FOLLOW US: facebook twitter

Στην “κατάψυξη” και τα αγροτικά προϊόντα!

Ημερομηνία: 25-01-2022 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”156236″ img_size=”full”][vc_column_text]Οι αγρότες της Ηλείας “τρέμουν” τον συνεχιζόμενο παγετό του επόμενου διημέρου όπου το θερμόμετρο αναμένεται να κατέβει κάτω από το -5!

– Ζημιές σε πορτοκάλια, ελιές, κηπευτικά κυρίως σε Κάμπο και δήμο Ήλιδας


Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου


Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται για μια ακόμα φορά οι Ηλείοι αγρότες, που “τρέμουν” για τις συνέπειες που θα έχει ο παγετός στην καλλιέργειές τους αφού εδώ και μια εβδομάδα σε πολλές περιοχές του νομού οι θερμοκρασίες είναι πολικές για τα δικά μας δεδομένα και το θερμόμετρό έχει πέσει κάτω από το 0, φτάνοντας ακόμα και τους -5 τις πρωινές ώρες! Τα πιο ευαίσθητα αυτή τη στιγμή προϊόντα που επηρεάζονται από τον παγετό, είναι τα κηπευτικά- ειδικά στην περιοχή του Κάμπου αλλά και στο δήμο Ήλιδας- κυρίως για όσους δεν έχουν πάρει τα απαραίτητα μέτρα θέρμανσης των θερμοκηπίων τους- όπως και τα πορτοκάλια, ενώ ο πάγος έχει “χτυπήσει” και τις ελιές. Ο προβλέψεις για τον παγετό και την επιδείνωση των χαμηλών θερμοκρασιών , είναι αυτές που κυρίως προβληματίζουν τον αγροτικό κόσμο του νομού.[/vc_column_text][vc_single_image image=”156238″ img_size=”full”][vc_column_text]Όπως ανέφερε χθες στην Πρωινή, ο παραγωγός και μέλος της Ο.Π Αμαλιάδας κ. Γιώργος Αχαμνός από τα Δουνέικα, αυτό που φοβούνται περισσότερο είναι η σημερινή και αυριανή περαιτέρω μείωση της θερμοκρασίας που σύμφωνα με τα όσα έχουν πληροφορηθεί, ο παγετός θα είναι ακόμα μεγαλύτερος και το θερμόμετρο θα φτάσει ακόμα και τους -6 και -7 βαθμούς Κελσίου.

“Όπως καταλαβαίνετε- σημείωσε- ειδικά τα κηπευτικά έχουν παγώσει όλα, τρέμουμε τον παγετό των δύο επόμενων ημερών που σίγουρα θα είναι καταστροφικός για πολλά προϊόντα, για τα πορτοκάλια σίγουρα και ενδεχομένως για τις ελιές που μπορεί να έχει συλλεγεί ο καρπός αλλά θα επηρεαστεί η ανθοφορία τους. Ακόμα δεν έχουμε εικόνα, όμως σίγουρα θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα.[/vc_column_text][vc_single_image image=”156237″ img_size=”full”][vc_column_text]Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο κ. Λευτέρης Γκατζούνας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ανδραβίδας- Κυλλήνης που τόνισε ότι οι αγρότες τις περιοχές φοβούνται το επόμενο διήμερο γιατί προβλέπεται καταστροφικό εφόσον ο παγετός συνεχιστεί και το θερμόμετρο πέσει ακόμα πιο χαμηλά.[/vc_column_text][vc_single_image image=”156239″ img_size=”full”][vc_column_text]Από την πλευρά του ο αγρότης και μέλος του ΔΣ της ΟΑΣΗ Ηλείας κ. Σωτήρης Μητσόπουλος από τον Καρδαμά, τόνισε σε ότι αφορά τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, πως όσοι αγρότες είχαν φροντίσει να προετοιμαστούν για την έλευση του παγετού στα θερμοκήπια τους, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, αλλά η υψηλή τιμή των καυσίμων δεν επιτρέπει σε πολλούς καλλιεργητές να πάρουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα. Αυτό που είναι εκτεθειμένο είναι οι πορτοκαλιές, καθώς όπως μας εξηγεί όσα πορτοκάλια δεν είχαν μαζευτεί έχουν χτυπηθεί από τον πάγο και καταστρέφονται και σε όσα δέντρα το προϊόν έχει συλλεγεί, θα έχουν πρόβλημα με την καρποφορία. «Εάν οι καιρικές μεταβολές συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, θα υπάρξει πολύ φοβάμαι πρόβλημα και με την πατάτα που έχει ήδη φυτευτεί και προς το παρόν δεν έχει ανάγκη αλλά εύχομαι να μην την πάθουμε οπως πέρυσι”. Τέλος ο κ. Μητσόπουλος επισήμανε ότι σε μια περιοχή σαν την δικιά μας που τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα και πολλές απότομες μεταβολές του καιρού, θα πρέπει το κράτος να δρομολογήσει – όπως στην περίοδο του 1980- ένα πρόγραμμα αντιπαγετικής προστασίας , έτσι ώστε και οι αγρότες να είναι καλυμμένοι. “Βέβαια με την πολιτική που ακολουθείται, αυτό δεν το βλέπω να συμβαίνει”.[/vc_column_text][vc_single_image image=”156240″ img_size=”full”][vc_column_text]Και την περιοχή της Πηνείας, όπου είχαμε παγετό, με -4 και -5 βαθμούς Κελσίου, έχουμε ζημιές στις ελιές αλλά και σε σιτηρά. Όπως επισήμανε ο παραγωγός και δημοτικός σύμβουλος Ήλιδας κ. Κώστας Ανανγωστόπουλος “ λόγω του παγετού έχουν προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή. Όσα ελαιόδεντρα είναι ακόμα αμάζευτα και είναι αρκετοί όσοι δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν το λιομάζωμα, έχουν καταστραφεί γιατί χτυπήθηκε ο καρπός. Αλλά και γενικότερα θα επηρρεαστούν οι ελιές από τις χαμηλές θερμοκρασίες μετέπειτα στην ανθοφορία τους. Ζημιές έχουμε όμως και στα σιτηρά. Ήδη έχει γίνει αναγγελία στον ΕΛΓΑ Πάτρας από τους παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιές.

Τέλος, να πούμε ότι αν και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες παρατηρήθηκαν στην περιοχή του πρώην δήμου Ωλένης με το θερμόμετρο να φτάνει στους -5 βαθμούς Κελσίου, εν τούτοις αν και Ώλενα είναι ένα κατεξοχήν σταφιδοχώρι δεν υπήρξαν προβλήματα καθώς όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ κ. Θανάσης Βομπίρης, η σταφίδα δεν επηρεάζεται από τον πάγο στη φάση της φύτευσης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia