που θορύβησε ακόμα περισσότερο τον δοκιμαζόμενο πληθυσμό της περιοχής. Προηγήθηκε της ομιλίας προς τους κατοίκους σύσκεψη με όλους τους φορείς για μια πρώτη ενημέρωση.

Στην ομιλία του ο κ. Τσελέντης τόνισε ότι  «εγώ μιλάω με καταγραφές, δεν είμαι κινδυνολόγος, αν θέλετε πείτε με κινδυνολόγο δεν με νοιάζει, αλλά  εγώ αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να καθησυχάσω τον κόσμο.  Δεν μπορώ να σας πω ‘ησυχάστε’. Βεβαίως η περιοχή αντέχει μεγαλύτερο σεισμό.  Η Πολιτεία και ο ΟΑΣΠ να φροντίσουν νε ελεγχθούν όλα τα σχολεία και τα δημόσια κτίρια, ωστόσο οι κάτοικοι θα πρέπει να λάβουν και οι ίδιοι μέτρα προφύλαξης. Για μένα, ασφαλής πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης». Παράλληλα ο κ. Τσελέντης εξέφρασε την άποψη ότι από έναν μεγάλο σεισμό μπορεί να υπάρξει κίνδυνος και από το Φράγμα του Πηνειού, το οποίο θα πρέπει να ελεγχθεί πολύ καλά!

«Ο κόσμος να πάρει μέτρα προφύλαξης»

Όσον αφορά τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να πάρει ο κόσμος, ο κ. Τσελέντης είπε ότι θα πρέπει πρώτα- πρώτα να λάβει μέτρα αντισεισμικής προστασίας του εσωτερικού του σπιτιού του, να απομακρύνει από το σπίτι του ογκώδη αντικείμενα και αντικείμενα που ίπτανται πάνω από τα κεφάλια τους, τηλεοράσεις, ντουλάπες που δεν στέκονται με σταθερότητα, κάδρα κλπ. Επίσης συνέστησε στους κατοίκους της Ανδραβίδας, να μην αφήνουν τα παιδιά μόνα τους στην παραλία, γιατί ένας μεγαλύτερος σεισμός ενδέχεται να σηκώσει ένα μικρό τσουνάμι 25-30 εκ. και γι αυτό ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός.  Επίσης αναφέρθηκε στους προσεισμικούς ελέγχους που γίνονται από τον ΟΑΣΠ σε σχολεία και δημόσια κτίρια και τόνισε ότι είχε ενημερώσει από τον Απρίλη μήνα τον ΟΑΣΠ, τον κ. Λέκκα και τον κ. Μακρόπουλο και έπρεπε από εκείνη τη στιγμή να έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι και όχι όταν άρχισαν να εντείνονται οι σεισμικές δονήσεις. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «ο προσεισμικός έλεγχος έπρεπε να είχε ξεκινήσει ΧΘΕΣ από τον ΟΑΣΠ και μηχανικούς της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου και όχι μετά τους επαναλαμβανόμενους σεισμούς». Σχολίασε δε, πως όταν έμαθε από τους ελέγχους που έγιναν ότι από τα 92 σχολεία του δήμου είχαν άδεια μόνο τα… 22, έπαθε πλάκα όπως είπε χαρακτηριστικά, γιατί δεν γίνεται ένα σχολείο να βγαίνει ακατάλληλο με τόσες μικρές επιταχύνσεις.  

 Ο κ. Τσελέντης απάντησε σε πολλές απορίες των κατοίκων που όπως ήταν φυσικό τον «βομβάρδισαν» με ερωτήσεις, όπως το πώς ερμηνεύει αφενός το φαινόμενο των πολλών μικρών σεισμικών δονήσεων και αφετέρου της συνοδείας τους από ένα μεγάλο θόρυβο, το βουητό που δημιουργεί και πανικό. Ο κ. Τσελέντης απάντησε ότι η περιοχή έχει πολλά μικρά ρήγματα τα οποία ενεργοποιούνται πρώτα  και γι αυτό βγάζουν πολλούς μικρούς και 2-3 μεγάλα ρήγματα που μπορεί να ενεργοποιηθούν μετά. Σε ότι αφορά το θόρυβο, τόνισε ότι τα επίκεντρα των σεισμικών δονήσεων είναι ρηχά και υπάρχει εκτόνωση αερίων, γι αυτό και ακούγεται το βουητό, ενώ σημασία έχει και το υπόστρωμα του εδάφους. Τέλος, ο Καθηγητής τόνισε ότι το φαινόμενο αυτό, είναι ένα φαινόμενο ντόμινο δευτερογενούς επαγωγικής σεισμικότητας που προέρχεται από τον σεισμό της Ζακύνθου σε μια φορτισμένη πολύ τεκτονικά περιοχή.

Με πρωτοβουλία Δ. Μάλιαρη ο Τσελέντης στην Ανδραβίδα

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία της Ανδραβίδας και ομιλία του σεισμολόγου Άκη Τσελέντη. Αντί της προγραμματισμένης προεκλογικής ομιλίας του ο Διονύσης Μάλιαρης αποφάσισε να δώσει τον λόγο στον διακεκριμένο σεισμολόγο και Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκη Τσελέντη, ώστε να ενημερωθούν οι κάτοικοι της Ανδραβίδας και όλου του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης για το ασυνήθιστο φαινόμενο των συνεχόμενων σεισμών που πλήττει την περιοχή.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Διονύσης Μάλιαρης με αυτήν του την πρωτοβουλία αποδεικνύει εμπράκτως το ουσιαστικό ενδιαφέρον του για τον πολίτη του Δήμου. Στις κρίσιμες αυτές ώρες για τον δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης που οι κάτοικοι αγωνιούν για το ενδεχόμενο ενός καταστροφικού σεισμού, στερούμενοι έγκυρης ενημέρωσης, ο Διονύσης Μάλιαρης στέκεται δίπλα τους με σοβαρότητα καλύπτοντας πλήρως την ανάγκη για έγκυρη ενημέρωση.

Επιστολή του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης στον Υπ. Παιδείας: Ζητούν μοριοδότηση υποψηφίων Πανελλαδικών και ματαίωση των γραπτών εξετάσεων

Με τα σχολεία στο Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης να παραμένουν κλειστά από τις 15 Μαΐου και ήδη τρία σχολικά συγκροτήματα να έχουν κριθεί ακατάλληλα από τους Μηχανικούς εξαιτίας των δεκάδων σεισμικών δονήσεων, η δημοτική αρχή με επιστολή της προς τον Υπουργό Παιδείας, ζητά την μοριοδότηση των μαθητών της γ’ τάξης του Λυκείου και υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις, όπως συνέβη και σε αντίστοιχες περιπτώσεις (Ζάκυνθο, Κεφαλονιά κτλ).

Παράλληλα όμως ζητούν και τη ματαίωση των γραπτών εξετάσεων των μαθητών όλων των τάξεων του Γυμνασίου αλλά και της α΄και β΄ τάξης του Λυκείου. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η αναστάτωση και η κούραση των μαθητών και των οικογενειών τους είναι πολύ μεγάλη και αδυνατούν να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις εξετάσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος