Στην κορυφή των αιτημάτων η αναδιάρθρωση της Κορινθιακής σταφίδας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”122948″ img_size=”full”][vc_column_text]
Υπόμνημα της Ο.Π Αμαλιάδας προς τον νέο Υπουργό Σπ. Λιβάνιο για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Ηλείας
-Εκκρεμούν ακόμα αποζημιώσεις για υπαίθριο καρπούζι, κηπευτικά, μέτρα για την πανδημία και νέος Κανονισμός ΕΛΓΑ
[/vc_column_text][vc_column_text]Τα προβλήματα που ταλανίζουν διαχρονικά πλέον τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας και τα οποία έχουν μεγιστοποιηθεί εξαίτίας των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας, παρουσίασε σε υπόμνημά του προς τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ Σπήλιο Λιβανό, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος. Ζητά δε από τον νέο υπουργό, μόλις ενημερωθεί για όλα τα θέματα του αγροτικού τομέα, να καλεσει το Δ.Σ της Ο.Π για να τα συζητήσουν και δια ζώσης με στόχο να δρομολογηθούν λύσεις.
Τα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες του νομού και σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο υπόμνημα της Ο.Π Αμαλιάδας αφορούν τα εξής:
- Αναδιάρθρωση Κορινθιακής Σταφίδας
Προτεραιότητα της αγροτικής πολιτικής πρέπει να αποτελεί και η καλλιέργεια της Κορινθιακής Σταφίδας, η στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και κατ’επέκταση των Σταφιδοκαλλιεργητών, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος.
Το γεγονός, ότι η Ελλάδα έχει το μονοπώλιο σχεδόν της Κορινθιακής Σταφίδας καθιστά απαραίτητη και αναγκαία την στήριξη του Ελληνικού Κράτους για τη συνέχιση και διατήρηση της καλλιέργειας.Από την καλλιέργεια της Κορινθιακής Σταφίδας παράγεται ένα προϊόν εξαγώγιμο κατά 95%, το οποίο καλλιεργείται σε μειονεκτικές και ορεινές περιοχές, χωρίς τη δυνατότητα εναλλακτικής καλλιέργειας. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό προϊόν με υψηλό όμως κόστος παραγωγής λόγω των εργατικών εξαιτίας της περιορισμένης εκμηχάνισης της καλλιέργειας. Η ετήσια παραγωγή του είναι διαρκώς μειούμενη και αυτό οφείλεται στο ότι ο αμπελώνας της Κορινθιακής Σταφίδας γηράσκει, με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγικότητας του, χωρίς να έχουν οι παραγωγοί την οικονομική δυνατότητα να προβούν σε ανασύσταση. Για την προστασία και στήριξη της καλλιέργειας θεωρούμε αναγκαίο και επιτακτικό την εφαρμογή του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης Κορινθιακής Σταφίδας με οικονομική ενίσχυση (αντίστοιχο των αμπελώνων οινοποίησης).
Στόχοι του προγράμματος θα πρέπει να αποτελούν η ποιοτική αναβάθμιση του αμπελουργικού δυναμικού της Κορινθιακής Σταφίδας, η εγκατάσταση γονότυπων με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον και η βελτίωση των τεχνικών διαχείρισης των αμπελώνων Κορινθιακής Σταφίδας εισαγωγή σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών για τη διαφύλαξη της προστασίας του περιβάλλοντος. Με σεβασμό στην ιστορία και την προσφορά της αξίζει να γίνει προσπάθεια για τη διάσωση της και την τοποθέτηση της στη θέση που της ανήκει για την υποβοήθηση της Αγροτικής Ανάπτυξης στις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νησιών. Οι Σταφιδοπαραγωγοί μας περιμένουν άμεσα απάντηση. Σε διαφορετική περίπτωση εάν δεν παρθούν τώρα μέτρα σε λίγα χρόνια την Κορινθιακή Σταφίδα θα την βλέπουμε μόνο σε φωτογραφίες.[/vc_column_text][vc_single_image image=”29297″ img_size=”full”][vc_column_text]
- Τροποποίηση Κανονισμού ΕΛΓΑ: Οι προηγούμενοι Υπουργοί και πρόεδροι ΕΛΓΑ, μας είχαν ζητήσει προτάσεις για την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και είχαμε στείλει. Δεν έχει γίνει τίποτα και έχουμε μείνει στις συζητήσεις και στις προτάσεις. Οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει και πρέπει άμεσα να γίνει η τροποποίηση του κανονισμού.
- Συνδεδεμένες ενισχύσεις για τη Βιομηχανική Τομάτα, την Κορινθιακή Σταφίδα και τα Εσπεριδοειδή: Πρέπει και τη νέα προγραμματική περίοδο να υπάρχει συνδεδεμένη ενίσχυση και για τα τρία αυτά προϊόντα, τα οποία στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία του νομού μας.
- Για τα προϊόντα που επλήγησαν από την πανδημία, πρέπει να υπάρχει ενίσχυση των παραγωγών. Εκκρεμούν τα υπαίθρια καρπούζια καλλιέργειας 2020, τα κηπευτικά 2020 και η βιομηχανική πατάτα 2020. Επίσης, τώρα υπάρχουν προβλήματα στα φθινοπωρινά προϊόντα (μαρούλια που φρεζάρονται και εσπεριδοειδή που μένουν απούλητα και αμπέλια). Επίσης, υπάρχουν προβλήματα από τα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα (ελιές, εσπεριδοειδή, κηπευτικά).
- Συζήτηση για την ενίσχυση και τον ρόλο των συνεταιριστικών οργανώσεων, όσο αφορά τη διακίνηση των προϊόντων.
Πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των οργανώσεων με ελκυστικά μέτρα, έτσι ώστε όλοι οι παραγωγοί να είναι οργανωμένοι. Μόνο μέσα από δυνατές οργανώσεις με απορρόφηση τα ων επιχειρησιακών προγραμμάτων, υπάρχει μέλλον στον αγροτικό τομέα.
ΤΙ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ
- ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
- ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
- ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗ
- ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
- ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ
- ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
- ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ
[/vc_column_text][vc_single_image image=”33478″ img_size=”full”][vc_column_text]Καταλήγοντας ο κ. Βαλιανάτος ζητά από τον Υπουργό συνάντηση σε σύντομο χρονικό διάστημα με την Ο.Π και βεβαίως την ικανοποίηση των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου της Ηλεία.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]