FOLLOW US: facebook twitter

Στην Έκθεση Παραδοσιακών Λαϊκών Οργάνων στο Αρχοντικό Παπαδημητρίου

Ημερομηνία: 22-11-2022 | Συντάκτης:

Εξόρμηση της Χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου στο Αίγιο

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Την  πόλη του Αιγίου για να δει και να θαυμάσει την Έκθεση Παραδοσιακών _Λαϊκών οργάνων από την Ελλάδα και τον κόσμο που ανήκει στην προσωπική συλλογή του κ. Σάκη Παπαδημητρίου, επισκέφθηκε την  Κυριακή η Χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου μαζι με την  διευθύνουσα της χορωδίας μουσικό κ. Κωστούλα Σακκά – Κυρίτση.

Η  Χορωδία του ΛΕΠ ξεναγήθηκε στο υπέροχο Αρχοντικό Παναγιωτοπουλου (που είναι έργο του Τσίλερ και ο Δήμος με φορείς της πόλης έχουν ανακαινίσει και μετατρέψει σ έναν υπέροχο εκθεσιακό χώρο) από τους κ. Σάκη Παπαδημητρίου και Ζουμπουλια Σπυροπουλου που είναι οι ιδρυτές και υπεύθυνοι της έκθεσης. Θαύμασαν  τα σπάνια εκθέματα (μουσικά όργανα) και άκουσαν πληροφορίες και μελωδίες για κάθε ένα από αυτά.

 Η Έκθεσης παραδοσιακών-λαϊκών οργάνων από την Ελλάδα και τον κόσμο με τίτλο «Εύφωνες Μνήμες»,  εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2022 στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου στο Αίγιο  από την Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας και τον  Δήμο Αιγιαλείας. , έχει καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού 100 ετών από τη Μικρασιατική καταστροφή και των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση. Η συλλογή ανήκει στον συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου και περιλαμβάνει πάνω από 150 αντικείμενα, που καλύπτουν όλες τις κατηγορίες ελληνικών παραδοσιακών-λαϊκών μουσικών οργάνων: ταμπουράς, λαούτο, ούτι, μαντολίνο, λύρα, σαντούρι, κανονάκι, φλογέρα, σουραύλι, ζουρνάς, τσαμπούνα, γκάιντα, τουμπελέκι, νταούλι, ντέφι, κουδούνια, ζίλια, μαντολίνα, μπουζούκι, μπαγλαμάς, τζουράς κ.ά. αλλά και παραδοσιακών οργάνων άλλων πολιτισμών. Η έκθεση φιλοξενεί επίσης μουσικά όργανα Αιγιαλέων οργανοπαικτών, καθώς και κάποια ιστορικά όργανα της Φιλαρμονικής. Η έκθεση φιλοξενεί επίσης μουσικά όργανα Αιγιαλέων οργανοπαικτών, καθώς και κάποια ιστορικά όργανα της Φιλαρμονικής.

Τα μέλη της Χορωδίας του ΛΕΠ ενθουσιάστηκαν από την έκθεση και ολοκληρωσαν την εξόρμησή τους στο Αίγιο  με επίσκεψη στον ιερό ναό της Παναγίας της Φανερωμενης και την πλατεία Υψηλών Αλωνιων.

Φωτογραφίες Γιώτα Μπαρτζοπούλου- Ανδρέας Καπογιάννης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος