FOLLOW US: facebook twitter

«Στην ιερή γη της Ολυμπίας….ἐν τῷ καλλίστῳ τῆς Ἑλλάδος τόπῳ»

Ημερομηνία: 20-11-2023 | Συντάκτης:

Με επιτυχία η εξαιρετική εκδήλωση του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου
στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας

Γράφει η Κική Κολοβέρου- [email protected]


“… εδώ, σε τούτη την παρθενική μήτρα της Ολυμπίας που δεν άλλαξε,

δε μολεύτηκε, δε θα πεθάνει ποτέ,

εδώ θα ξαναγεννηθεί το Φως”

“Φως της Ολυμπίας” Τάκης Δόξας

Μια εξαιρετική εκδήλωση- ημερίδα, απ’ όλες τις απόψεις, με τίτλο «Το Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου, στην ιερή γή της Ολυμπίας… ἐν τῷ καλλίστῳ τῆς Ἑλλάδος τόπῳ» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία από το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου με την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Μια εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στον κάλλιστο τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας, στον τόπο που κάθε τέσσερα χρόνια ανάβει την φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων και την μεταλαμπαδεύει σε όλο τον κόσμο μεταφέροντας το μήνυμα της Εκεχειρίας, της Ειρήνης, της Ευγενούς άμιλλας  και της συναδέλφωσης των λαών.

Αρχικά την εκδήλωση χαιρέτησαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος και ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Ακολούθησε μια μεστή σε νόημα ομιλία από την πρόεδρο του ΛΕΠ Πύργου Κατερίνα Παρασκευοπούλου και στη συνέχεια το λόγο πήραν η ομότιμη καθηγήτρια της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μαρία Ευθυμίου που ανέπτυξε το θέμα «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι διαδρομές διαμόρφωσης ταυτότητας των κοινωνιών” και η εκπρόσωπος του Λυκείου των Ελληνίδων στην Εθνική Επιστημονική Επιτροπή ΥΠ.ΠΟ για την εφαρμογή της Σύμβασης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά –UNESCO – Αν. Διευθύντρια Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων με θέμα «Αρέθουσα και Αλφειός, από τον εικονιστικό λόγο των απαρχών, στο δημοτικό τραγούδι, τις λαϊκές τελετουργίες, την πολιτισμική μνήμη» Αθηνά Συναρέλλη.

Την ομιλία της Έφορου Αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλης Ίρις Κόλλια με θέμα «Η Ολυμπία στο χρόνο και το Οικουμενικό μήνυμα της Εκεχειρίας», παρουσίασε, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ο αρχαιολόγος και υποψήφιος Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ανδρέας Σπυρούλιας.

Στη συνέχεια η ηθοποιός- χορογράφος Ζαχαρή Αχιλλεοπούλου μίλησε για “το όνειρο της Αφής της Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία” ενώ το μέλος της Χορευτικής Ομάδας ΛτΕ Πύργου, πτυχιούχος τμ. Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού Πανεπιστημίου Πελοποννήσου – Msc1ΔΥΥ – Msc2 ΔΟΑ για ΑΜΕΑ Ιουλία Κόλλια ανέπτυξε το θέμα «Προσεγγίζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσα από τα σύμβολα».

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον, το κοινό παρακολούθησε την ομιλία με θέμα “Από την Ιερή Ολυμπία στο σήμερα. Αξίες του Αθλητισμού και σύγχρονη ζωή” του Ολυμπιονίκη Δημοσθένη Ταμπάκο που συνδέθηκε μέσω skype ενώ συγκλονιστική ήταν η Ολυμπιονίκης Πηγή Δεβετζή με την βιωματική ομιλία της με θέμα «Πρωταθλητισμός από την παιδική ηλικία  μέχρι τα Ολυμπιακά μετάλλια».

Στους ομιλητές προσφέρθηκαν ιδιαίτερα αναμνηστικά δώρα και η ξεχωριστή αυτή εκδήλωση, ολοκληρώθηκε με μια μουσικοχορευτική σκηνή από την χορευτική ομάδα του Λυκείου, σε επιμέλεια των χορών του Κωνσταντίνου Τζανέτου, και του τραγουδιού από τη Μαρία Παπαγεωργίου. Οι χορευτές, χόρεψαν και τραγούδησαν τον Τσακώνικο, ένα συρτό Πελοποννήσου και ένα τσάμικο με νταούλι και ζουρνά  ενώ στο λαϊκό κομμάτι και σε μουσική παραγωγή Θωμά Κωνσταντίνου, χόρεψαν το “ζεϊμπέκικο του Δία” σε σύνθεση Ξαρχάκου και ένα πολίτικο χασάπικο αργό και γρήγορο.

Την παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδήλωσης είχαν η δημοσιογράφος Ράνια Τζαβάρα και ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας Θέμης Μαντάς.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia