FOLLOW US: facebook twitter

Στην Ηλεία κλιμάκιο της ΔΑΕΕ για τους εμπρησμούς

Διερευνάται η πυρκαγιά στην Κορυφή, ανησυχία για πιθανό εμπρησμό και στη Σμέρνα

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Ξεχωριστή σημασία δίνει στην πυρκαγιά της Κορυφής το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής» κατέβηκε κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού στην Ηλεία τις προηγούμενες ημέρες, το οποίο έχει αναλάβει τη διερεύνηση του συμβάντος.

Με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει συλλέξει το Ανακριτικό της ΠΥ Πύργου, ο εμπρησμός από πρόθεση έχει «κλειδώσει» ως αιτία πρόκλησης της πυρκαγιάς, ωστόσο ακόμα δεν έχουν προσδιοριστεί τα κίνητρα.

Έγκυρες πηγές τόνισαν στην Πρωινή ότι η περιοχή από πέρυσι έχει μπει στο στόχαστρο εμπρηστών, όμως τα αίτια παραμένουν αδιευκρίνιστα, αφού δεν υπάρχει εμφανές στοιχείο ούτε ιστορικό κτηματικών διαφορών σε μια πυρκαγιά που εκδηλώνεται στη χαράδρα.

Παράλληλα, τονίστηκε από έμπειρα στελέχη ότι η φετινή φωτιά τυπικά είναι στα διοικητικά όρια της Κορυφής, αλλά επί της ουσίας είναι προς την πλευρά της Αμαλιάδας, οπότε δεν είναι 100% σίγουρο ότι σχετίζεται με τα περσινά συμβάντα.

«Αυτός που βάζει τη φωτιά, δεν δείχνει ότι θέλει να βλάψει κάποιον, αλλά ίσως να κάνει ντόρο. Δεν είναι εύκολο να προσδιοριστούν τα κίνητρα», τόνισε αξιωματικός στην Πρωινή, σημειώνοντας ότι η ανησυχία είναι έκδηλη στους κατοίκους και στην Πυροσβεστική αφού είμαστε ακόμα στα μισά του καλοκαιριού.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου προέβη σε αυτόφωρη σύλληψη μιας γυναίκας για εμπρησμό από πρόθεση ως υπαίτιας πρόκλησης εμπρησμού σε ξηρά χόρτα εντός οικοπεδικού χώρου επί της οδού Γιαννιτσών στο δήμο Πύργου. Για το περιστατικό ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο, ορίστηκε τακτική δικάσιμος για τον Δεκέμβριο και η κατηγορούμενη αφέθηκε ελεύθερη.

Ερευνάται η εκδοχή εμπρησμού και στη Σμέρνα

Το ενδεχόμενο εμπρησμού ερευνάται και από την αρμόδια Υπηρεσία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Παρασκευή στην περιοχή ανάμεσα στο Ξηροχώρι και την Κάτω Σμέρνα στην περιοχή της Ζαχάρως. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», το γεγονός ότι η φωτά ξεκίνησε σε δύσβατο σημείο περίπου 500 μέτρα μακριά από τον δρόμο λίγο μετά τις 4:30μ.μ. και είχε φορά προς το βουνό, προβληματίζει την Πυροσβεστική και ήδη διενεργείται προανάκριση για τη διακρίβωση των συνθηκών υπό τις οποίες εκδηλώθηκε. Όπως τονίστηκε στην Πρωινή, το συμβάν αντιμετωπίστηκε γρήγορα και αποτελεσματικά από τις επίγειες και τις εναέριες δυνάμεις, ειδάλλως οι φλόγες θα είχαν φτάσει στο βουνό και θα έκαιγαν έκταση αναγεννημένη που είχε καεί το 2007.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος