FOLLOW US: facebook twitter

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για τη δακοκτονία

Ημερομηνία: 03-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”74393″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Εγκρίθηκε από το περ/κό συμβούλιο, τροπολογία από το ΥΠΑΑΤ

Εντός Μαρτίου αναμένεται να προκηρυχθεί ο τριετής διαγωνισμός για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, καθώς στη συνεδρίαση της Δευτέρας το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε τη σχετική απόφαση. Παράλληλα για τη διευκόλυνση των υπηρεσιών στις σχετικές διαδικασίες, η κυβέρνηση κατέθεσε σχετική τροπολογία, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή μαζί με τον νέο νόμο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για το 2020 η Οικονομική Επιτροπή κάθε Περιφέρειας μπορεί κατ’ εξαίρεση να αναθέσει την εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας για το οποίο έχουν δημοσιευτεί αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικοί διαγωνισμοί, στους προσωρινούς μειοδότες, έως την ολοκλήρωση των διαγωνισμών με την υπογραφή των συμβάσεων.  Από πλευράς των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, με τα αιτήματα των δήμων, και πλέον απομένει το πρασινο φως από το υπουργείο.

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο αντιπερ/ρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θ. Βασιλόπουλος, το πρόγραμμα δακοκτονίας της ΠΕ Ηλείας αφορά στην προστασία ελαιοπαραγωγής περίπου 4.000.000 ελαιοδέντρων και είναι μείζονος σημασίας για τη διαφύλαξη των παραγόμενων προϊόντων του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς, επισημαίνοντας τη σημασία της τριετούς διάρκειας του προγράμματος.

«Απαγκιστρωνόμαστε από τις δαιδαλώδεις ετήσιες διαγωνιστικές διαδικασίες που δρουν ανασταλτικά στην έγκαιρη έναρξη των δολωματικών ψεκασμών και τη δυνατότητα εφαρμογής τους από Μάιο ή αρχές Ιουνίου, καθώς η πρώτη εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιτυχία του Προγράμματος. Με την τριετής διάρκειας Διακήρυξη θα δημιουργηθεί σταθερό περιβάλλον στη διαγωνιστική διαδικασία, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός. Επιπλέον οι καλλιεργητές ελιάς σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους  στο πρόγραμμα θα μπορούν να προγραμματίσουν τις δραστηριότητες που απαιτούνται για την ορθή εκτέλεση του προγράμματος, αφού θα γνωρίζουν με πλάνο τριετίας τον εργολάβο για την υλοποίηση του έργου», τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος σημειώνοντας ότι το ελαιόλαδο αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος σημαντικού τμήματος του πληθυσμού της Ηλείας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia